Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Γιώργος Γαβρίλης: Ήρθε η ώρα να απαλλαγούμε από συμβιβασμένες ηγεσίες

Έχουν μπει οι βάσεις για μια αναστροφή της πορείας των συνδικάτων, σημειώνει σε συνέντευξή του στην «Αυγή» της Κυριακής με την ευκαιρία του επικείμενου συνεδρίου της ΓΣΕΕ ο γραμματέας της Αυτόνομης Παρέμβασης, Γιώργος Γαβρίλης, και προσθέτει ότι η κρίση στην ΠΑΣΚΕ θα διαπεράσει και τους άλλους παραταξιακούς χώρους.

* Πιστεύετε ότι το 35ο συνέδριο της ΓΣΕΕ μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία αναστροφής της πορείας του συνδικαλιστικού κινήματος;

Η αντιστροφή τής πορείας του συνδικαλιστικού κινήματος έχει τεθεί από την ίδια την πραγματικότητα και ανεξάρτητα από τα εμπόδια που θα προβληθούν από συμφέροντα εντός και εκτός του κινήματος. Η ανάγκη απαλλαγής από συμβιβασμένες ηγεσίες έχει μπει σε μια πορεία χωρίς επιστροφή. Η κινητικότητα, οι διεργασίες που συντελούνται στην εργατική τάξη και στα συνδικάτα, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των εκλογών σε πρωτοβάθμια σωματεία το τελευταίο χρονικό διάστημα, στέλνουν δυνατά σήματα ανατροπής, δείχνουν τη μεγάλη διάθεση των εργαζομένων για να φέρουν τα πάνω κάτω.

* Η διάσπαση της ΠΑΣΚ και η παρέμβαση στελεχών με το ψηφοδέλτιο ΕΜΕΙΣ δρομολογεί εξελίξεις και σε ποια κατεύθυνση;

Είμαστε σε μια οριακή κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, γι' αυτό και απαιτείται η επανατοποθέτηση όλων μας για να βγάλουμε τα συνδικάτα από την υποχώρηση και την πορεία προς την ήττα. Μια τέτοια πρωτοβουλία, που μπορεί να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση, μπορεί να λειτουργήσει προωθητικά σε μια πορεία υπέρβασης της κρίσης του κινήματος, με κύριο και άμεσο στόχο την άμεση επανεκκίνηση των συνδικάτων μέχρι και την επαναθεμελίωσή τους. Σε ό,τι μας αφορά, αυτή την αναζήτηση, αυτή την προσπάθεια θέλουμε να τη μοιραστούμε και με άλλες δυνάμεις που αναγνωρίζουν την ανάγκη ανατροπής αυτών των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών.

* Με την εμφάνισή τους δρομολογούνται έτσι κι αλλιώς ανακατατάξεις.

Έπειτα από 25 χρόνια ακινησίας και αναπαραγωγής των ίδιων συσχετισμών έχουμε μπει σε τροχιά μεγάλης κινητικότητας και από τα πάνω, και από τα κάτω. Οι μέχρι χθες δεδομένες κομματικές και παραταξιακές περιχαρακώσεις αμφισβητούνται και αποδιαρθρώνονται και θα διαπεράσουν το σύνολο των παρατάξεων. Νομοτελειακά αυτό θα οδηγήσει σε δύο αντίπαλες γραμμές: Η μία θα προκρίνει την ακινησία και την περιχαράκωσή της και η άλλη θα διεκδικεί νέες ελπιδοφόρες και δυναμικές συσπειρώσεις, με καθαρό ενωτικό ταξικό και ριζοσπαστικό πλαίσιο.

* Ποιοι είναι οι στόχοι της Αυτόνομης Παρέμβασης στο επικείμενο συνέδριο;

Να δρομολογήσουμε βαθύτατες ριζοσπαστικές αλλαγές, να επανιδρύσουμε τα συνδικάτα ως ταξικό αντίβαρο στην επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη. Για μας η ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος είναι επιτακτικά αναγκαία για τον ταξικό του επαναπροσανατολισμό, την αξιακή του επαναθεμελίωση με μαχητικό και αγωνιστικό πρόσημο, με τολμηρή απεύθυνση στους νέους, με πολιτικοποίηση των αιτημάτων μας, με τη σύνδεση των συνδικάτων με τα νέα κινήματα και τις συλλογικότητες που συγκροτούνται. Για αυτό το ριζοσπαστικό ρεύμα εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στα συνδικάτα και πλάι στα κινήματα που αντιστέκονται.
 
Η συνέντευξη δόθηκε στον Ανδρέα Πετρόπουλο και δημοσιεύτηκε στην ΑΥΓΗ της Κυριακής (17/3/2013)

δημοσίευσε ...