Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Όταν έχεις τέτοιον υπουργό, τύφλα να ‘χει ο δανειστής!

Περίπου ενάμιση μήνα προτού πατήσει πάλι η τρόικα στη χώρα μας, το αγαπημένο της «παιδί», ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σπεύδει να τρομοκρατήσει την ελληνική κοινωνία, προειδοποιώντας την, μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» πως η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου για το επόμενο μεσοπρόθεσμο θα είναι… δύσκολη.

Ο Γ. Στουρνάρας δηλώνει πως το νέο μεσοπρόθεσμο 2015-16, που δουλεύεται ήδη από την κυβέρνηση, δεν πρέπει να βγάλει δημοσιονομικό κενό, διότι αν βγάλει, τότε αυτό «δεν πρέπει να καλυφθεί με περαιτέρω σκληρά δημοσιονομικά μέτρα» (σ.σ.: αυτό δε σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι δε θα μπουν φορομπηχτικά μέτρα, άλλωστε, η μέχρι τώρα πρακτική αυτό δείχνει) αλλά «με αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα», που θα αφορά σε δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμούς και υπουργεία (σ.σ.: με λίγα λόγια, απολύσεις οριζόντιες, με το δεδομένο πλέον πως ένας υπουργός ελέω ΠΔ-Ιουλιανού Πραξικοπήματος με μια υπογραφή μπορεί να κλείσει ένα φορέα και να στείλει στην ανεργία τους εργαζομένους του).

Επιπλέον, δηλώνει πως ετοιμάζονται κατασχέσεις ακινήτων, μισθών, συντάξεων, στο «πιτς – φιτίλι», σε αυτούς που χρωστούν στην εφορία, και ας μην έχουν να πληρώσουν. «Σκοπός μας φυσικά δεν είναι να εκδικηθούμε, ούτε να διαπομπεύουμε ανθρώπους. Ο στόχος είναι όλοι να συμμορφώνονται με τους νόμους», λέει.

Δε λέει, όμως, ποιους πολιτικούς καλύπτει, όσον αφορά στις παρεμβάσεις τους για τη μη φορολογία διασήμων και ισχυρών αυτού του τόπου, δε μας λέει αν αυτός συμμορφώθηκε με το νόμο, όταν το ΣτΕ διέταξε το άνοιγμα του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, της ΕΡΤ, πράγμα που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, με τη συνέντευξή του, δίνει εκ των προτέρων «γη και ύδωρ» στους δανειστές και στον άνθρωπο που θαυμάζει πολύ, όπως ο ίδιος λέει: το γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μας λέει πως πρόκειται για μια διαπραγμάτευση δύσκολη, αφήνοντας να υπονοηθεί πως θα υπάρξουν… παράπλευρες απώλειες, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα στην ελληνική οικονομία, να σωθούν οι τράπεζες (και πάλι) κτλ.

Σκεφθείτε, λοιπόν, τι πρόκειται να γίνει σε αυτή τη χώρα τα επόμενα χρόνια, μετά μια… σκληρή διαπραγμάτευση. Οι προηγούμενες, οι εύκολες, φτωχοποίησαν και εξαθλίωσαν την ελληνική κοινωνία, τον έλληνα εργαζόμενο. Η τελευταία και δυσκολότερη, κατά το Γιάννη Στουρνάρα, τι θα κάνει; Θα τον εξαφανίσει.

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ:
 
«Έφοδος» των εργαζομένων στα Συνδικάτα, «πόρτα εξόδου» στις μνημονιακές πλειοψηφίες ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ

Η θέση της Αυτόνομης Παρέμβασης είναι σταθερή έναντι της μνημονιακής κυβέρνησης και όλων όσοι την υπηρετούν πιστά: να τους ανατρέψουμε, προτού μας ισοπεδώσουν αυτοί, με όρους μαζικού κινήματος και μέσα από διαρκείς κινητοποιήσεις.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορεί οι υπαίτιοι της κρίσης και της καταστροφής, δηλαδή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν επί χρόνια τον τόπο, να γίνουν και οι σωτήρες.

Οι πλειοψηφικές ηγεσίες (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ σηματοδοτούν την ήττα του συνδικαλιστικού κινήματος και πρέπει οι εργαζόμενοι να απαλλαγούν από αυτές.

Για να γίνει, όμως, αυτό χρειάζεται η μαζική «έφοδος» των εργαζομένων στα συνδικάτα, η δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν και η οργάνωση της αντεπίθεσης της εργατικής τάξης για να νικήσει τους δυνάστες της.

Ο αγώνας πλέον περνάει σε άλλο επίπεδο, είναι πολιτικός και τα συνδικάτα πρέπει να μην περιορίζονται μόνο στην προβολή συνδικαλιστικών αιτημάτων, αλλά να μιλήσουν και για την κατάργηση των μνημονίων, τη διαγραφή του χρέους, την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και την επανεθνικοποίηση των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας και του πλούτου της χώρας μας από τα ντόπια και τα ξένα αρπακτικά και για την ανάγκη της παραγωγικής ανασυγκρότησής της σε όφελος του λαού και του τόπου.

δημοσιεύτηκε στην apnet.gr

δημοσίευσε ...