Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

«προσαρμογές» είναι το νέο «περιτύλιγμα» για τις απολύσεις.

Στην «καμπούρα» των εργαζομένων παίζουν οι ξένοι και ντόπιοι τροικανοί παιχνίδι με την ονομασία των απολύσεων, «δεν είναι Γιάννης είναι Γιαννάκης» λέει μια λαϊκή παροιμία.

Στο ίδιο αποτέλεσμα, των απολύσεων τελικά θα καταλήξουν όποιο παραπλανητικό όρο κι αν χρησιμοποιήσουν, διαθεσιμότητα – κινητικότητα – μετακινήσεις – προσαρμογές.

Και ενώ το «μαρτύριο της σταγόνας» συνεχίζεται μέχρι σήμερα για τους εργαζόμενους, φαίνεται ότι η ώρα των αθρόων απολύσεων που θα τους οδηγήσει στον Καιάδα της ανέχειας και της απόγνωσης, καθώς και τις υπηρεσίες του δημοσίου σε διάλυση και κατάργηση, έχει ξεπεράσει, σύμφωνα με τις δηλώσεις των τροικανών «νταβατζήδων» της συγκυβέρνησης.

Παρά του ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν πάσχει από υπερμεγένθυση , εφ' όσον τόσο από πλευράς υπαλλήλων όσο και από πλευράς μισθολογικής δαπάνης βρίσκεται περίπου στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Βρυξέλες και οι γκεμπελίσκοι δανειστές συνεχίζουν να το θεωρούν και να το αποκαλούν «υπερτροφικό», προκειμένου να στηρίξουν τις επιδιώξεις τους για την οριστική διάλυση των υπηρεσιών του.

Η κατάργηση των υπηρεσιών – δομών και το ξεπούλημα του δημόσιου τομέα που έχουν αποφασίσει να εφαρμόσουν είναι ξεκάθαρο ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, όπου ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την επέλαση των ιδιωτών – εργολάβων, αυξάνοντας κατακόρυφα το κόστος των υπηρεσιών και αγαθών, το οποίο θα μετακυλήσει άμεσα στις ήδη οικονομικά εξαθλιωμένες πλάτες των πολιτών – νοικοκυριών.

Με τις απολύσεις να έχουν ήδη ξεκινήσει, με τους μισθούς να τρέχουν ιλιγγιωδώς τον κατήφορο της φτωχοποίησης, με τις αυτοκτονίες να έχουν γίνει πλέον ανεξέλεγκτες, την ανεργία να παίρνει τερατώδης μορφές, τον αριθμό υποσιτισμένων παιδιών και γερόντων να μεγεθύνεται σοκαριστικά, τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να είναι στην ημερήσια διάταξη, με την απαγορευτική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να «παγώνει» ψυχές και την χαρατσωμένη φορολογία να απειλεί ακόμα και την ατομική μας ελευθερία, το νεοφιλελεύθερο πείραμα των δανειστών και των πρόθυμων εγχώριων υποτελικών κυβερνόντων μας οδηγεί σε καταστροφικό τέλμα που όσο ανεχόμαστε την εφαρμογή αυτής της πολιτικής τους μπορεί να το καταστήσουν και απροσπέλαστο.

Το εργατικό κίνημα και το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας που έχει υποστεί τις εξαθλιωτικές επιπτώσεις του μνημονίου, δεν πρέπει να πέσει για άλλη μια φορά στην παγίδα της τακτικής της συγκυβέρνησης που προκειμένου να επιτυγχάνει «αναίμακτα» τους στόχους της, διαχωρίζει τα «χτυπήματα» της ανά κλάδο και ομάδα και εφαρμόζοντας τον κοινωνικό αυτοματισμό με γκεμπελίστικες μεθόδους απομονώνει τις αντιδράσεις των εργαζομένων ώστε να μην υπάρξει μαζικότητα που θα προσδώσει μια αυξημένη δυναμική για το αποτέλεσμα.
Μέσα από ένα ενιαίο και πολύμορφο αγώνα, αποφασισμένο από τη βάση, οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν με αυτό ακριβώς που φοβούνται οι συνεταίροι της κυβέρνησης, με συντονισμό όλων των κλάδων και με ενεργούς συμμάχους τους πολίτες που θίγονται και αυτοί άμεσα με την κατεδάφιση των δομών και το ξεπούλημα των αγαθών.  

Προς ενημέρωση σας το παρακάτω ρεπορτάζ από την aftodioikisi.gr

Σε… κρύο ντους εξελίσσεται για τους δημόσιους υπάλληλους η υπόθεση της διαθεσιμότητας – κινητικότητας – απολύσεων. Ενώ στην Ελλάδα η λέξη «απόλυση» είναι  απαγορευμένη τουλάχιστον στη Βασιλίσσης Σοφίας όπου εδρεύει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ τα μηνύματα είναι… διαφορετικά: Εκεί οι δανειστές μας χρησιμοποιούν όλες τις πιθανές ή απίθανες λέξεις για να περιγράψουν τις απολύσεις. Αυτή τη φορά η νέα ορολογία που χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ήταν «προσαρμογές», ενώ, λιγότερο εφευρετικός, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν μίλησε αρχικά για αποχωρήσεις και στη συνέχεια ευθέως για απολύσεις.

Συγκεκριμένα, στις Βρυξέλλες ανώτατος αξιωματούχος του Euro Working Group  μίλησε για «αποχωρήσεις προσωπικού» από τον «υπερτροφικό δημόσιο τομέα», που θα προκύψουν από τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων (σ.σ. σήμερα στις 2 συζητούνται στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης τα νέα οργανογράμματα πέντε υπουργείων: Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Παιδείας και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης):  «Οι ελληνικές αρχές πρέπει να παρουσιάσουν τα σχέδια στελέχωσης των βασικών υπουργείων ώστε να ταυτοποιηθούν οι περιττές θέσεις. Με βάση αυτά τα σχέδια οι αρχές πρέπει να αρχίσουν με τις αποχωρήσεις του προσωπικού»,  είπε ο αξιωματούχος.

Ακατανόητο να μην γίνουν απολύσεις

Μάλιστα, άσκησε δριμεία κριτική στη στάση της ΔΗΜΑΡ που αντιτίθενται στις απολύσεις: «Γνωρίζω ότι ένα μικρό κόμμα της συμπολίτευσης έχει πολύ αρνητική στάση σε σχέση με οποιαδήποτε απόλυση από το δημόσιο. Αν αντιδράς σε όλες τις απολύσεις σε ένα τόσο υπέρογκο δημόσιο τομέα και αντιτίθεσαι σε οποιαδήποτε υποχρεωτική αποχώρηση τότε δρας ανεύθυνα. Κανένας που είναι στα καλά του δεν επιθυμεί να πρέπει να δικαιολογήσει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στην Ελλάδα για να μην γίνουν απολύσεις, το βρίσκω ανεξήγητο και ακατανόητο».

Ξεκαθάρισε δε ότι αυτός ο έλεγχος διαφέρει από τους προηγούμενους: «Η τρόικα γύρισε στην Αθήνα για τον έλεγχο του προγράμματος. Αυτή η συνεδρία είναι σημαντική και πιστεύω ότι θα είναι διαφορετική από τις άλλες καθώς η δημοσιονομική κατάσταση δεν θα είναι το πρώτιστο μέλημα, αλλά τα διαρθρωτικά μέτρα. Στη συνέχεια το Eurogroup θα τα συζητήσει. Θα συζητήσουμε για το πως πάει η διοικητική μεταρρύθμιση, η μείωση του αριθμού των εργαζομένων του δημοσίου, η μεταρρύθμιση στη φορολογική διοίκηση και αλλά παρόμοια».

Παράλληλα ενημέρωσε ότι τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες αυτά τα τρία θέματα μαζί με το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών «είναι πολύ κεντρικά για τους 17 υπουργούς» και θα τεθούν στον έλληνα υπουργό Οικονομικών

ΥΠΟΙΚ: Προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις

Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις του ανώτατου αξιωματούχου του Euro Working Group με διαρροή του το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τονίζοντας ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του ο Γ. Στουρνάρας ο κ. Τόμας Βίζερ τον διαβεβαιώσε ότι δεν έχει θέσει θέμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βίζερ είναι ο «ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης», που νωρίτερα σήμερα είχε χαρακτηρίσει με δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, «υπερτροφικό» τον ελληνικό δημόσιο τομέα, αναφέροντας ότι το Μνημόνιο προβλέπει ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να καταρτίσουν οργανογράμματα ανά υπουργείο εντός του πρώτου 
τριμήνου του 2013, δηλαδή να τεθούν οι στόχοι για τις αποχωρήσεις από το δημόσιο τομέα.

«Προσαρμογές» προαναγγέλλει το ΔΝΤ

Στο θέμα όμως των απολύσεων στο Δημόσιο δεν αναφέρθηκε μόνο ο εκπρόσωπος των Βρυξελλών αλλά και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ουΐλιαμ Μάρεϊ, συνδέοντάς το με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της ανασυγκρότησης της φοροεισπρακτικού μηχανισμού: «Η προσαρμογή του επιπέδου της απασχόλησης εξαρτάται από την προσπάθεια των ελληνικών αρχών για να γίνει καλύτερη δουλειά στην είσπραξη των φόρων αλλά ακόμη δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο απολύσεων 25 χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Όπως είπε ο κ. Μάρεϊ  «η κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδιο για το απαιτούμενο προσωπικό σε κάθε δημόσια υπηρεσία», πρόσθεσε δε ότι «οι κρίσιμες θέσεις δεν θα επηρεαστούν», επαναλαμβάνοντας ότι «μπορεί να υπάρξουν προσαρμογές. Δεν έχουμε συζητήσει αριθμούς για απολύσεις αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος», κατέληξε.

δημοσίευσε ...