Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Δημόσιο: Αντίστροφη μέτρηση για 2.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του μήνα

Για μια ακόμη φορά, η τρικομματική κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την καλοκαιρινή ραστώνη και τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν, ετοιμάζεται να ακολουθήσει το δρόμο των μνημονίων και να προχωρήσει, ως ο «καλός μαθητής» των δανειστών, στις πρώτες 2.000 απολύσεις και στις 12.500 διαθεσιμότητες στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του μήνα.

Εντέχνως, από πλευράς εσωτερικής «τρόικας», εδώ και καιρό, διαρρέεται ότι οι απολύσεις θα προέλθουν από τις μεγάλες ΔΕΚΟ. Μάλιστα, την «ψυχρολουσία» θα τη δεχθούν εκείνοι οι διοικητικοί υπάλληλοι που απασχολούνται στις υπηρεσίες τους με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου.

Η μαύρη λίστα των απολύσεων και των διαθεσιμοτήτων, που στηρίζεται και στο «mea culpa» μνημόνιο (αυτό δηλαδή που το ΔΝΤ επισήμως παραδέχθηκε πως έπεσε έξω, αλλά ο Πρωθυπουργός εμμένει να το υπηρετεί μαζί με τα άλλα), βρίσκεται ήδη στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά, και θα εξεταστεί στην επόμενη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών.

Οι «δεξαμενές» είναι οι αμυντικές βιομηχανίες, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΑΣ, η ΕΡΤ, 17 φορείς στους οποίους θα μπει λουκέτο, καθώς επίσης και οι επίορκοι. Έτσι, σύμφωνα με το σχεδιασμό της τρικομματικής:

- 900 υπάλληλοι αναμένεται να τεθούν εκτός Δημοσίου από τις αμυντικές βιομηχανίες,

- 600 από την κρατική ραδιοτηλεόραση,

- 300 από τους υπό κατάργηση 17 φορείς.

- Από τη «δεξαμενή» των επίορκων, για τους οποίους η κυβέρνηση κήρυξε τον «ανένδοτο», αναμένεται να τεθούν εκτός Δημοσίου περίπου 200 εργαζόμενοι.

Αυτόνομη Παρέμβαση: «Μπαγκλαντιοποίηση» της Ελλάδας

Όπως έχει καταγγείλει πλειστάκις η Αυτόνομη Παρέμβαση -με τελευταία φορά τα δημοσιεύματα που φέρουν τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη να κάνει ελιγμούς για το θεαθήναι, αναφορικά με τις απολύσεις εργαζομένων και καταργήσεις φορέων, και να προχωρεί σε τροποποιήσεις του νομοσχεδίου για την «Οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις»:

«...η κυβέρνηση παραμένει ευλαβικά προσηλωμένη στο στόχο της για απολύσεις 40.000 εργαζομένων το 2013 και για τη διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών μέσω της ψευτοαξιολογής του προσωπικού, των συγχωνεύσεων και των καταργήσεων φορέων και οργανικών θέσεων».

Ο λόγος; Τον περιγράφει ξεκάθαρα ο Γιώργος Χαρίσης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και της Γραμματείας της παράταξης, σε πρόσφατο άρθρο του: «Έχουμε μια επικίνδυνη κυβέρνηση, η οποία ενταγμένη σ’ έναν σχεδιασμό απαξίωσης και διάλυσης του Δημοσίου, σ’ ένα πειραματικό σχέδιο των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων κύκλων που μεταμορφώνουν, με γρήγορο και βίαιο τρόπο, την Ελλάδα σε Μπαγκλαντές και την Ευρώπη σε Ασία».

δημοσίευσε ...