Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Εκτός τόπου και χρόνου ο Στουρνάρας για το πετρέλαιο και τις περικοπές σε μισθούς - συντάξεις

Προκλητικός ο Γ. Στουρνάρας υποστήριξε χθες στη Βουλή ότι η πτώση της ζήτησης στο πετρέλαιο θέρμανσης οφείλεται και στην αποθεματοποίηση που είχαν κάνει πέρυσι οι καταναλωτές όταν η τιμή του ήταν χαμηλότερη! 
(Η απάντηση του έρχεται από το νέφος αιθαλομίχλης ….!!! m-l)
«Κάθε ευρώ του φορολογικού νομοσχεδίου είναι ένα ευρώ λιγότερο από περικοπές σε μισθούς και συντάξεις» τόνισε με έμφαση ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, ξεκαθαρίζοντας ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει κυρίως εισπρακτικούς σκοπούς. Ο υπουργός Οικονομικών δεν έκανε καμία ουσιαστική υποχώρηση στις πιέσεις της ΔΗΜ.ΑΡ. και του ΠΑΣΟΚ για αλλαγές σε ακραία μέτρα του νομοσχεδίου, απορρίπτοντας το σύνολο σχεδόν των τροπολογιών τους.

Μάλιστα στις τροπολογίες της ΔΗΜ.ΑΡ. «επεφύλαξε» ιδιαίτερη μεταχείριση, καθώς εκτίμησε ότι το συνολικό τους δημοσιονομικό κόστος θα έφτανε το 1 δισ. ευρώ κι ότι από τα μέτρα δεν θα ευνοούνταν τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα. Αρνήθηκε επίσης αλλαγές στον φόρο επί του πετρελαίου θέρμανσης υποστηρίζοντας ότι η μεγάλη πτώση της ζήτησης οφείλεται εν μέρει και την αποθεματοποίηση στην οποία είχαν προβεί οι καταναλωτές από πέρυσι που ήταν χαμηλότερες οι τιμές, ενώ επισήμανε ότι από τα 80 εκατ. ευρώ που έχουν διατεθεί για το επίδομα θέρμανσης, υπάρχουν αιτήσεις μόνο για τα 6 εκατ.

Παράλληλα, ο Γ. Στουρνάρας επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση με περισσότερο πολιτικούς όρους από ότι συνήθως, κατηγορώντας την ότι «στερείται ρεαλιστικών προτάσεων, αυτά δεν ακούγονται ούτε σε αίθουσες πρωτοετών στις οικονομικές σχολές». Επίσης υπογράμμισε ότι «πολλές φορές μεταρρύθμιση δεν είναι οι ριζοσπαστικές λύσεις, αλλά η πραγματοποίηση του αυτονόητου».

Π. Λαφαζάνης: «Όσο πιο πλούσιος είσαι, τόσο λιγότερο φόρο πληρώνεις»

«Όσο πιο πλούσιος είσαι, τόσο λιγότερο φόρο πληρώνεις» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Π. Λαφαζάνης, που ανέφερε το παράδειγμα των κατώτερων πληρωμάτων των εμπορικών πλοίων και των μερισματούχων. «Τρεις φορές πάνω ο φόρος για τα κατώτερα πληρώματα, δυόμισι φορές κάτω για τους μερισματούχους» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ακόμα ο Π. Λαφαζάνης σχολίασε τον ισχυρισμό του υπουργού Οικονομικών ότι το πλαίσιο των ενδοομιλικών συναλλαγών καθορίζεται από τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ, όπως επιβάλλει κοινοτική οδηγία, επισημαίνοντας ότι αν είχαν φορολογηθεί με ορθό τρόπο για δύο χρόνια τα μερίσματα δύο μόνο πολυεθνικών το ποσό θα ήταν ίσο με αυτό του πακέτου του φορολογικού νομοσχεδίου («δύο δισ. ευρώ από την Vodaphone και ένα δισ. από την Amstel»).

Επίσης ο Π. Λαφαζάνης προειδοποίησε ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προσφέρεται ως φιλέτο - δώρο σε μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες κι αναρωτήθηκε «νομίζετε ότι η χώρα είναι ιδιοκτησία σας;».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Δ. Γελαλής, στην παρέμβασή του τόνισε ότι «το νομοσχέδιο είναι εισπρακτικού χαρακτήρα, σπεύδετε να εφαρμόσετε στυγνά μέτρα εξαθλίωσης που επιβάλλουν οι δανειστές». Επίσης επισήμανε ότι «τιμωρείτε τις οικογένειες με παιδιά» κι αναρωτήθηκε πώς ενισχύεται ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός με την κατάργηση τόσων ΔΟΥ, ιδιαίτερα στον νησιωτικό χώρο.

Τέλος, σε αναφορά και στο σκάνδαλο με την λίστα Λαγκάρντ ο Δ. Γελαλής σχολίασε ότι «το δάσος πίσω από τον Παπακωνσταντίνου είναι οι διαρκείς πολιτικές παρεμβάσεις στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ διαμαρτυρήθηκε για την εισαγωγή πολλών αλλαγών στο φορολογικό νομοσχέδιο χωρίς έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατέθεσαν ένσταση αντισυνταγματικότητας για ανισότητα στη φορολόγηση μεταξύ των Ελλήνων πολιτών, που όμως απορρίφθηκε από τους βουλευτές της πλειοψηφίας.

Μ. Βορίδης: «Σ’ αυτόν τον κόσμο έτσι δουλεύει το μαγαζί»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Μ. Βορίδης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ότι «αποκρύβει τις δημοσιονομικές επιτυχίες της κυβέρνησης, γιατί νιώθει αμηχανία» και, αναφερόμενος στο «κλισέ της Αριστεράς» ότι πρέπει να φορολογηθούν οι πλούσιοι υπογράμμισε με νεοφιλελεύθερη ένταση ότι «σ’ αυτόν τον κόσμο έτσι δουλεύει το μαγαζί». Από το ΠΑΣΟΚ ο Μ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «δεν αποτελεί μία ολοκληρωμένη φορολογική προσέγγιση, αλλά κάποιες διατάξεις που θα οδηγήσουν μεσοπρόθεσμα στη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου φορολογικού νομοσχεδίου, μίας ολοκληρωμένης φορολογικής πολιτικής».

Ο Τ. Κουίκ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, παρατήρησε ότι το νομοσχέδιο του θυμίζει «τη φορολογία του σουλτάνου: πόσα μας λείπουν, θα βγουν οι φοροεισπράκτορες να τα βρουν». Ο Χρ. Παππάς από τη Χρυσή Αυγή χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «άλλο ένα επεισόδιο στο κοινωνικό θρίλερ της μνημονιακής πολιτικής».

Ο Ν. Τσούκαλης, εκ μέρους της ΔΗΜ.ΑΡ., εξέφρασε δυσαρέσκεια για το νομοσχέδιο υπογραμμίζοντας ότι «ένα νομοσχέδιο με δημοσιονομικό χαρακτήρα είναι αναπόφευκτα άδικο, αφού δεν έχεις συμμαζέψεις πρώτα την φοροδιαφυγή» και τονίζοντας ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν ήθελε να γίνουν τα πράγματα με αυτήν την σειρά. 


Τέλος, από το ΚΚΕ ο Θ. Παφίλης υπογράμμισε ότι «που είδατε ότι η οικονομία είναι σε ανάπτυξη; Το σύστημά σας, ο καπιταλισμός, καταδικάζει τους ανθρώπους να πεθαίνουν από το κρύο, καταδικάζει τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο νηστικά».

Πηγή : avgi.gr

Παρατήρηση m-l : η υποκρισία της ΔΗΜΑΡ σε όλο της το μεγαλείο, από την μία εκφράζει δυσαρέσκεια για το φορολογικό  κι από την άλλη γίνεται το αριστερό άλλοθι της συγκυβέρνησης για την  εξαθλίωση του λαού.

δημοσίευσε ...