Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Από το Ελ Ντοράντο με αγάπη... στο «Γκουαντάναμο της Χαλκιδικής»

Ύστερα από την εμπρηστική ενέργεια αγνώστων στις εγκαταστάσεις της καναδικής εταιρείας Ελ Ντοράντο (μητρική της Ελληνικός Χρυσός), η  Χαλκιδική  βιώνει ένα πρωτοφανές φαινόμενο κρατικής βίας και καταστολής εναντίον των πολιτών της περιοχής.
Στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν χθες στη Θεσσαλονίκη, οι δικηγόροι υπεράσπισης των κατοίκων της βορειοανατολικής Χαλκιδικής ,με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή έκαναν λόγο «για πρακτικές της Αστυνομίας, που παραπέμπουν σε νοοτροπίες «Γκουαντάναμο» και δικτατοριών, παραβιάζοντας κάθε έννοια νομιμότητας, συνταγματικότητας και ηθικής». Όπως δήλωσαν «γίνονται συνεχείς αστυνομικές περιπολίες  με έντονη την παρουσία σε δρόμους και πλατείες των ενόπλων-κουκουλοφόρων αστυνομικών». 

Παράλληλα «γίνονται τυφλές προσαγωγές πολιτών που υποβάλλονται σε πολύωρες ανακρίσεις χωρίς προηγούμενη απαγγελία κατηγοριών και απουσία δικηγόρων». Τόνισαν μεταξύ των άλλων  ότι «εξετάζουν το ενδεχόμενο προσφυγής τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να καταγγείλουν τα όσα διαδραματίζονται στη Χαλκιδική».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην Αυγή ο Γιώργος Κυρίτσης, δικηγόρος ενός εκ των προσαχθέντων κατοίκων , «είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται στην Ελλάδα με τόσο μαζικό τρόπο, οι προσαγωγές πολιτών». Στην προσπάθεια τους να μιλήσουν στους προσαχθέντες έλαβαν αρνητική απάντηση από τις αστυνομικές αρχές που δήλωσαν άγνοια για την ύπαρξη των πολιτών στα κρατητήρια. Όπως καταγγέλλει «πρόκειται για ξεκάθαρη παρεμπόδιση του έργου υπεράσπισης των δικηγόρων. 

Στην ουσία πρόκειται για απαγωγή πολιτών χωρίς στοιχειοθέτηση κατηγοριών,  που υφίστανται μια ιδιαίτερη τακτική αστυνομικής ανάκρισης με ταυτόχρονη άσκηση της ψυχολογικής βίας που έχει σαν στόχο να πιέσει τον ύποπτο να ομολογήσει». 

Σχετικά με τη συλλογή γενετικού υλικού σημείωσε ότι «ήδη έχει συλλεχθεί DNA από πενήντα περίπου άτομα  και αυτή η ενέργεια της Αστυνομίας παραβαίνει τη νομιμότητα γιατί θα έπρεπε να υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής και να έχουν προηγουμένως απαγγελθεί κατηγορίες». Μεταξύ των άλλων συμπλήρωσε ότι « έχουν ήδη προβεί σε διαμαρτυρία προς τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές και έχουν σκοπό να παρέμβουν και προς την Προϊσταμένη Εισαγγελίας Χαλκιδικής»

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, η βουλευτής Χαλκιδικής  Κ. Ιγγλέζη, που ήταν παρούσα στη συνέντευξη τύπου, επεσήμανε ότι «μαζί με την απαξίωση του νομικού υπερασπιστή η αστυνομία απαξιώνει και τον θεσμό του βουλευτή». Η ίδια κατήγγειλε ότι «με δυσκολία καταφέρνει να μπει ακόμη και στην Αστυνομική Διεύθυνση και κάλεσε τους δύο κυβερνητικούς βουλευτές της Χαλκιδικής να υπερασπιστούν το Σύνταγμα και τα Συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, πράγμα που αν δεν πράξουν μπορεί να τους καταστήσει και επίορκους».

Τόνισε δε ότι «οι λυόμενες κατασκευές που τοποθετεί η «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές, στη θέση αυτών που καταστράφηκαν από την εμπρηστική επίθεση, είναι παράνομες, γεγονός που έχει καταγγείλει τόσο στην Πολεοδομία όσο και στην Αστυνομία».

Δημοσιεύτηκε 23/2/2013 στην avgi.gr

δημοσίευσε ...