Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Μέτρα και νέα ύφεση κρύβει η εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο

2,5 εκατ. «οχλήσεις» - προειδοποιήσεις για κατασχέσεις σε φορολογούμενους
 
Δυσοίωνες προοπτικές για τα ελληνικά νοικοκυριά (νέα μέτρα), αλλά και συνολικά για την οικονομία (υφεσιακές παρενέργειες), κρύβονται «πίσω από τις γραμμές» του προϋπολογισμού. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να «τρομοκρατήσει» 2,5 εκατ. φορολογούμενους με κατασχέσεις εάν δεν πληρώσουν τα χρέη τους, με κίνδυνο να χάσουν το σπίτι τους, ακόμη και για ποσά οφειλής της τάξης των 3.000 ευρώ.
Παρά το πλεόνασμα που εμφανίζει τον Ιανουάριο χάρη σε «αλχημείες», στάση πληρωμών του Δημοσίου (ακόμη χρωστάει επιστροφές φόρων του 2012) και περικοπές δαπανών που έχουν απονεκρώσει ζωτικές λειτουργίες του κράτους, η δυναμική του προμηνύει -με βάση το πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής- συνέχιση ύφεσης και φοροεπιδρομών κατά των μισθωτών. Και τούτο, επειδή στο μεν σκέλος των δαπανών αφαιρούνται πολύτιμα κονδύλια εντείνοντας την ύφεση (π.χ. συρρίκνωση δαπανών ΠΔΕ στο ένα τρίτο του στόχου: 67 εκατ. ευρώ αντί 200 εκατ. ευρώ), στο δε σκέλος των εσόδων (τα οποία πάνε άσχημα, καθώς όχι μόνο μειώθηκαν κατά 454 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον περυσινό Ιανουάριο, αλλά παρουσίασαν και απόκλιση έναντι του στόχου) μειώθηκαν οι εισπράξεις από:
 

* ΦΠΑ όλων των κατηγοριών κατά 161 εκατ. ευρώ, κάτι που καταδεικνύει τις δραματικές παρανέργειες της ύφεσης και το συντελούμενο όργιο φοροδιαφυγής.
 
* Λοιπούς έμμεσους φόρους κατανάλωσης (ΕΦΚ καπνού, κ.λπ.) κατά 153 εκατ. ευρώ, λόγω μειωμένης αγοραστικής δυνατότητας και κατανάλωσης των ελληνικών νοικοκυριών.
 
* Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων κατά 134 εκατ. ευρώ.
 
* Στον αντίποδα, αυξήθηκαν αποκλειστικά από τις κατηγορίες εκείνες των φορολογουμένων που συστηματικά αφαιμάσσουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις εξαιτίας της αναποτελεσματικότητάς τους στη σύλληψη της φοροδιαφυγής. Έτσι, υψηλότερα του μηνιαίου στόχου κινήθηκαν τα έσοδα από:
 
* Φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 222 εκατ. ευρώ.
 
* Φόρους περιουσίας (δηλαδή το άγριο «χαράτσωμα» των ιδιοκτητών ακινήτων) κατά 108 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:
 
* Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν 4.418 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση 9,3% έναντι Ιανουαρίου 2012 και υστέρηση 0,4% ή 19 εκατ. ευρώ έναντι μηνιαίου στόχου (4.437 εκατ. ευρώ). Η συγκράτηση της πτώσης σε σχέση με τον στόχο οφείλεται σε κατά 267 εκατ. ευρώ μειωμένες επιστροφές φόρων. Έτσι, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ήταν 4.374 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 17 εκατ. ευρώ, έναντι του μηνιαίου στόχου (4.357 εκατ. ευρώ).

* Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού κατήλθαν στα 4.259 εκατ. ευρώ, 1.051 εκατ. ευρώ κάτω του στόχου (5.310 εκατ. ευρώ) και μειωμένες από πέρυσι κατά 1.103 εκατ. ή ποσοστό 20,6%. Οι τακτικές δαπάνες υπολείπονταν του στόχου κατά 918 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 679 εκατ. ευρώ και δαπανών για τόκους (κατά 221 εκατ. ευρώ).

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις, καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα 398 εκατ. ευρώ (έναντι στόχου για έλλειμμα 413 εκατ. ευρώ) και πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό 159 εκατ. ευρώ έναντι στόχου ελλείμματος 873 εκατ. ευρώ.

«Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2013 δείχνουν ότι η χώρα συνεχίζει την αναγκαία πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
 
Εξάλλου, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως αν υπάρξει περίσσευμα από το επίδομα θέρμανσης (240 εκατ. ευρώ το 2013), ενδεχομένως να δοθούν στους αγρότες το 80 εκατ. ευρώ, προαναγγέλλοντας και ομάδα εργασίας στο υπουργείο για αξιολόγηση αναποτελεσματικών πόρων, όπως π.χ. ο ΦΠΑ στην εστίαση (τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται το πόρισμα).
 
Τηλεφωνικές οχλήσεις - εκβιασμοί κατασχέσεων σε 2,5 εκατ. φορολογούμενους
 
Εντολή να τηλεφωνήσουν σε 2,5 εκατ. οφειλέτες του Δημοσίου, όπως επίσης και στους συγγενείς τους, ώστε να τους πιέσουν να διευθετήσουν τα χρέη τους, έλαβαν από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη οι εφοριακοί όλης της χώρας. 

Η εντολή προβλέπει να «τρομοκρατήσουν» τους φορολογούμενους με το ενδεχόμενο αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, που θα περιλαμβάνουν από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών μέχρι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ. Μάλιστα, έχουν κατατεθεί προτάσεις στο υπουργείο Οικονομικών να μειωθεί το ακατάσχετο ακόμη και στα 600 ευρώ.
 
Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου είναι να έχουν αποσταλεί έως τις 10 Μαρτίου 2,5 εκατ. ειδοποιητήρια, στα οποία θα αναγράφεται το οφειλόμενο ποσό μαζί με έναν τριανταψήφιο κωδικό πληρωμής μέσω τράπεζας.
 
Στις τηλεφωνικές οχλήσεις, όπως και στις επιστολές, οι εφοριακοί θα ενημερώνουν τους υπόχρεους ότι εάν δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους, τα μέτρα που θα πάρει η εφορία θα περιλαμβάνουν:
* Κατασχέσεις ακινήτων και αυτοκινήτων για όσους χρωστούν πάνω από 3.000 ευρώ.
* Πλειστηριασμούς σπιτιών και οικοπέδων που έχουν ήδη κατασχεθεί.
* Ποινικές διώξεις για όσους χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ.
* Κατασχέσεις ενοικίων και απόδοσή τους από τον ενοικιαστή απευθείας στο Δημόσιο για μισθωτές ακινήτων.
* Για ελεύθερους επαγγελματίες που δεν πληρώνουν στο Δημόσιο θα δοθούν εντολές για κατασχέσεις αμοιβών από τους πελάτες τους προτού ακόμη τις πάρει στα χέρια του ο οφειλέτης.
* Μπλοκάρισμα μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη σε τρίτους (π.χ. γονείς προς παιδιά) αν θεωρηθεί ότι υποκρύπτεται δόλος.
 
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να εισπραχθούν μέσα στο 2013 1,9 δισ. ευρώ.

Γιάννης Μηλιός: Η αποτυχία στα έσοδα ανοίγει τον δρόμο για λήψη νέων μέτρων

Σε δηλώσεις του, ο υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός επισημαίνει το «παράδοξο» ότι ενώ τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού είναι μειωμένα κατά 9,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012 και χαμηλότερα κατά 241 εκατ. ευρώ (προ επιστροφών φόρων) από τους επικαιροποιημένους στόχους, το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε πρωτογενές πλεόνασμα.
 
Όπως επισημαίνει ο Γιάννης Μηλιός, "...το νέο 'θαύμα' του οικονομικού επιτελείου στηρίζεται:
 
* στη μείωση των πρωτογενών δαπανών, για τις οποίες αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αναλυτικά στοιχεία, και κυρίως εάν διατηρείται το φαινόμενο τακτικής μηδενικής ή/και περιορισμένης εκτέλεσης επιμέρους -κρίσιμων για την κρατική λειτουργία- δαπανών,
 
* στον εκ νέου περιορισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 133 εκατ. ευρώ,
 
* στη διατήρηση της πρακτικής μειωμένων επιστροφών φόρων κατά 267 εκατ. ευρώ και
 
* στο γεγονός είσπραξης μέρους των φόρων παλαιοτέρων ετών (φόροι εισοδήματος 2011 + 222 εκατ. ευρώ και ακίνητης περιουσίας 2010 +108 εκατ. ευρώ) τον Ιανουάριο του 2012”.
 
Επισημαίνει δε ότι «η αποτυχία στο σκέλος των εσόδων (κυρίως σε εισπράξεις ΦΠΑ και ΕΦΚ) αντικατοπτρίζει τον βαθμό της ύφεσης, της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και της αδυναμίας εκπλήρωσης των φορολογικών βαρών των υπόχρεων προσώπων. Παράλληλα, ανοίγει τον δρόμο για τη λήψη νέων μέτρων προς κάλυψη των δημοσιονομικών κενών, όπως προκύπτει από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. 

Πρέπει να τονισθεί ότι η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού, προχώρησε ήδη στην πρόσθεση βαρών για το τρέχον έτος, όπως αποδεικνύεται από το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο (ΜΠΔΣ 2013-2016) που κατατέθηκε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα».
 
Εφοριακοί: Οι ευθύνες βαρύνουν τη βάρβαρη πολιτική των χαρατσιών
 
Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή τους , οι εφοριακοί (ΠΟΕ ΔΟΥ) αποδίδουν ευθύνες για την κακή πορεία των εσόδων «...στη βάρβαρη φορολογική πολιτική των χαρατσιών, στο άδικο φορολογικό σύστημα, στην αποδυνάμωση των φορολογικών υπηρεσιών (αντί για την ενίσχυσή τους, όπως ακόμη και η τρόικα ζητάει πλέον) στην απουσία κεντρικού σχεδιασμού, τακτικών και προληπτικών ελέγχων κ.λπ.»
 
Καλούν τον υπουργό Οικονομικών «...να προχωρήσει στον αναγκαίο κοινωνικό διάλογο και να εγκαταλείψει την αλαζονεία και τον δογματισμό των προκατόχων του, την οποία ακολουθεί πιστά. Η εμπάθεια συμβούλων του για τις φορολογικές υπηρεσίες δεν μπορεί να είναι το μοναδικό κριτήριο για τις αποφάσεις του...».

πηγή : avgi.gr

δημοσίευσε ...