Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Η τρόικα βαράει τον ταμπουρά και η συγκυβέρνηση χορεύει

Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις που ασκεί η τρόικα για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο. Στη χθεσινή τρίωρη συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκη, επέμεινε στη μέχρι κεραίας τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που προβλέπονται από το Μνημόνιο.

Σε άγριο παζάρι για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα που ξεκίνησαν με τη χθεσινή τρίωρη συνάντηση του αρμόδιου υπουργού Α. Μανιτάκη με το υψηλόβαθμο κλιμάκιο των δανειστών, στο οποίο συμμετείχαν οι Μ. Μορς (ΕΕ) Κ. Μαζούχ (ΕΚΤ), Μ. Φλάναγκαν (ΔΝΤ) και ο μόνιμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπ. Τράα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας επέμειναν στα χρονοδιαγράμματα του Μνημονίου και άσκησαν ασφυκτικές πιέσεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς «χτένισαν» παράγραφο παράγραφο τις διατάξεις του Μνημονίου ζητώντας απαντήσεις σχετικά με τις προαπαιτούμενες ενέργειες για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου όσο και τις μελλοντικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη διαθεσιμότητα των 25.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2013.

Ζήτησαν αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό και τους φορείς από τους οποίους θα προκύψουν οι 12.500 υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι τον Ιούνιο, καθώς και τον οδικό χάρτη για τις διαθεσιμότητες μέχρι το τέλος του 2013, επιμένοντας ότι για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί θα πρέπει να έχει ήδη προετοιμαστεί το σχέδιο του υπουργείου.

Η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να αποστείλει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επιπλέον στοιχεία για τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα με βάση τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων καθώς και τις εκτιμήσεις του πλεονάζοντος προσωπικού που θα προκύψει από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης στο άμεσο μέλλον.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας έθεσαν και το θέμα των απολύσεων, ζητώντας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να παρουσιάσει τις προβλέψεις για τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις που προβλέπει το Μνημόνιο για το 2014, από την κατηγορία των 25.000 «διαθέσιμων» υπαλλήλων.

Ο κ. Μανιτάκης σημείωσε ότι το υπουργείο θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και ότι οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις θα πραγματοποιηθούν με αξιολογικά κριτήρια και θα αφορούν τις κατηγορίες των επίορκων, των «κοπανατζήδων», όσων έχουν καταθέσει πλαστά δικαιολογητικά καθώς και όσων αξιολογηθούν ως μη ικανοί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Δημόσιο.

Τη δυσπιστία της εξέφρασε η τρόικα για το μέλλον του σχήματος της διαθεσιμότητας, αναφερόμενη κυρίως στη δικαστική τύχη της εφεδρείας, που κρίθηκε ως αντισυνταγματική από την ελληνική Δικαιοσύνη. Ο Α. Μανιτάκης διαβεβαίωσε ότι το θεσμικό πλαίσιο της διαθεσιμότητας είναι θωρακισμένο και τόνισε ότι οι υπάλληλοι που δεν θα δεχτούν να μετακινηθούν θα απολυθούν.

Στη συνάντηση δεν ελήφθησαν τελικές αποφάσεις, αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επεξεργαστούν τα στοιχεία που θα τους αποστείλει το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και αναμένεται να θέσουν εκ νέου το ζήτημα της μείωσης του Δημοσίου στην αυριανή συνάντηση που θα έχουν με τον υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, καθώς και στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με τον πρωθυπουργό την Πέμπτη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνεργατών του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν αποκλείεται και νέα σύσκεψη με την τρόικα σχετικά με τις πολιτικές μείωσης του Δημοσίου που έχει τεθεί στην κορυφή της ατζέντας των δανειστών.

«Παραγωγική συζήτηση»
«Παραγωγική συζήτηση» χαρακτήρισαν τη συνάντηση με την τρόικα συνεργάτες του υπουργού Α. Μανιτάκη.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεσμεύτηκε ότι εντός 10ημέρου θα έχει ολοκληρώσει τις προαπαιτούμενες ενέργειες (απομένουν τα νέα οργανογράμματα 5 υπουργείων) και τόνισε ότι η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το τέλος του 2015 θα επιτευχθεί και μπορεί να αγγίξει και τις 180.000, μόνο από τη ροή των συνταξιοδοτήσεων.

Υπερασπίστηκε την πολιτική της κινητικότητας και της ανακατανομής του προσωπικού στο Δημόσιο, και προανήγγειλε την κατάθεση πολυνομοσχεδίου για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου εντός Μαρτίου.

πηγή : ethnos.gr

Η αναδημοσίευση της ειδησεογραφίας από εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες γίνεται για την ενημέρωση των αναγνωστών και δε συνεπάγεται την υιοθέτηση των απόψεων, που εκφράζονται από το megalo-limani.

δημοσίευσε ...