Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Bastard and Poor'$: Ο πρώτος ιταλικός οίκος αξιολόγησης... αφεντικών


Η Bastard and Poor'$, ο πρώτος οίκος αξιολόγησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων άρχισε να λειτουργεί στην Ιταλία στοχεύοντας στην αξιολόγηση – καταγγελία των εταιρειών που χρησιμοποιούν επισφαλείς και πρόσκαιρες εργασιακές σχέσεις, παραβιάζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και βγάζουν υπέρογκα κέρδη από την εκμετάλλευσή τους.

Ο ιστότοπος www.bastardandpoors.com αποτελεί μια πρόκληση για την ιταλική αγορά εργασίας, που έχει κατακερματιστεί δια μέσου μιας νομοθεσίας που αναγνωρίζει δεκάδες ατομικές, εταιρικές και συλλογικές συμβάσεις με στόχο τη διαγραφή των συλλογικών δικαιωμάτων από τους εργασιακούς χώρους. 
Η Bastard and Poor'$, σε απλά ελληνικά "Μπάσταρδοι και Φτωχοί", ζητά από τους επισφαλείς και πρόσκαιρα εργαζόμενους, τους εργάτες, τους μετανάστες, τους ανέργους, τις γυναίκες να καταγγείλουν ανώνυμα διαμέσου των προσωπικών τους μαρτυριών και να αξιολογήσουν, εάν θέλουν, την συμπεριφορά του εργοδότη τους.
Η αξιολόγηση - rating ξεκινά από το Α και φτάνει ως το F, ακολουθώντας τα πρότυπα των διεθνών οίκων αξιολόγησης. 
Οι εμπνευστές της Bastard and Poor'$ εκτιμούν ότι η ιστοσελίδα θα αποτελέσει ένα μοχλό πίεσης στους εργοδότες, γιατί οι μικρές και μεγάλες εταιρείες θα προσπαθήσουν να αποφύγουν την αρνητική αξιολόγηση, γεγονός που μπορεί να τις οδηγήσει να σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.
«Ποιοι είμαστε»: Το Μανιφέστο της Bastard and Poor'$
Η Bastard and Poor'$ είναι ο πρώτος Οίκος Αξιολόγησης – Rating των Εργαζομένων για την Εργασία.
Εάν μέχρι σήμερα οι παραδοσιακοί οίκοι αξιολόγησης έθεταν τις συνθήκες τους στις αγορές, τώρα θα είναι οι εργαζόμενοι που θα θέτουν τις συνθήκες τους στην εργασία. Εναντίον των αγορών. Τελείωσε η εποχή με τους αριθμούς: η Bastard and Poor'$ θα αποτελέσει τη φωνή για να μιλήσουν οι εργαζόμενοι για τις συνθήκες στους χώρους εργασίας, τη συμπεριφορά όλων αυτών που οδηγούν σε επισφαλείς και πρόσκαιρες θέσεις εργασίας, των χρημάτων που κερδίζουν εκμεταλλευόμενοι την εργασία μας.
Ένα εργαλείο των επισφαλών και πρόσκαιρων εργαζομένων, των εργατών, των μεταναστών, των φοιτητών, των ανδρών και των γυναικών που είναι κουρασμένοι να τους μιλάνε για όλα, εκτός από την εργασία που κάνουν, που εξαναγκάζονται να κάνουν ή που δεν μπορούν να βρουν. Αυτών που κάνουν τους λογαριασμούς για όλα, εκτός από το μισθό που μπαίνει στη τσέπη τους και τα κέρδη που τα αφεντικά συνεχίσουν να βγάζουν πάνω στο πετσί μας.
Η εργασία δεν είναι μια οφθαλμαπάτη, η εργασία είναι αυτό που εξαναγκαζόμαστε να κάνουμε για να πάμε στο σπίτι μας ένα μισθό. Η εργασία δεν αποτελεί ούτε ένα κοινό αγαθό. Η εργασία είναι ο τρόπος με τον οποίο μας εκμεταλλεύονται, για να γίνουμε άλλοι φτωχοί και άλλοι πιο πλούσιοι και ισχυροί. Διαμέσου της Bastard and Poor'$ θα είμαστε εμείς που θα κρίνουμε αυτό που κάνουμε.
Η Bastard and Poor'$ είναι μια υπηρεσία για αυτόν που αγωνίζεται, γιατί ξέρει ότι μπορεί να αλλάξει τις συνθήκες ζωής του, και αυτού που δεν αγωνίζεται, γιατί σκέφτεται ότι τα πράγματα είναι έτσι και δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
Η Bastard and Poor'$ ξέρει ότι η κρίση δεν θέλει να πει φτώχεια, αλλά περικοπές για κάποιον και κέρδη για άλλους. Στην Ιταλία, όπως και σε όλο τον κόσμο, η διαφορά μεταξύ μισθών και κερδών αυξάνεται καθημερινά.
Η Bastard and Poor'$ ξέρει ότι υπάρχουν πολλές συνθήκες στην εργασία, ότι είναι διαφορετικές, αλλά και ότι όλες σήμερα χαρακτηρίζονται από τη σιωπή. Για το λόγο αυτό η Bastard and Poor'$ είναι ανοικτή στις γυναίκες, τους άνδρες, τους μετανάστες, τους φοιτητές, τους εργάτες, τους επισφαλώς εργαζόμενους μέσα και έξω από κάθε θέση εργασίας.
Η Bastard and Poor'$ ξέρει ότι οι εθνικισμοί και η πολιτική υπηκοότητα δεν αποτελούν τη λύση, αλλά τμήμα του προβλήματος. Για το λόγο αυτό απορρίπτει κάθε μορφή ρατσισμού και κλεισίματος, Η Bastard and Poor'$ είναι διεθνική.
Η Bastard and Poor'$ ξεκινάει με χαμηλούς τόνους, αλλά στοιχηματίζει, σε μια δύναμη, όπως αυτή της χρηματοοικονομικής αξιολόγησης – rating που φοβίζει την κοινή γνώμη και θέτει τις συνθήκες στις πολιτικές των κυβερνήσεων. Η αξιολόγηση – rating των εργαζομένων φοβίζει αυτούς που επιβάλλουν τις επισφαλείς και πρόσκαιρες εργασίες και αλλάζει το μέλλον μας.
Καλή έφοδο!
πηγή : avgi.gr

δημοσίευσε ...