Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Παράθυρο για την άρση της μονιμότητας ανοίγει ο Α. Μανιτάκης

Ανοιχτό παράθυρο για την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο άφησε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης, ενώ προανήγγειλε την επέκταση του καθεστώτος "κινητικότητας" σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης εντός του 2013.
Σε ομιλία του στο χθεσινό Καινοτόμο Εργαστήρι του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, ο κ. Μανιτάκης έθεσε ως στόχο την επέκταση των μετακινήσεων - μετατάξεων δημοσίων υπαλλήλων σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης, αρχής γενομένης φυσικά με τη μεταφορά προσωπικού που συνεπάγεται, σύμφωνα με το ΥΔΜΗΔ, η διαθεσιμότητα. 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιτάκης, με τον νόμο 4093/2012 "φιλοδοξούμε εντός του 2013 να καθιερώσουμε την κινητικότητα των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα ως μια πάγια, λειτουργική πρακτική για το σύνολο της δημόσιας διοίκησης".

Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, "μέσω της κινητικότητας μπορεί να ξεπεραστεί ο αναχρονισμός τής -συχνά ατελέσφορης και για την υπηρεσία και για τον ίδιο- παραμονής του υπαλλήλου σε μία και μόνη θέση καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού του βίου". Μάλιστα, συνέδεσε το καθεστώς των μετακινήσεων με τη μονιμότητα στο Δημόσιο, υπογραμμίζοντας πως "η μονιμόνητα πρέπει να είναι σύστοιχη με τη δυνατότητα να μετακινείται για να καλύπτει ανάγκες εκεί όπου το επιτάσσει το συμφέρον της υπηρεσίας". 

Απώτερος στόχος, σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη, είναι "να καταστεί τελικώς η κινητικότητα συνειδητή επιλογή των καλύτερων στελεχών, που αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους ως μονίμου παράγοντα του διοικητικού μετασχηματισμού και όχι απλώς ως μονίμου υπαλλήλου".

Το "καλύτερο" όμως ο κ. Μανιτάκης το κράτησε για το τέλος, καθώς για την επιτυχία της παραπάνω στοχοθεσίας έθεσε ουσιαστικά ως προϋπόθεση την άρση της μονιμότητας. Όπως σημείωσε, προκειμένου η κινητικότητα να επιτύχει τους στόχους της απαιτείται μια "ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της διοίκησης... Και για να είναι ολοκληρωμένη, η προσέγγιση αυτή οφείλει να συναρθρώνει και να διατρέχει το σύνολο των επιμέρους λειτουργιών της διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων: από την είσοδο κάθε εργαζόμενου στο σώμα της διοίκησης μέχρι τη λήξη της εργασιακής του σχέσης με αυτήν"!

Να σημειώσουμε πως με διατάξεις στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου διευκρινίζεται η "διαγωνιστική διαδικασία", που θέτει ο νόμος ως όρο για την εξαίρεση απ' τη διαθεσιμότητα. Περιγράφεται, δηλαδή, ότι εξαιρούνται οι ΙΔΑΧ, Δ.Ε., Διοικητικού, οι οποίοι: α. προσελήφθησαν πριν την ίδρυση του ΑΣΕΠ (1994) μετά από δημόσια προκήρυξη και γραπτό διαγωνισμό β. προσελήφθησαν μετά το 1994 από διαγωνιστική διαδικασία που υλοποιήθηκε μέσω ΑΣΕΠ.

Πηγή : avgi.gr / 13 - 12 - 2012

δημοσίευσε ...