Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Ντοκιμαντέρ της ΠΟΕ-ΟΤΑ«Εργοστάσια Απορριμμάτων: Το μεγάλο φαγοπότι των εργολάβων»

Σχόλιο του Βασίλη Γκιτάκου

Στην προσπάθεια της η ΠΟΕ – ΟΤΑ να ενημερώσει για το τι κρύβεται πίσω από τον περιφερειακό σχεδιασμό στην διαχείριση των απορριμμάτων και για τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα που διακυβεύονται   γύρω από το σκουπίδι, χτες το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών πραγματοποίησε προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Εργοστάσια Απορριμμάτων: Το μεγάλο φαγοπότι των εργολάβων».

Με την εθελοντική, έκτακτη οικονομική συνδρομή των συλλόγων – μελών της ομοσπονδίας, η διοίκηση της ΠΟΕ – ΟΤΑ δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ καταδεικνύοντας τα μεγάλα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την κατασκευή φαραωνικού τύπου εργοστάσια διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων, που προωθεί η μνημονιακή συγκυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τις Περιφέρειες και έχουν να κάνουν με την

Απολύσεις εργαζομένων,

προώθηση ελαστικών σχέσεων εργασίας(έως «μαύρης»),

επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τις προωθούμενες μεθόδους διαχείρισης (καύσης κ.α) και  
 
αύξηση του οικονομικού κόστους διαχείρισης που αυτό θα μετακαλεστεί στις ήδη επιβαρυμένες πλάτες των πολιτών.

Ενώ αντίθετα γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός θα εξυπηρετήσει με τον «καλύτερο» τρόπο μόνο τους ιδιώτες εργολάβους που με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών θα κατασκευάσουν εργοστάσια προεγγυημένου κέρδους και τελικά θα έχουν μια υπερκερδοφόρα «μπίζνα»!

Τι λείπει από το ντοκιμαντέρ

α)Η φωνή των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο χώρο διαχείρισης απορριμμάτων, που βιώνουν από πρώτο χέρι τις "δυσκολίες του επαγγέλματος"  και που είναι και εν δυνάμει απολυμένοι ... θα μου πείτε αυτό είναι ψιλά γράμματα!.. εξάλλου όλα τα ξέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ!

β)Τα κοινωνικά κινήματα που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη χρονική περίοδο που αντιστάθηκαν στη δημιουργία «άνομων» εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων και χρησιμοποιήθηκε έντονα η κατασταλτική βία με ΜΑΤ και χημικά της συγκυβέρνησης για να τα περιορίσουν. Δεν ακούστηκαν καν οι λέξεις Κερατέα, Νέα Ευκαρπία Θεσσαλονίκης και οι αγώνες των πολιτών της Δυτικής Αθήνας ενάντια στη χωματερή Α.Λιοσίων-Φυλής.

γ) η επιμονή σε φιλικές για το περιβάλλον και τον άνθρωπο μεθόδους διαχείρισης απορριμμάτων (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση ανακυκλώσιμων, κομποστοποίηση, υγειονομική ταφή υπολείμματος).

ΥΓ. Οι κακές γλώσσες σχολίαζαν βλέποντας το video: Μήπως το ντοκιμαντέρ έγινε για την προσωπική προβολή του προέδρου και υπηρετεί τους μελλοντικούς του σχεδιασμούς; ... και δυστυχώς βλέποντας το ντοκιμαντέρ δεν έχουν και άδικο,  ακυρώνοντας μια θετική προσπάθεια της ομοσπονδίας.

Το μέτρο και η σεμνότητα στους σημερινούς δύσκολους καιρούς είναι το ζητούμενο για να πείσουμε και τους «άπιστους Θωμάδες».
 
Το ντοκιμαντέρ της ΠΟΕ - ΟΤΑ «Εργοστάσια Απορριμμάτων: Το μεγάλο φαγοπότι των εργολάβων»

δημοσίευσε ...