Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Έβαλαν στα ακίνητα ... "ρόδες"

Υποχρεωτική ασφάλιση και νέα εισφορά για τα ακίνητα (150 ευρώ)

Την υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων για φυσικές καταστροφές μελετά το υπουργείο Οικονομικών έχοντας συστήσει για το θέμα αυτό ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή.
Το κόστος με βάση τα δεδομένα της ασφάλισης που ισχύουν σήμερα στην ασφαλιστική αγορά, κυμαίνεται σε 1-1,5 περίπου ευρώ για κάθε 1.00 ευρώ ασφαλιστική κάλυψης.
Έτσι το κόστος ασφάλισης για ένα ακίνητο που θα ασφαλιστεί για 100.000 ευρώ, υπολογίζεται στα 100-150 ευρώ περίπου το χρόνο. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν φυσικά να ασφαλιστούν και για υψηλότερα ποσά, ανάλογα με την αξία του ακινήτου, αλλά στόχος είναι η εξασφάλιση ενός βασικού επιπέδου ασφαλιστικής κάλυψης.
Η λογική της υποχρεωτικής ασφάλισης ακινήτου, στηρίζεται στο μοντέλο της υποχρεωτικής ασφάλισης οχημάτων για αστική ευθύνη. Το επιχείρημα που υπαγορεύει την επέκτασή του και στην αγορά ακινήτου, είναι η αδυναμία του κράτους να αποζημιώσει τους παθόντες στην περίπτωση ενός απρόσμενου γεγονότος, όπως είναι ο σεισμός, όπου οι συνέπειες είναι γενικευμένες.

Να σημειωθεί ότι σήμερα το ποσοστό των ακινήτων στην χώρα που διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη για σεισμό, δεν ξεπερνά το 15%, ποσοστό που συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός ακινήτων τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτηθεί με τραπεζικό δανεισμό. Στην περίπτωση της ασφάλισης του δανείου,είναι σημαντικό να γνωρίζει κάποιος ότι η αποζημίωση καλύπτει πρώτα την τράπεζα για το μέρος του κεφαλαίου που δεν έχει αποπληρωθεί και μόνο το υπόλοιπο ποσό επιστρέφεται στο δανειολήπτη.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

δημοσίευσε ...