Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Στην εργασιακή γαλέρα της cosco ο πρόεδρος της δημοκρατίας βρήκε τους εργαζόμενους ευχαριστημένους.

Δεν δίστασε κατά τη χτεσινή του επίσκεψη ο πρόεδρος της δημοκρατίας στο μεγάλο λιμάνι της χώρας και του Πειραιά,  να εμφανίσει ευχαριστημένους τους εργαζόμενους  της cosco, οι οποίοι δουλεύουν σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.
Μέρος  του συστήματος και της μνημονιακής συγκυβέρνησης ο κ. Κ. Παπούλιας, προσπαθούν να σερβίρουν την κινεζοποίηση της ελληνικής οικονομίας ως ανάπτυξη και προπαγανδίζουν τα «καλά» των κινέζικων επενδύσεων, που φιλοδοξούν να επεκταθούν «τσάμπα»  και στο υπόλοιπο λιμάνι.
 
Προσπάθησε με την χτεσινή του εμφάνηση να  λειτουργήσει και ως ασπίδα προστασίας στην κινέζικη εταιρεία, που «θίγεται» από πλήθος δημοσιευμάτων τα οποία καταδεικνύουν την πραγματικότητα που επικρατεί στο μεγάλο λιμάνι και που ατύπως αλλά ουσιαστικά το έχουν ανακηρύξει σε ελεύθερη οικονομική ζώνη.
 
Οι εργαζόμενοι που μέχρι το 2007 απασχολούνταν στον χώρο με τη συλλογική τους σύμβαση εργασίας και όλα τα δικαιώματα που προέκυπταν από τη νομοθεσία βρέθηκαν να δουλεύουν ως «ενοικιαζόμενοι» από άλλες εταιρείες, με μισθούς πείνας, ατομικές συμβάσεις, κανέναν κανονισμό εργασίας και ρητή απαγόρευση κάθε συνδικαλιστικής δράσης.

Μέχρι το 2009 που ξεκίνησε η δραστηριοποίηση της COSCO, αναφέρει στην εφημερίδα «6μέρες» σε παλαιότερο ρεπορτάζ της, ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), στο λιμάνι απασχολούνταν 1.600 εργαζόμενοι και στην προβλήτα 2, που παραχωρήθηκε στην COSCO, γύρω στα 700 άτομα με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, τη συλλογική σύμβαση εργασίας, κανονισμό εργασίας, γενικό κανονισμό προσωπικού, 7,5 ώρες εργασίας και την προβλεπόμενη από τον νόμο αμοιβή για τις υπερωρίες.
 
Σήμερα στην προβλήτα 2 απασχολούνται 350 εργαζόμενοι, γεγονός που αποδεικνύει από τη μια την απώλεια θέσεων εργασίας και από την άλλη την υπερεντατικοποίηση της εργασίας, ενώ δεν τηρούνται τα στάνταρ ασφαλείας που προβλέπονται διεθνώς για τους χειριστές. Το ενδιαφέρον του Διεθνούς Συνδικάτου και οι παρεμβάσεις του στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι τυχαία.
 
Η συγκεκριμένη εταιρεία που δραστηριοποιείται σε όλα τα λιμάνια της Ευρώπης, μόνο στην Ελλάδα δεν τηρείται κανένα καθεστώς θεσμοθετημένων κανονισμών εργασίας.
 

Αυτή την ανάπτυξη υπόσχονται και υπό αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι που δεν έχουν τίποτα άλλο να περιμένουν από την τρικομματική συγκυβέρνηση, παρά μόνο περισσότερη φτώχεια  και εξαθλίωση, είναι ευχαριστημένοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της δημοκρατίας!!!  

δημοσίευσε ...