Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Αυτόνομη Παρέμβαση : το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα αντιμέτωπο με την εφαρμογή των όρων του 3ου Μνημονίου

Η Γραμματεία της Αυτόνομης Παρέμβασης, στη συνεδρίαση της Δευτέρας 22 Απρίλη 2013, άνοιξε την συζήτηση την οποία θα συνεχίσει και σε επόμενη συνεδρίαση, για την σημερινή πολιτική και οικονομική συγκυρία, τις νέες ανατροπές που σχεδιάζει η κυβέρνηση σε εφαρμογή των όρων του 3ου μνημονίου και την κατάσταση που διαμορφώνεται στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Πιο συγκεκριμένα συζητήθηκαν τα εξής:

1. Παρά την οξύτητα και την ένταση των μέτρων που εφαρμόζονται, με τις απολύσεις εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, την έκρηξη της ανεργίας και την λεηλασία των εισοδημάτων των εργαζομένων, από την υπερφορολόγηση και τα χαράτσια, η έλλειψη κεντρικών πρωτοβουλιών από τις πλειοψηφίες των τριτοβάθμιων οργανώσεων όχι μόνο δε δημιουργούν μια νέα κινητικότητα απέναντι στις κλιμακούμενες μνημονιακές πολιτικές αντίθετα δημιουργούν κλίμα αναμονής και αμηχανίας.

2. Η κυβέρνηση στήνει μετεμφυλιακό σκηνικό, με ένταση της τρομοκρατίας και των συνδικαλιστικών διώξεων, με πολιτικές επιστρατεύσεις εργαζομένων, κατασκευάζει βιομηχανία «επίορκων», στέλνονται στα εδώλια συνδικαλιστές και ενοχοποιείται η παρουσία στους σε απεργιακούς αγώνες. Η περίπτωση Ρακιτζή από πολλά περιστατικά και παραδείγματα ελέγχεται πολιτικά, αν έχει στόχο να διορθώσει τα κακώς κείμενα ή εάν αξιοποιείται ως φερετζές για να ενοχοποιεί την πολιτική και συνδικαλιστική δράση, να στιγματίσει και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, με στόχο τον περιορισμό της ελεύθερης συλλογικής τους δράσης και την υποταγή τους.

Η εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία, η σκλαβιά στα φραουλοχώραφα, κυριαρχεί ανενόχλητη και επεκτείνεται.

Η δημοκρατία, που δεν πέρασε ποτέ τις πύλες των εργοστασίων, στην μνημονιακή περίοδο εξοστρακίζεται από παντού και γι' αυτό η υπεράσπιση των συνταγματικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων γίνεται υπόθεση όλης της ελληνικής κοινωνίας.

3. Οι Συλλογικές Συμβάσεις στην ουσία καταργούνται και ανατρέπεται κάθε έννοια συλλογικής προστασίας, η γενίκευση των ατομικών συμβάσεων διαμορφώνει καθεστώς εργασιακής ζούγκλας, δημιουργώντας «Μανωλάδες» παντού σ' όλη τη χώρα, με μισθούς των 300€, μεροκάματα των 15€, εργασία χωρίς ωράριο και τακτική αμοιβή.

4.Το ασφαλιστικό σύστημα το οδηγούν μεθοδευμένα στην κατάρρευση για να εμφανιστεί ως αναγκαστική λύση το νέο κούρεμα των συντάξεων, ενώ στις υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας όλο και λιγότεροι θα έχουν δυνατότητα πρόσβασης.

Στα πλαίσια αυτά η γραμματεία της Αυτόνομης Παρέμβασης καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα σε ένα νέο κύκλο αγωνιστικής κινητοποίησης, εξηγώντας σε όλους τους εργαζόμενους ότι αυτός ο αγώνας για να δικαιωθεί θα είναι σκληρός, θα είναι διαρκής και θα γίνεται με νέους ταξικούς όρους.

1.Να ξεπεράσουν τις ηττημένες και συμβιβασμένες ηγεσίες τους και να οργανώσουν την αντίσταση με στόχο: την αποτροπή των απολύσεων στο δημόσιο, την ανάπτυξη των αγώνων ενάντια στην ανεργία και στην φτώχεια, την ένταση της πάλης για την υπογραφή ΣΣΕ και την δέσμευση όλων των εργοδοτών από αυτές, με στόχο: Κανένας εργαζόμενος χωρίς συλλογική σύμβαση.

2.Την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης, των ασφαλιστικών ταμείων και των κοινωνικών αγαθών της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας κλπ.

Καλεί τέλος τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους σε άμεση αντίδραση ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που προωθείται την Πέμπτη στη βουλή, που δρομολογεί τις απολύσεις, τη νέα φοροεπιδρομή και τη διαιώνιση των χαρατσιών.

Να εργαστούμε για την Απεργία της πρωτομαγιάς την Τετάρτη 1η Μάη και την συμμετοχή στις εργατικές συγκεντρώσεις των συνδικάτων.
24-4-2013

δημοσίευσε ...