Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Αυτοί απολύουν και δίνουν ονόματα στην τρόικα! Εμείς τι κάνουμε;

Του Θωμά Μπιζά*

Σήμερα (11/12/2012) με μια απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια η τρικομματική κυβέρνηση και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης  προχώρησε στην διαγραφή των εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Δ.Ε. Διοικητικού - Οικονομικού  σε όλο το Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α. από  το "Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου".

Με νέα νομοθετική πράξη θα ξεπεραστούν  τα όποια νομικά εμπόδια υπάρχουν έως σήμερα και θα ρυθμιστεί  και το ζήτημα της μισθοδοσίας από  την Ενιαία  Αρχή Πληρωμών  των υπό διαθεσιμότητα-απόλυση συναδέλφων,  με το 75% του μισθού τους.


Τα υπουργεία διοικητικής μεταρρύθμισης και εσωτερικών θα μετατραπούν σε υπουργεία έκδοσης πράξεων νομοθετικού περιεχομένου. Αυτός ο κατήφορος δεν έχει τελειωμό.

Η κυβέρνηση δείχνει στην τρόικα ότι τηρεί τα συμφωνηθέντα. Έχει δεσμευτεί πως θα  απολύσει  συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων σε συγκεκριμένο χρόνο και σε συγκεκριμένους χώρους του δημοσίου και τηρεί τις δεσμεύσεις της.
Τώρα θα  μπορεί πλέον να δώσει τα ονοματεπώνυμα και τους  ΑΦΜ των υπαλλήλων που απολύει από το αρχείο των διαγραφέντων  από το μητρώο μισθοδοτούμενων .

Ο κ. Μανιτάκης υλοποιεί  τώρα την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που υπέγραψε πρόσφατα , παρακάμπτοντας την διαδικασία υπογραφής διαπιστωτικής πράξης από τους δημάρχους,  καταργώντας έτσι και το αυτοδιοίκητο του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μέσα στο 2012  ξεκινάνε ένα συμφωνημένο με την τρόικα πρόγραμμα  απολύσεων που περιλαμβάνει περίπου 80.000 απολύσεις για να υλοποιηθεί ο στόχος της μείωσης κατά 30% των εργαζομένων στο δημόσιο ως το 2016.

Αυτή η πολιτική των μαζικών απολύσεων θα οδηγήσει χιλιάδες συναδέλφους μας στην ανεργία και την εξαθλίωση  και θα διαλύσει με βίαιο τρόπο ότι έχει απομείνει από το λεγόμενο κοινωνικό κράτος.

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο. Το σχέδιο  της είναι να παραδώσει ένα λεηλατημένο κράτος με ένα πάμφθηνο και χωρίς δικαιώματα εργατικό δυναμικό στους δανειστές πού θα είναι πλέον η νέα άρχουσα τάξη   στην χώρα μας.

Αυτό το σχέδιο πρέπει να ανατραπεί από το συνδικαλιστικό κίνημα. Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην απόπειρα καταστροφής του κόσμου της εργασίας και του κοινωνικού κράτους.

Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει την δύναμη και  μπορεί να παραλύσει τους μηχανισμούς υλοποίησης των μνημονιακών πολιτικών που είναι στο δημόσιο και στους ΟΤΑ. Τα υπουργικά γραφεία από μόνα τους και χωρίς την στήριξη όλου του μηχανισμού του δημοσίου και των ΟΤΑ είναι ανίκανα να εφαρμόσουν τις μνημονιακές επιταγές.

Το συνδικαλιστικό κίνημα με την αντίσταση του δεν ανοίγει την πόρτα για να περάσει μια άλλη κυβέρνηση όπως λένε  μερικοί που εξακολουθούν να είναι κολλημένοι σε λογικές άλλων εποχών. Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να κλείσει την πόρτα στην ολοκληρωτική καταστροφή που έρχεται. Να επιβάλει αλλαγές πολιτικής που θα επιτρέψουν την κοινωνική πρόοδο και την ανάπτυξη.

Αν το συνδικαλιστικό κίνημα σταθεί ανίκανο και τώρα να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών θα γίνει και αυτό μέρος και θύμα της κρίσης.

Σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα είναι σαν τα φράγματα που προστατεύουν από τις πλημύρες.

Τα φράγματα αυτά στις δύσκολες συνθήκες ή αντέχουν και σώζουν ανθρώπους και υποδομές,  ή καταρρέουν και καταστρέφονται μαζί με τους ανθρώπους και αυτά.

 * Ο Θωμάς Μπιζάς είναι μέλος της Ε.Ε της ΠΟΕ-ΟΤΑ

δημοσίευσε ...