Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Παράκτιο Μέτωπο Αττικής: Ιδιωτικό και τσιμεντοποιημένο

Του Κώστα Μπούκα*

Η συγκρότηση της Εταιρείας Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. διάρκειας 50 ετών, και η παρέμβασή της σχεδόν σε 45 χιλιόμετρα ακτογραμμής, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας του Φαλήρου έως τις καβοκολώνες του αρχαιολογικού χώρου του Σουνίου, θα είναι το νέο μνημονιακό κατόρθωμα της εσωτερικής τρόικας.
Η δημιουργία μεγάλου συνεδριακού κέντρου και καταστημάτων στον Φαληρικό Όρμο θα σημάνει επιπλέον μπετόν. Οι τουριστικές και άλλες εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν μέχρι την Αγία Μαρίνα Κορωπίου, θα ποδοπατήσουν τα προστατευτικά διατάγματα του οργανισμού Αθήνας.

Η μετατροπή του Φαληρικού Όρμου σε λιμάνι κρουαζιέρας, αρκετά μεγαλύτερου από εκείνο του Πειραιά, εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι.

Μέσω των ΣΔΙΤ θα ξεπουληθούν δημόσια φιλέτα, ακτογραμμές και παραθαλάσσιες εκτάσεις. Οι επενδύσεις των Εταιρειών Ειδικού Σκοπού, με fast track διαδικασίες, θα αλωνίζουν και θα καταστρατηγούν τα πάντα στην παραλία και στις Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης.

Χρήσεις γης και όροι δόμησης δεν χρειάζονται, ο ΟΡΣΑ εξοβελίζεται, ενώ το Δημόσιο θα δημιουργήσει τις αναγκαίες υποδομές ώστε να ξεπουληθεί πιο ελκυστικά η περιουσία του στην ιδιωτική κερδοσκοπία για δεκάδες χρόνια, για ένα κομμάτι ψωμί. Τίποτε δεν τους εμποδίζει προκειμένου να εφαρμόσουν τις δογματικά νεοφιλελεύθερες και περιβαλλοντοκτόνες απόψεις τους.
Σύνταγμα και νόμοι του κράτους προσπερνιούνται, περιβαλλοντικές συμμορφώσεις παραμερίζονται, αφού πρωτεύουν οι λογικές της fast track "ανάπτυξης".

Θα τα ισοπεδώσουν όλα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν επιχειρηματικά σχέδια και να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις Ε.Ε. - ΕΚΤ - ΔΝΤ και ντόπιων ολιγαρχών. Οι δήθεν διαβεβαιώσεις ότι θα σεβαστούν τις τοπικές κοινωνίες και δεν θα έρθουν σε σύγκρουση μαζί τους μοιάζουν με το ανέκδοτο ότι τα μέτρα τού κάθε Μνημονίου θα ήταν τα τελευταία τα οποία θα λαμβάνονταν.

Ηχούν προσβλητικά της νοημοσύνης οι "διαβεβαιώσεις" ότι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στο παράκτιο μέτωπο, ότι θα υπάρξει σεβασμός στο περιβάλλον και ότι θα αναπτυχθεί η περιοχή. Οι έννοιες περιβαλλοντική αξία και ευαισθησία λείπουν από το λεξιλόγιο και την πολιτική των τροϊκανών σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Έχουν άραγε αναρωτηθεί ποτέ εάν ανάπτυξη μπορεί να θεωρείται η προστασία και διατήρηση της φύσης και της βιοποικιλότητας εκτός από το real estate;

Δίνουν αυξημένο συντελεστή δόμησης σε παραλιακές εκτάσεις εκεί που μέχρι σήμερα επιτρέπεται μόνο η ύπαρξη εγκαταστάσεων για λουόμενους.

Η δόμηση στις περιοχές αυτές θα επιτρέπεται ακόμη και εάν υπάρχουν δασικές εκτάσεις, μνημεία κ.λπ.

Το έργο το βλέπουμε ήδη. Η ελεύθερη πρόσβαση στον αιγιαλό, ενώ προστατεύεται από το Σύνταγμα, μπαίνει πλέον κάτω από τη δαμόκλεια σπάθη του αντιτίμου.

Ο σεβασμός του περιβάλλοντος χώρου και η προστασία του ως οικοσύστημα του ανθρώπου και ως αναπαλλοτρίωτη αξία θεωρείται εμπόδιο στην ανεμπόδιστη ανάπτυξη της ιδιωτικής κερδοσκοπίας και των τόνων τσιμέντου.

Μάλλον κάποιοι ζήλεψαν από χώρες του εξωτερικού τα τσιμέντινα τείχη των ουρανοξυστών πάνω στις παραλίες και θέλουν να τα εφαρμόσουν και εδώ.

Ούτε η Λίμνη της Βουλιαγμένης με τις θεραπευτικές της ιδιότητες θα μείνει έξω από τη διαδικασία του ξεπουλήματος.

Η εμμονή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών φτάνει μεταξύ των άλλων στο να κινδυνεύουν και αρχαιολογικοί χώροι, όπως ο Ναός του Ζωστήρα Απόλλωνα, που βρίσκεται κοντά στις εγκαταστάσεις του Αστέρα, καθώς αποτελεί προστιθέμενη αξία μαζί με όλη τη χερσόνησο του Καβουρίου και τα δεκάδες στρέμματα πευκοδάσους που υπάρχουν.

Τα νησιά Φλέβες και Φλεβοπούλα συνολικής έκτασης περίπου 1400 στρεμμάτων ανοιχτά της Βουλιαγμένης, και η νησίδα Πάτροκλος κοντά στο Σούνιο, που την αποτιμούν στα 186 εκατ. ευρώ, βρίσκονται επίσης στις ορέξεις των οικονομικών ελίτ και των διεθνών κερδοσκόπων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ετοιμάζεται να ξεπουληθεί η περιοχή του Ελληνικού που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ έναντι 500 εκατ. ευρώ, όταν η αποτίμηση του υπ. Οικονομικών ανερχότανε περίπου σε 5,5 δισ. ευρώ και η αντικειμενική αξία της περιοχής όπως λένε, αγγίζει τα 17 δισ. ευρώ.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση επέλεξε τα παραπάνω σχέδια, αντί να προχωρήσει τολμηρά σε πραγματική ανάδειξη και αξιοποίηση αυτού του κοσμήματος, δηλαδή του παραλιακού μετώπου της Αττικής προς όφελος των κατοίκων της και των πολιτών που την επισκέπτονται.

Η ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις παραλίες, ο καθαρισμός και η ανάδειξή τους, η κατεδάφιση των αυθαίρετων, η δημιουργία δημόσιων χώρων αναψυχής, άθλησης και ψυχαγωγίας, η ύπαρξη μητροπολιτικού πάρκου υψηλού πρασίνου στο Ελληνικό κ.ά., είναι θέματα με τα οποία η κυβέρνηση έπρεπε να αναμετρηθεί και να απαντήσει με θετικό πρόσημο υπέρ της κοινωνίας και των πολιτών. Αντί αυτών προτίμησε να τους γυρίσει την πλάτη.

Η συνεργασία με επιστημονικούς και τεχνικούς φορείς όπως ΕΜΠ, ΤΕΕ,ΟΡΣΑ, κ.ά. ενοχλεί και γι αυτό αγνοήθηκαν. Εναλλακτικές κατευθύνσεις υπάρχουν και τις υποδεικνύουν οι τοπικές κοινωνίες.

Οι Δήμοι Ελληνικού, Αλίμου, Αργυρούπολης και Γλυφάδας συνεργάστηκαν με το ΕΜΠ, το οποίο εκπόνησε τη μελέτη "Βασικές Αρχές Σχεδιασμού Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου στο πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού".

Ο Δήμος Σαρωνικού βρίσκεται ήδη σε διαδικασία υπογραφής σύμβασης με το ΕΜΠ για σύνταξη μελέτης σχετικά με τις Αλυκές Αναβύσσου, ώστε να εξυπηρετηθούν οι πολίτες.

Συνοδοιπόρος στην ιδιωτική fast track τσιμεντοανάπτυξη που υπόσχονται οι μνημονιακοί, στέκεται και η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής η οποία υπερθεματίζει το ρόλο της Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε. Η στάση και η τοποθέτηση της βρέθηκε σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την κυβερνητική πολιτική, όταν το θέμα αυτό ήρθε με πρωτοβουλία της περιφερειακής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο περιφερειακό συμβούλιο.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με τους πολίτες, βαδίζοντας στον δρόμο του αγώνα, απαιτούν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τέτοιου είδους σχεδιασμούς και να υλοποιηθούν οι προτάσεις τους για ελεύθερες και δημόσιες ακτογραμμές, καθώς ο χρόνος τρέχει σε βάρος των κοινόχρηστων χώρων, σε βάρος των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος.

* Ο Κώστας Μπούκας είναι μέλος της γραμματείας του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ
Δημοσιεύτηκε στην avgi.gr / 8-3-2013

δημοσίευσε ...