Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Σε ρυθμούς γενικευμένης λαϊκής εξέργερσης η Τουρκία!

Ο «χημικός» Ερντογάν εξαπολύει βία και γεμίζει αέρια τις τουρκικές πόλεις

Εκατοντάδες οι τραυματίες, ορισμένοι σε κρίσιμη κατάσταση!

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους Τούρκους - Διαδηλωτές στην Αθήνα τη Δευτέρα 3 Ιουνίου

Ενώ στη ρημαγμένη Ελλάδα της κοινωνικής εξαθλίωσης, μάλλον, επικρατεί νηνεμία, τη σκυτάλη των εξεγέρσεων μετά τη χώρα «πρότυπο»(!), τη Σουηδία, λαμβάνει η Τουρκία, της οποίας το «οικονομικό θαύμα» διαφημίζεται ιδιαίτερα μεγαλόστομα.

Όλα δείχνουν ότι η περιοχή μας και η Ευρώπη έχουν εισέλθει σε μια φάση μεγάλων κοινωνικών και πολιτικών αναταράξεων, που, ίσως, σε λίγο θα καταστήσουν αγνώριστες τις όψεις τους και ελπίζουμε ριζοσπαστικά αριστερά αγνώριστες!

Σε ρυθμούς λαϊκής εξέγερσης η Τουρκία

Αντιμέτωπη με γενικευμένη εξέγερση φαίνεται πως βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση του "χημικού" Ταγίπ 
Ερντογάν, καθώς συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη καθώς και σε άλλες πόλεις. Το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σημειώθηκε νέα αναταραχή, όταν ομάδες διαδηλωτών επιχείρησαν να προσεγγίσουν την αποκλεισμένη πλατεία Ταξίμ και δέχθηκαν επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Παράλληλα, χιλιάδες διαδηλωτές διέσχισαν το πρωί του Σαββάτου, την γέφυρα του Βοσπόρου σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην τουρκική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιέυονται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, 81 άτομα έχουν συλληφθεί, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες από την πρωτοφανή αστυνομική βία της Παρασκευής.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση για τα γεγονότα από την πλευρά του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ εντύπωση προκαλεί και η στάση που τηρούν τα μεγάλα δίκτυα ενημέρωσης της Τουρκίας. Η κάλυψη των γεγονότων από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είναι περιορισμένη, σε αντίθεση με τον διεθνή Τύπο, που δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για όσα διαδραματίζονται στην Τουρκία.

Τα γεγονότα των πρηγούμενων ημερών: Απίστευτη αστυνομική βία και καταστολή των διαδηλώσεων

Σε μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση μετατράπηκε η κατάληψη του πάρκου Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ μετά τη νέα βίαιη αστυνομική καταστολή με μπαράζ δακρυγόνων και αντλίες νερού κατά των διαδηλωτών, που διαμαρτύρονται επί ημέρες για την ισοπέδωση του πάρκου και την ανέγερση εμπορικού κέντρου, στο πλαίσιο κυβερνητικών σχεδίων "αναμόρφωσης" της περιοχής.

Το κέντρο της Κωνσταντινούπολης έχει μετατραπεί από τα ξημερώματα της Παρασκευής(31/5) σε πεδίο μάχης. Η αστυνομία, κατόπιν εντολής του "χημικού" Ταγίπ Ερντογάν  «έπνιξε» το ιστορικό κέντρο στα δακρυγόνα και όπως καταγγέλλουν ακτιβιστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «χτυπά όποιον βρει μπροστά της».  

Στη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων κατέρρευσε μία σκαλωσιά, τραυματίζοντας δεκάδες διαδηλωτές. 

Ακολούθησαν εκτεταμένα επεισόδια, η Κωνσταντινούπολη «πνίγηκε» στα δακρυγόνα και οι τραυματίες είναι εκατοντάδες. 

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι μία 26χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν παρασύρθηκε από τεθωρακισμένο όχημα της Αστυνομίας.

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχουν υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ οι τραυματίες συνολικά ξεπερνούν μέχρι στιγμής κατά πληροφορίες τους 100. Μάλιστα, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ένας φοιτητής έπεσε νεκρός και μια τουρίστρια νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Ο φοιτητής που βρισκόταν στο Πάρκο Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη μαζί με άλλους φοιτητές, οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το οικιστικό σχέδιο. Την ώρα που οι άνδρες της τουρκικής αστυνομίας προσπαθούσαν να απωθήσουν βίαια και με ρίψη δακρυγόνων τους διαδηλωτές, τραυματίζοντας δέκα, ο Κερέμ Καν Καρακάς, έχασε τη ζωή του από καρδιακό επεισόδιο.
Όπως αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα haberedikkat.com, αλλά και το τουρκικό Indymedia, η καρδιά του νεαρού Κερέμ δεν άντεξε καθώς οι άνδρες της τουρκικής αστυνομίας «βομβάρδισαν» την περιοχή με δακρυγόνα και καπνογόνα.

Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται επίσης μια τουρίστρια από την Αίγυπτο η οποία δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή έπειτα από ρίψη καπνογόνου που δέχτηκε στο κεφάλι. Το βίντεο με τον τραυματισμό της 34χρονης γυναίκας, η οποία υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία, συγκλονίζει...

Επίσης, ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ο βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) Σιρίν Σουρεγιά Οντέρ, ο οποίος τραυματίστηκε όταν ένα δοχείο δακρυγόνου τον χτύπησε στον ώμο. Αιμόφυρτος οδηγήθηκε στο νοσοκομείο και ο δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ, με τραύμα στο κεφάλι.

Η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε τα ξημερώματα της Παρασκευής (31/5) για δεύτερη συνεχή ημέρα επέμβαση στην κατάληψη «Occupy Gezi Park». Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει από τις 26 Μαΐου στα περίχωρα του μητροπολιτικού πάρκου αντιδρώντας στα σχέδια "αναμόρφωσης" της περιοχής που περιλαμβάνουν την ανέγερση εμπορικού κέντρου.

Οι αστυνομικές δυνάμεις ήλθαν αντιμέτωπες ακόμη και με φρουρά του τουρκικού στρατού, η οποία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια στρατιωτικού νοσοκομείου στην περιοχή. Η αστυνομία επιχείρησε να εισέλθει στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, οι στρατιώτες δεν έδωσαν άδεια και ακολούθησε λεκτική αντιπαράθεση με τους αστυνομικούς να απειλούν τους στρατιώτες με χρήση χημικών, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Όλο και περισσότεροι διαδηλωτές κατέφθασαν σταδιακά στην περιοχή με την κατάληψη του πάρκου Γκεζί να εξελίσσεται σε διαδήλωση κατά της ισλαμικών καταβολών της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν.

Η Κωνσταντινούπολη είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης και την Πρωτομαγιά με συμπλοκές μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών. Διαδηλώσεις έχουν λάβει, επίσης, χώρα κατά της κυβερνητικής στάσης στο ζήτημα της Συρίας, καθώς και των δρακόντειων μέτρων περιορισμού της κατανάλωσης αλκοόλ και των φιλιών δημοσίως που ξεσηκώνουν «πυρά» κατά της κυβέρνησης Ερντογάν για την εφαρμογή ισλαμικής ατζέντας.

Στο πλευρά των διαδηλωτών του πάρκου Γκεζί βρίσκονται μέλη και βουλευτές της τουρκικής αντιπολίτευσης και δεκάδων οργανώσεων.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα καταγγέλλει τη βίαιη καταστολή, με τον βουλευτή Ιλχάν Τζιχανέρ να δηλώνει ότι «με τη σημερινή του επίδοση, ο Ερντογάν δικαιούται τον τίτλο 'χημικός Ταγίπ'» -αναφερόμενος στον στενό συνεργάτη του Σαντάμ Χουσεΐν, Αλί Χασάν Αλ Ματζίντ, που ήταν γνωστός ως «χημικός Αλί».

Σάλο προκάλεσε, ταυτόχρονα, σχόλιο του βουλευτή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Σιρίν Ουνάλ στο twitter ότι «προφανώς κάποιοι χρειάζονται αέριο». Και ήλθε να συμπληρώσει, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, πως «εάν μένετε εκεί [στην πλατεία Ταξίμ] ελπίζω να έχετε μια καλή ημέρα, πρέπει να υπάρχει υπακοή στο σύστημα». Ακολούθησαν σφοδρές αντιδράσεις των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μήνυση εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν, για τις δηλώσεις και οδηγίες του σχετικά με το πάρκο κατέθεσε στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ουμούτ Οράν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε διαμηνύει την Πέμπτη ότι είναι ειλημμένη απόφαση η κατεδάφιση του πάρκου.

Τέλος, σύμφωνα με το BBC, η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε προβληματισμό για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Ερντογάν απέναντι στις διαδηλώσεις, ενώ η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε τη βίαιη στάση της αστυνομίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, διά του εκπροσώπου τού επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα και ζήτησε «να εδραιωθεί στην Τουρκία η ελευθερία σκέψης και έκφρασης, όπως και η ελευθερία του συνέρχεσθαι».

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: "ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΔΙΑΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ!"
 
(ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΟ FACEBOOK)
 
"Αγαπητοί ξένοι φίλοι μας
Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο σοβαρή. Η Κωνσταντινούπολη χρειάζεται τη βοήθειά σας, τώρα.
Κάτι γενναίο και σημαντικό συμβαίνει στην Τουρκία. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για μια καθυστερημένη έκφανση του κινήματος Οccupy.
Οι πολίτες, κουρασμένοι από τον εκφοβισμό της κυβέρνησης, με τη διεφθαρμένη διαχείριση των δημόσιων χώρων και την απερίσκεπτη κατάχρηση της γης, ενώνονται για να προστατεύσουν ένα δημόσιο πάρκο στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης το οποίο βρίσκεται υπό την απειλή της ισοπέδωσης για να κατασκευαστεί στη θέση του το 94ο εμπορικό κέντρο. Ο κόσμος παραμένει, παρά τις βίαιες επιθέσεις από την αστυνομία (να επισημάνω ότι η σημερινή επίθεση έγινε στις 5 π.μ. το πρωί! Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα και έκαψε σκηνές και ένα άτομο τραυματίστηκε). Είναι η 3η ημέρα σήμερα και περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στο πάρκο!
Εν τω μεταξύ, οι δημόσιοι χώροι πωλούνται σε ξενοδοχεία και τα πολύτιμα οικοσυστήματα σπαταλούνται για περισσότερες βιομηχανίες, εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και μια 3η γέφυρα στο Βόσπορο!
Το θέμα λοιπόν είναι πολύ πιο σοβαρό από το να σώσουμε τα δέντρα. Εδώ έχουμε τη νοοτροπία του «Μπορώ να κάνω οτιδήποτε θέλω», μια φασιστική νοοτροπία που όχι μόνο καταστέλλει, αλλά και διατάζει επιθέσεις στον κόσμο.
Και το χειρότερο είναι ότι τα ΜΜΕ λογοκρίνονται έτσι ώστε να μην διαδίδονται τα νέα..
Το # direngeziparki τώρα είναι αυτή τη στιγμή το 2ο trending topic στο Twitter, παγκοσμίως.
Παρακαλούμε βοηθήστε μας να μοιραστούμε αυτό το μήνυμα και να σταματήσουμε τις αδίστακτες, απάνθρωπες πράξεις του Ερντογάν.
Τι μπορείτε να κάνετε:
- Προσθέστε @BBC @ Reuters @CNN και άλλα μεγάλα κανάλια μέσα σε αυτά τα μηνύματα.
Παρακαλώ βοηθήστε να διαδώσουμε την είδηση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Χρειαζόμαστε την υποστήριξη σας τώρα!"
Πηγή: omniatv.com

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ (3/6)

Έχει παρθεί πρωτοβουλία αριστερών ελληνικών, τουρκικών και κουρδικών οργανώσεων για αυγκέντρωση αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο αδελφό λαό της Τουρκίας. Το ραντεβού έχει δωθεί για τη Δευτέρα 3 Ιουνίου στις 5:30 μ.μ. στην τουρκική πρεσβεία Βασ Σοφίας και Ρηγίλλης.
Το Ταξίμ είναι και δικιά μας πλατεία.

πηγή : iskra

δημοσίευσε ...