Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Απειλές για απόλυση και διορία μέχρι αύριο από τον Κεδίκογλου στους απεργούς του μετρό

foto N.A
Επιπλέον τόνισε ότι η νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένες ευθύνες για όσους πρωτοστατούν στη μη συμμόρφωση σε δικαστικές αποφάσεις. «Λοιπόν, έχουν διορία μέχρι αύριο το πρωί, είτε να συμμορφωθούν, να αποκατασταθεί η νομιμότητα, είτε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου». Ερωτηθείς εάν με τον όρο συμμόρφωση περιλαμβάνεται και η απόλυση, απάντησε ότι μεταξύ των συνεπειών είναι και αυτή.


«Έκκληση» προς τους πρωτεργάτες αυτής της απαράδεκτης όπως την χαρακτήρισε κατάστασης, να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις. έκανε από το ραδιόφωνο του Βήματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου.
«Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αυτή η κατάσταση», δήλωσε και πρόσθεσε ότι, έχουν διορία μέχρι αύριο να το πράξουν.
 
Επιπλέον τόνισε ότι, η νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένες ευθύνες για όσους πρωτοστατούν στη μη συμμόρφωση σε δικαστικές αποφάσεις. «Λοιπόν, έχουν διορία μέχρι αύριο το πρωί, είτε να συμμορφωθούν, να αποκατασταθεί η νομιμότητα, είτε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου».  
Ερωτηθείς εάν με τον όρο συμμόρφωση περιλαμβάνεται και η απόλυση, απάντησε ότι, μεταξύ των συνεπειών είναι και αυτή. «Με απειλές δεν λύνονται τα προβλήματα»
Αμεση ήταν η απάντηση των απεργών στα μέσα σταθερής τροχιάς στο τελεσίγραφο της κυβέρνησης διά στόματος Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος τους κάλεσε να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις και να επιστρέψουν στις θέσεις τους, ειδάλλως θα έρθουν αντιμέτωποι με το νόμο.

«Με απειλές δεν λύνονται τα προβλήματα» απαντούν στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ (ΗΣΑΠ- Τραμ), που πραγματοποιούν ήδη στάση εργασίας μέχρι τις 16.00, συνεδριάζουν, αυτή την ώρα, προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ Βασίλης Σταθούσης, καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις και τις απειλές της κυβέρνησης ενάντια στους απεργούς της ΣΤΑΣΥ και τον βίαιο τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις. Προτείνει στην κυβέρνηση να υπάρξει μια «εκεχειρία» τριών μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας να τεθούν σε διάλογο τόσο τα προβλήματα των συγκοινωνιών όσο και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΛΜΑ (Σωματείο Λειτουργίας στο Μετρό), Αντώνης Σταματόπουλος δηλώνει πως «τέτοιες απειλές δεν μας φοβίζουν» και προσθέτει: «Απολυμένοι είμαστε από την πρώτη ημέρα που μπήκαμε στο μνημόνιο. Έχουμε υποστεί μείωση προσωπικού από μετατάξεις και απολύσεις, μας έχουν εξαθλιώσει οικονομικά και εργασιακά, τώρα μας απειλούν και με απολύσεις».
Αργά το μεσημέρι και οι εργαζόμενοι στο μετρό, θα αποφασίσουν για το ποια στάση θα κρατήσουν.

Η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ προσέφυγε και σήμερα κατά των κινητοποιήσεων, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Τι μεταδίδει το «Βήμα»:

«Σκληρή γραμμή υιοθετεί το Μέγαρο Μαξίμου έναντι των συνδικαλιστών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αγνοώντας ακόμα και τις ενστάσεις των άλλων δυο κυβερνητικών εταίρων, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ. Η μετωπική σύγκρουση που επιλέγει η κυβέρνηση σε ένα ακόμα πεδίο που αφορά και την καθημερινότητα των πολιτών, δοκιμάζει τις αντοχές της και θα αποτελέσει και μια κρίσιμη πολιτική άσκηση και για επόμενες απεργίες και κινητοποιήσεις.

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς έχει δώσει εντολή να εφαρμοστεί ο νόμος και να μην υπάρξει καμία υποχώρηση, ενώ παραμένει στο τραπέζι, ως βασικό όπλο της κυβέρνησης, η επίταξη των εργαζομένων, κίνηση με την οποία φαίνεται ότι διαφωνεί και το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ.
Η σύγκρουση της κυβέρνησης με τους συνδικαλιστές, γυρίζει το ρολόι δυο δεκαετίες πίσω, όταν επί πρωθυπουργίας του κ. Κ. Μητσοτάκη έγινε η μεγάλη αναμέτρηση με τους συνδικαλιστές των αστικών συγκοινωνιών (ΕΑΣ), λόγω της κίνησης για ιδιωτικοποιήσεις, που είχε ως αποτέλεσμα να διαδραματιστούν στο κέντρο της Αθήνας, πρωτοφανείς σκηνές.
Υπό διαφορετικές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, η σημερινή σύγκρουση είναι εξίσου σκληρή. Το σκηνικό που στήνεται είναι άκρως εκρηκτικό, αφού οι συνδικαλιστές δεν υποχωρούν, διαμηνύουν πως θα απαντήσουν «με πόλεμο στον πόλεμο της κυβέρνησης», ενώ την ίδια στιγμή από το Μέγαρο Μαξίμου στέλνεται σαφές μήνυμα, ότι θα εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος, χωρίς καμία διάκριση και δεν υπάρχει περίπτωση υποχώρησης.
Εξάλλου, μια υποχώρηση της κυβέρνησης στην παρούσα στιγμή, θα σημάνει, όπως λένε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, στρατηγική ήττα και θα φανεί στην κοινή γνώμη, ως μια ηγεσία που αλλάζει γραμμή, στην πρώτη μεγάλη απεργία.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, με την επισήμανση, ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος, αφήνει ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο απολύσεων, ενώ παράλληλα, εκτός από τις εκκλήσεις για να λήξει η απεργία, θα στείλει στη δικαιοσύνη όλα τα στοιχεία σχετικά με τη συμμετοχή στις απεργίες, ενώ η προϊστάμενη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης».
foto N.A
ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΕΛΜΑ: ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΠΡΩΪ ΣΤΙΣ 5.30 ΣΤΟ ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ 

δημοσίευσε ...