Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Διαχείριση Απορριμμάτων : Η απάντηση των συντακτών του UNFOLLOW προς την επιστολή της Περιφέρειας Αττικής για το δημοσίευμα τους

Βρίθει υπεκφυγών, γενικοτήτων κι αοριστολογιών η απάντηση του γραφείου Τύπου του Ενιαίου Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής στο ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού UNFOLLOW, επιβεβαιώνοντας -δυστυχώς- τα όσα αποκαλύψαμε για τις επιζήμιες απέναντι στο δημόσιο συμφέρον εξελίξεις που δρομολογούνται στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ξεκινώντας από τα σημαντικότερα σημεία της απάντησης που λάβαμε:

Η Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζει ότι η κατασκευή των 4 εργοστασίων δεν θα γίνει σε βάρος άλλων εναλλακτικών και πιο φιλικών στο περιβάλλον μεθόδων.

Η αλήθεια είναι ότι η κατασκευή των εργοστασίων αποκλείει την ανακύκλωση για τρεις ολόκληρες δεκαετίες. Ο λόγος είναι απλός και σχετίζεται με την δέσμευση για τροφοδοσία των εργοστασίων με εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων. 

Από την στιγμή που υπάρχει αυτός ο όρος, με σκανδαλώδη ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής, εξαφανίζεται κάθε κίνητρο για ανακύκλωση. Στο βαθμό δε που παρ’ ελπίδα και με πρωτοβουλίες άλλων παραγόντων θα προωθείται η ανακύκλωση, οι εργολάβοι–ιδιοκτήτες των εργοστασίων θα αποζημιώνονται για τα απορρίμματα που χάνουν, τιμωρώντας έτσι τους πολίτες με φιλοπεριβαλλοντική συνείδηση.

Αν η Περιφέρεια σκοπεύει να προωθήσει την ανακύκλωση τότε δεν χρειάζονται 4 εργοστάσια. Για την ακρίβεια, κανένα εργοστάσιο δεν θα χρειαζόταν, πέρα από το ΕΜΑΚ που λειτουργεί ήδη (και θα μπορούσε να λειτουργήσει πιο παραγωγικά με επιπλέον βάρδιες), αν η προώθηση της ανακύκλωσης λάμβανε κατεπείγοντα χαρακτήρα ώστε να αποφευχθεί η κατασπατάληση πόρων. Αλλά κανείς δε θέλει την ανακύκλωση... Και γι' αυτό τον λόγο η συμβολή της ΕΕΑΑ (Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης) συνιστά παταγώδη αποτυχία, με την κυβέρνηση και την Περιφέρεια να μην βγάζουν τα απαραίτητα συμπεράσματα  απ’ αυτό το φιάσκο.

Η Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζει ως εσφαλμένη την άποψη μας για αυξημένη επιβάρυνση του πολίτη από τη λειτουργία των εργοστασίων. Προς επίρρωση των όσων λέει αντιτείνει μάλιστα ότι: «αδιαπραγμάτευτος στόχος στο πλαίσιο κατασκευής των νέων υποδομών είναι η επίτευξη της οικονομικότερης λύσης» κι επίσης ότι «βασικό κριτήριο επιλογής του αναδόχου θα είναι το χαμηλότερο τέλος χρήσης που θα κληθεί να καταβάλλει ο δημότης». Λέει δηλαδή ότι θα επιλεγεί η πιο συμφέρουσα λύση.

Αυτό το ξέραμε. Δεν απαντάει όμως η Περιφέρεια στο εξής: Τα δημοτικά τέλη θα αυξηθούν; Ναι ή όχι; Εμείς λέμε, απερίφραστα ναι! Και θα αυξηθούν πολλές φορές σε σχέση με το σημερινό επίπεδο. Πραγματικότητα που προφανώς δεν αποκλείεται από την Περιφέρεια και γι’ αυτό τον λόγο δεν επέλεξε να μας διαψεύσει λέγοντας «δεν θα αυξηθούν», αλλά ότι θα «επιλεγεί η οικονομικότερη λύση», δηλαδή η επιβάρυνση θα είναι η χαμηλότερη δυνατή... Επομένως θα υπάρξουν νέα χαράτσια για τον λαό και κατασπατάληση δημόσιων πόρων, καθώς δημόσιοι πόροι είναι τόσο τα κονδύλια του ΕΣΠΑ (που θα μπορούσαν να είχαν χρηματοδοτήσει άλλες πιο αναγκαίες κοινωνικά επενδύσεις) όσο και τα λεφτά των δημοτών (που θα ταΐζουν διαπλεκόμενους εργολάβους).

Η περιφέρεια Αττικής υποστηρίζει ακόμη ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ενδέχεται. Αλλά εγείρονται κι ορισμένα ερωτήματα: Πόσες θέσεις θα χαθούν εν τω μεταξύ από την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Μήπως, αυτές οι νέες θέσεις που θα δημιουργηθούν θα είναι σαν τις θέσεις εργασίας της ΕΕΑΑ, δηλαδή ανασφάλιστες και κακοπληρωμένες; Μήπως θα είναι σαν κι αυτές που υπόσχεται να δημιουργήσει η τρικομματική κυβέρνηση, δηλαδή των 400 ευρώ, αφού πρώτα απολύσει δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους, κατ’ εντολή της τρόικας, που αμείβονται με 1.000 και 1.200 ευρώ το ανώτερο;

Η Περιφέρεια Αττικής μάς διαψεύδει που αναφερόμαστε στην καύση, υποστηρίζοντας ότι «στην προκήρυξη η Αναθέτουσα Αρχή δεν προκρίνει την μια τεχνολογία έναντι της άλλης».

Και αυτό το ξέραμε. Κι επειδή το ξέραμε γράφουμε ότι από την πίσω πόρτα, δηλαδή με την μορφή των τετελεσμένων, οι εθνικοί μας εργολάβοι, κυβέρνηση και Γερμανοί προωθούν την περιβαλλοντικά καταστροφική τεχνολογία της καύσης.  

Αν αυτή η εκτίμηση αποτελεί ανακρίβεια, ας μας πει τότε η Περιφέρεια τι θα γίνει το τελικό προϊόν από την διαχείριση των απορριμμάτων στα εργοστάσια; Εκτός κι αν επιλέξουν την βιολογική ξήρανση και τα δικά της παράγωγα τα εναποθέσουν μετά σε κάποια χωματερή, μέχρι να πέσει η πρώτη βροχή και να τα ξανακάνει σκουπίδια... Όπως περίπου γίνεται με το ΕΜΑΚ στη Φυλή (που παράγει RDF) και με το εργοστάσιο Μεσόγειος στο Ηράκλειο, που κατασκευάστηκαν από ιδιώτες, οι οποίοι συνεχίζουν να έχουν τη διαχείρισή τους, αποδεικνύοντας πεντακάθαρα ότι η ανάμειξη των ιδιωτών βλάπτει σοβαρά το δημόσιο συμφέρον.

Η Περιφέρεια Αττικής αναφέρει ότι όλα γίνονται με διαδικασίες απόλυτα διαφανείς και με πλήρη τήρηση των νόμων.

Αν είναι έτσι, ας μας απαντήσει στα δύο ακόλουθα ερωτήματα, από τα πάρα πολλά που έχουν συγκεντρωθεί: Το τμήμα διαχείρισης στερεών αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, στις 15.11.2010, όπως και το τμήμα προστασίας περιβάλλοντος του υπουργείου Εσωτερικών, στις 25.11.2010, διατύπωσαν ενστάσεις για τα προωθούμενα έργα ή όχι; Επίσης, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ολοκληρώθηκε; Παραδόθηκε στην αρμόδια αρχή;

Η Περιφέρεια επίσης με αφορμή την επιβάρυνση της Φυλής με τα σκουπίδια της Ερμιονίδας και της Τρίπολης υποβαθμίζει τις επιπτώσεις για την Αττική, επικαλούμενη ότι θα κατασκευαστεί εργοστάσιο και στην Πελοπόννησο.

Και πάλι δεν μας λέει, πότε θα γίνει αυτό; Μέχρι τότε, τα επόμενα πέντε χρόνια (!) δηλαδή, θα συνεχίσουν να έρχονται στην Φυλή τα απορρίμματα της Πελοποννήσου;

Για το ίδιο θέμα η Περιφέρεια υποστηρίζει ότι δεν επιβαρύνονται συνέχεια οι ίδιες περιοχές της Δυτικής Αττικής -όπως γράφουμε- αλλά πλέον κι αυτές της Ανατολικής Αττικής.

Προσπερνώντας το γεγονός ότι αναφερόμαστε από την αρχή του άρθρου στην πρόβλεψη κατασκευής των εργοστασίων σε Γραμματικό και Κερατέα, η Περιφέρεια θα όφειλε να είναι πιο προσεκτική και θα συνιστούσαμε να μην επικαλείται με τέτοια ευκολία την Κερατέα, μέχρι τουλάχιστον να αποκτήσει την σύμφωνη γνώμη των κατοίκων...

Τέλος, εκτιμώντας την απάντηση που λάβαμε και θεωρώντας την ως ένα πρώτο βήμα, προκειμένου να προαχθεί ο δημόσιος διάλογος γύρω από το φλέγον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και να πάψει η συζήτηση να αποσιωπάται και οι αποφάσεις να λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες, προτείνουμε να διοργανωθεί άμεσα μια δημόσια συζήτηση για το θέμα των απορριμμάτων και των έργων που έχουν προκηρυχθεί, στην οποία να συμμετάσχουν οι συντάκτες του ρεπορτάζ και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός.

Στη διάθεσή σας να διευκρινήσουμε οποιαδήποτε σχετική λεπτομέρεια που θα προαγάγει την ενημέρωση των πολιτών.

Λεωνίδας Βατικιώτης, Άρης Χατζηστεφάνου

Ολόκληρη η επιστολή της Περιφέρειας Αττικής ΕΔΩ

δημοσίευσε ...