Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Στο «δρόμο» και 6.000 συμβασιούχοι

Με κοινό έγγραφο του υπουργείου διοικητικής μεταρρύθμισης και του υπουργείου εσωτερικών, ζητούν από τους δήμους τον αριθμό και τα στοιχεία των συμβασιούχων εργαζομένων ορισμένου χρόνου που αν και έχει λήξει η σύμβασή τους συνεχίζουν να παραμένουν στην εργασία τους γιατί έχουν κερδίσει  προσωρινή διαταγή ή την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων μέχρι να εκδικαστεί η αγωγή τους. Ο χρόνος αποστολής των στοιχείων λήγει σήμερα 28/6/2013.

Η αυταρχικότητα και ο αντιδημοκρατικός κατήφορος που έχουν πάρει οι δυο εταίροι της συγκυβέρνησης προκειμένου να υλοποιήσουν τα μνημονιακά μέτρα και να φανούν «φερέγγυοι» στις υποσχέσεις που έχουν δώσει στους τοκογλύφους δανειστές, του οδηγεί στην παραγκώνιση της δικαιοσύνης και στην κατάργηση έστω των προσωρινών αποφάσεων των 
ελληνικών δικαστηρίων, που έκριναν ότι οι συνάδελφοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και είναι απαραίτητοι στην υπηρεσία στην οποία προσλήφθηκαν.

Είναι ξεκάθαρο ότι η σημερινή κυβέρνηση ήρθε για να «καθαρίσει» ότι «υπολείμματα» έχουν αφήσει οι προηγούμενες συγκυβερνήσεις από πλευράς μνημονιακών μέτρων, υποσχέσεων και εντολών της Τρόικας και του κεφαλαίου.     

Στο στόχαστρο της μνημονιακής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και του νέου υπουργού Δικαιοσύνη Χαράλαμπου Αθανασίου μπαίνουν οι συμβασιούχοι του Δημοσίου, καθώς θα προωθήσουν νομοθετική ρύθμιση – εξπρές, με την οποία θα προβλέπεται η εκδίκαση όλων των υφιστάμενων προσφυγών συμβασιούχων εντός τριμήνου, περιορίζοντας στο ελάχιστο τη δυνατότητα αναβολών προκειμένου να ληφθούν τελεσίδικες αποφάσεις.

Τα ασφαλιστικά μέτρα θα συζητούνται εντός αυτού του χρόνου και η υπόθεση θα τελεσιδικεί, συνήθως με την απομάκρυνση του υπαλλήλου, ενώ θα προβλέπεται ότι ακόμη και σε περίπτωση αναβολής της δίκης η νέα δικάσιμος θα ορίζεται εντός ενός μηνός και σε περίπτωση νέας αναβολής τότε θα παύει η ισχύς της προσωρινής διαταγής.

Να σημειωθεί πως με το παρόν νομικό πλαίσιο, οι συμβασιούχοι, παρά τη λήξη της σύμβασής τους, κατόρθωναν να παραμένουν στις θέσεις τους μέχρι και 7 χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις μέσα από προσωρινές δικαστικές διαταγές.

Και τα ΕΛΤΑ στη «δίνη» των απολύσεων

Με το δεδομένο πως θεωρεί ότι απέλυσε τους 2.656 εργαζομένους της ΕΡΤ (σ.σ.: τους έστειλε χθες το σχετικό έγγραφο, το οποίο χαρακτήρισαν «μπακαλόχαρτο» οι εργαζόμενοι), η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο περί τους 6.000 συμβασιούχους του Δημοσίου, που προέρχονται από τους ΟΤΑ, την εκπαίδευση αλλά και -για πρώτη φορά- τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Στα ΕΛΤΑ, αυτήν τη στιγμή υπηρετούν 7.500 άτομα και 800 διανομείς με σύμβαση έργου. Το σχέδιο προβλέπει σε βάθος χρόνου ακόμη και 1.000 απολύσεις υπαλλήλων μέσα στο τρέχον έτος, ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός 4.000 απολύσεις, τις οποίες έχει συμφωνήσει με τους δανειστές.

Την ίδια ώρα, το «μοντέλο» της αναδιοργάνωσης εν λειτουργία, αντίθετα δηλαδή με ό,τι ακολουθήθηκε στην ΕΡΤ, φέρεται να προκρίνει η κυβέρνηση για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ). Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η κυβέρνηση εξετάζει και το σενάριο συγχώνευσης των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, ήτοι της ΕΑΒ (είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία, με περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους), των ΕΑΣ (θεωρείται «φιλέτο», καθώς διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία) και της ΕΛΒΟ.

Αυτόνομη Παρέμβαση: Η κυβέρνηση έχει ταυτιστεί απόλυτα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Η Αυτόνομη Παρέμβαση, παρά του αντιθέτου από την κυβέρνηση, ότι δηλαδή θα προχωρήσει σε αναδιοργάνωση των δημόσιων επιχειρήσεων χωρίς να τις κλείσει, όπως έκανε με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, υπογραμμίζει:
«Η ΕΡΤ δεν είναι το τέλος σε αυτό το φαγοπότι, δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση, είναι το δείγμα γραφής, είναι το τυρί στη φάκα, για να εφαρμόσουν η κυβέρνηση, οι δανειστές και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα τη μεγάλη λεηλασία σε βάρος των οργανισμών και των εργαζομένων στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ. Οι χιλιάδες απολύσεις που γίνονται και θα γίνουν είναι προγραμματισμένες, είναι οι εντολές του κεφαλαίου, για να του παραδοθούν οι επιχειρήσεις, με το εργατικό δυναμικό αποδεκατισμένο, υποταγμένο και αποδυναμωμένο».

Χωρίς άλλη αναμονή, χωρίς άλλη καθυστέρηση, πρέπει «να σημάνει εργατικός συναγερμός και ξεσηκωμός, να σπάσουν οι αλυσίδες του φόβου και της απραξίας και τα συνδικάτα να μπουν στη πρώτη γραμμή της μάχης. Να συνδέσουν όλες τις επιμέρους αντιστάσεις και κινητοποιήσεις, σε ένα μεγάλο μαζικό εργατικό λαϊκό κίνημα αντίστασης, αποτροπής των πολιτικών αυτών και ανατροπής της κυβέρνησης, πριν καταστραφεί ολοσχερώς ο εργατικός παραγωγικός ιστός».

Στο πλαίσιο αυτό, η Αυτόνομη Παρέμβαση μετέχει ενεργά στο αυριανό συλλαλητήριο, στις 11:30, στην πλατεία Καραϊσκάκη, που διοργανώνουν 14 δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κατά των μνημονιακών πολιτικών που εξαθλιώνουν τον έλληνα εργαζόμενο και συνταξιούχο, την ελληνική κοινωνία. Θεωρεί και «μπορεί να δώσει συνέχεια με μεγαλύτερη ένταση, μπορεί να εκπροσωπήσει τη διάθεση των εργαζομένων να ξεμπλοκαριστούν από την αδράνεια των πλειοψηφιών στη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ»

δημοσίευσε ...