Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Εμπρός για το success story ...του λαού!!

της Ελένης Δεδούση

Η εταιρεία Foxconn κατασκευάζει εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών για λογαριασμό εταιρειών όπως η Apple, η Nokia και η Intel. Στη μακρινή μας Κίνα διατηρεί εργοστάσιο όπου απασχολεί 1,2 εκατομμύριο ανθρώπους. Από το 2010 μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεκατρείς εργαζόμενοι της έχουν δώσει τέλος στη ζωή τους. Στο θλιβερό αυτό κατάλογο των αυτοκτονιών προστέθηκαν αλλά τρία άτομα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Οι αυτοχειρίες δεν είναι άσχετες από τις δύσκολες συνθήκες εργασίας, μια και επρόκειτο για ένα σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης. 
 
Οι εργάτες που ζούσαν σε κοιτώνες του εργοστασίου και υποβάλλονταν σε συστηματικούς αυστηρούς ελέγχους από φύλακες που είχαν τις αρμοδιότητες αστυνομικού. Μετά τις συνεχείς αυτοκτονίες η εταιρεία παρακολουθείται από ΜΚΟ που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με τις οποίες στους εργαζόμενους όχι μόνο δεν επιτρέπεται να μιλούν για τις συνθήκες στους χώρους εργασίας τους αλλά σε περίπτωση που το κάνουν απειλούνται με απόλυση.

Στην Κίνα επίσης βρίσκεται και ο πρωθυπουργός ο οποίος κάνει επαφές με Κινέζους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν φιλέτα του ελληνικού δημοσίου. Και σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά η Ελλάδα από την ασιατική χώρα κάνει το δικό της ‘’ success story’’….

Για τον Σαμαρά και την παρέα του success story αποτελεί η απόλυτη εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου σχεδίου, το οποίο εφαρμόζεται πιστά στη χώρα μας. Μετά από τρία χρόνια μνημονιακής διακυβέρνησης αφού λεηλατήθηκαν ανελέητα τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων,  αφού ισοπεδώθηκαν οι εργασιακές σχέσεις και αφού το μεγαλύτερο μέρος του ενεργού πληθυσμού είναι καταδικασμένο στην ανεργία , τώρα θα γίνει πράξη το ύστατο στάδιο του σχεδίου αυτού. Ήρθε πια η ώρα της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Έχοντας ως γνώμονα ο πρωθυπουργός το κινέζικο μοντέλο επενδύσεων, το οποίο θα  μετατρέψει τη χώρα μας σε ένα απέραντο εργασιακό κάτεργο, σαν το εργοστάσιο της Foxconn που προαναφέραμε.

Έτσι ένας ολόκληρος λαός έχει γονατίσει για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας που θα οδηγούσε στην ανάπτυξη. Κι αν με βάση το επενδυτικό πρότυπο ανάπτυξης που προωθεί ο Σαμαράς και οι ομοϊδεάτες του ευημερήσουν οι αριθμοί, οι ζωές των ανθρώπων θα ευημερούν ; Κι αν μειωθεί οι ανεργία, αφού ανοίξουν θέσεις εργασίας, λόγω  των επικείμενων ‘’επενδύσεων’’, ποια θα είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών των θέσεων εργασίας ;
 

Άλλωστε η διεθνής εμπειρία έχει να καταδείξει παραδείγματα χωρών που εφαρμόστηκαν οι νεοφιλελεύθερες συνταγές του ΔΝΤ, όπου τα στοιχεία της οικονομικής ανάπτυξης των χωρών αυτών δεν έχουν καμία σχέση με τα δεδομένα της πραγματικής ζωής. 

Η ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που υλοποιούνται μέσω των Μνημονίων θα συνεχίσουν να διαλύουν τις ζωές και την αξιοπρέπεια μας καθιστώντας μας ουσιαστικά δούλους.

Βασική προϋπόθεση για να προκύψει ουσιαστική ανάπτυξη είναι αφενός η κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών  τους νόμων,  αφετέρου η άσκηση πολιτικών που θα προτάσσουν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας και των κοινωνικών αναγκών. 

Στόχος μας είναι να ζούμε, όχι να επιβιώνουμε.
Γι’ αυτό οφείλουμε να οργανώσουμε τις αντιστάσεις έναντι της βαρβαρότητας που θέλουν να μας επιβάλλουν με βάση τις ανάγκες μας και τα όνειρά μας.

Οφείλουμε να τους ανατρέψουμε !

Οφείλουμε να επιβάλλουμε το δικό μας success story!!!!!!

δημοσίευσε ...