Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Στη βουλή το νομοσχέδιο «ταφόπλακα»

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με το μέτρο της διαθεσιμότητας

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης και ανάμεσά τους το μέτρο για τη διαθεσιμότητα.


Το πολυμονοσχέδιο περιλαμβάνει 108 άρθρα και, μεταξύ άλλων, προβλέπει την κατάργηση των θέσεων των σχολικών φυλάκων (2.200 υπάλληλοι που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα τον Ιούλιο) και της δημοτικής αστυνομίας τον Σεπτέμβριο (3.500 υπάλληλοι).

Yπάρχει επίσης πρόνοια για τους συμβασιούχους που μένουν στη θέση τους χάρη σε προσωρινές δικαστικές αποφάσεις και προβλέπεται ότι οι σχετικές υποθέσεις θα πρέπει να έχουν εκδικαστεί ως την 1η Νοεμβρίου του 2013.

Αντίθετα, δεν γίνεται αναφορά στην αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, της ΕΑΒ και της ΕΛΒΟ, ενώ υπάρχει φωτογραφική διάταξη για τους απολυμένους της ΕΡΤ που αφορά το πλαφόν των αποζημιώσεων.

Το νομοσχέδιο θα προωθηθεί προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική και κατ άρθρον, εκτός απροόπτου. Μέχρι στιγμής δύο βουλευτές της συμπολίτευσης, ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Μ. Ταμήλος (ΝΔ) έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν, ενώ η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Τζάκρη έχει εναντιωθεί στην ακολουθούμενη φορολογική πολιτική και έχει επιτεθεί στον Γ. Στουρνάρα.

Πολυνομοσχέδιο: «Ξαφνικός θάνατος» για χιλιάδες υπαλλήλους

Σε «ξαφνικό θάνατο» οδηγεί χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή. Συγκεκριμένα καταργεί:

-Την ειδικότητα των  περίπου 2.200 σχολικών φυλάκων

-Τις θέσεις των περίπου 3.500 δημοτικών αστυνομικών

-Τις 32 ειδικότητες 2.000 καθηγητών τεχνικών λυκείων

Παράλληλα μεγάλο τμήμα από τους 6.000 συμβασιούχους που εργάζονται, κυρίως, στους δήμους με προσωρινές διαταγές, αναμένεται να δει την έξοδο μετά την 1η Νοεμβρίου, που τίθεται ως καταληκτική ημερομηνία για την εκδίκαση των υποθέσεων τους.

Επιπλέον, οι καταργήσεις θέσεων θα γίνονται με απλές υπουργικές αποφάσεις, με βάση τις οποίες οι υπάλληλοι θα τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Την κατάργηση της ειδικότητας των σχολικών φυλάκων και των θέσεων των δημοτικών αστυνομικών στους δήμους  με βάση τη συμφωνία με την τρόικα, προβλέπουν τα άρθρα 89 αι 90 του πολυνομοσχεδίου.

Υπάλληλοι δήμων θα ασκούν αρμοδιότητες δημοτικών αστυνομικών

Η κατάργηση της ειδικότητας των σχολικών φυλάκων γίνεται άμεσα (από την έναρξη ισχύος του νόμου), ενώ των θέσεων των δημοτικών αστυνομικών στους δήμους από 23 Σεπτεμβρίου 2013.

Παράλληλα καθορίζεται ότι  οι αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομία ασκούνται από την 23η.9.2013 από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ), ενώ προβλέπεται ότι οι αρμοδιότητες που έχουν έσοδα ασκούνται από άλλους υπαλλήλους του δήμου: «Η  μεταφορά των ανωτέρω αρμοδιοτήτων δεν θίγει τα έσοδα των δήμων που συνδέονται με τις αρμοδιότητες αυτές. Τα  έσοδα αυτά συνεχίζουν να βεβαιώνονται και  να εισπράττονται από τους δήμους σύμφωνα με τις διατάξεις περί είσπραξης των εσόδων τους.  Τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία των δήμων που συνδέονται με τις αρμοδιότητες αυτές, συμπεριλαμβανομένων και των οχημάτων, παραμένουν στην κυριότητά τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Και προστίθεται: «Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μπορεί να καθορίζεται η παράλληλη άσκηση μίας ή περισσοτέρων εκ των ανωτέρω αρμοδιοτήτων από υπαλλήλους του δήμου,  κατόπιν ορισμού αυτών με απόφαση του δημάρχου. Με την ίδια απόφασή του δημοτικού συμβουλίου δύναται να καθορίζεται επίσης ο αριθμός των αναγκαίων υπαλλήλων, η διάρκεια άσκησης της αρμοδιότητας, οι ώρες απασχόλησης των υπαλλήλων, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια αναφορικά με την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών».

Διαθεσιμότητα: Με απλή υπουργική απόφαση οι καταργήσεις θέσεων

Τις καταργήσεις θέσεων στο δημόσιο και τους ΟΤΑ με απλή υπουργική απόφαση και την ένταξη του προσωπικού σε οκτάμηνη διαθεσιμότητα, δίνει τη δυνατότητα το άρθρο 90 του  πολυνομοσχεδιου που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή. Παράλληλα με το ίδιο άρθρο επιτρέπεται η σύσταση θέσεων με ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Αναφορικά με την αξιολόγηση του προσωπικού «συνιστώνται από τον οικείο κατά περίπτωση Υπουργό Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια στα Υπουργεία, και τις  Αποκεντρωμένες Διοικήσεις», τα οποία λαμβάνουν υπόψη τους:  «τη βασική και επαγγελματική εκπαίδευση του υπαλλήλου, την εν γένει εργασιακή και διοικητική του εμπειρία,  τα ειδικά καθήκοντα όπως των υπηρετούντων με οποιαδήποτε σχέση σε Διεθνείς Οργανισμούς, και σε γραφεία και σε υπηρεσίες που εμπίπτουν στις διατάξεις του π.δ.63/2005, και την εργασιακή του φυσιογνωμία όπως (δεξιότητες, ή επιδόσεις, ηθικές αμοιβές, πειθαρχικές ποινές, τις μακρόχρονες ή συστηματικά επαναλαμβανόμενες αναρρωτικές άδειες ή αδικαιολόγητες απουσίες) και τον τρόπο εισαγωγής στους φορείς της παρ.1.

Να σημειωθεί ότι «σε περίπτωση ισοβαθμίας, λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή του κατάσταση κατά τα οριζόμενα στην περίπτωση», ενώ «όσοι επιθυμούν να αποχωρήσουν τίθενται κατά προτεραιότητα σε διαθεσιμότητα χωρίς αποτίμηση των προσόντων.

Πάντως, «με κοινή απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού μπορεί να ορίζονται πρόσθετα ειδικά κριτήρια, ή να διαφοροποιείται η μοριοδότηση των γενικών κριτηρίων ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας του οικείου φορέα.

πηγή : aftodioikisi.gr

δημοσίευσε ...