Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Οι απολύσεις των ΙΔ.ΑΧ. θα είναι η αρχή του ντόμινο ...

Του Θωμά Μπιζά*
 
Οι στόχοι μας παραμένουν. Με την συνέχιση και την κλιμάκωση των αγώνων μας ,  δεν εκφράζουμε απλά την οργή μας για την ψήφιση των μέτρων.
 
Δηλώνουμε την απόφαση μας να μην εφαρμοστούν στην πράξη τα μέτρα που ψηφίστηκαν στην Βουλή το βράδυ της Πέμπτης στις 9-11.
 
Να μην εφαρμοστούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν και  να ανατραπούν  οι πολιτικές των μνημονίων και η κυβέρνηση που τις εφαρμόζει.
Από τον Αύγουστο που ξεκίνησαν οι ενημερωτικές περιοδείες των μελών του Γενικού Συμβουλίου της  ΠΟΕ-ΟΤΑ ενόψει της διαδήλωσης στην ΔΕΘ,  λέμε συνεχώς πως αν θα περάσουν τα μέτρα του τρίτου μνημονίου θα έχουμε χιλιάδες απολύσεις στους ΟΤΑ και κατάρρευση των υπηρεσιών. 
 

Λέγαμε επίσης πως στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για ένα επιτελικό κράτος δεν θα χωρούν υπάλληλοι των κατηγοριών Δ.Ε και Υ.Ε και πως οι συνάδελφοι ΙΔΑΧ θα είναι οι πρώτοι που θα αντιμετωπίσουν το φάσμα των απολύσεων. Ο στόχος τους είναι η κατάρρευση των υπηρεσιών .
 
Η κατάρρευση των υπηρεσιών θα λειτουργήσει σαν ντόμινο. Η κατάρρευση αυτή  σε συνδυασμό με την ουσιαστική πτώχευση εκατοντάδων δήμων ,  θα οδηγήσει και σε νέο , ακόμα μεγαλύτερο κύμα απολύσεων συναδέλφων από ΟΛΕΣ τις υπηρεσίες και από ΟΛΕΣ τις δομές των ΟΤΑ.
 
Στο ντόμινο, όπως είναι γνωστό, εάν πέσει το πρώτο κομμάτι,  η πτώση των υπολοίπων κομματιών είναι απλά θέμα χρόνου.

Για αυτόν το λόγο η μάχη για να μην επιτρέψουμε  τώρα τις απολύσεις των συναδέλφων ΙΔΑΧ έχει ειδικό βάρος και ειδικές διαστάσεις. Είναι μια μάχη που από την έκβασή της μπορούν να κριθούν πολλά.
 
Πρέπει να καταλάβουμε πως η κυβέρνηση και τα αφεντικά της τρόικα γνωρίζουν εξαιρετικά καλά ,  ακόμα και με την παραμικρή λεπτομέρεια τις συνέπειες των αποφάσεων που παίρνουν.

Γνωρίζουν πως οι πρώτες μαζικές απολύσεις θα προκαλέσουν και νέο μεγαλύτερο κύμα απολύσεων. 

Γνωρίζουν πως το δεύτερο  κύμα απολύσεων θα φέρει υποχρεωτικά και τρίτο κύμα. Δεν κάνουν βήματα στο κενό αυτοί και δεν παίρνουν αποφάσεις στο πόδι. Υλοποιούν με συνέπεια και με αριστοτεχνικό τρόπο, ένα  συγκεκριμένο σχέδιο που έχει χρονοδιαγράμματα,  έχει αρχή,  μέση και 
τέλος.
 
Χωρίς εξαιρέσεις,  οι  μόνιμοι υπάλληλοι και  οι ΙΔΑΧ  όλων των ειδικοτήτων και των κατηγοριών,  θα αντιμετωπίσουν  το φάσμα των απολύσεων.  
 
Με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση σχεδόν όλων των υπηρεσιών των ΟΤΑ.
 
Οι  υπηρεσίες για την  διαχείριση των απορριμμάτων από την αποκομιδή μέχρι και την τελική διάθεση, οι κοινωνικές δομές , οι  υπηρεσίες πράσινου, ηλεκτροφωτισμού κλπ είναι στο στόχαστρο μεγάλων  επενδυτικών συμφερόντων  και άλλων ιδιωτών που θέλουν να επενδύσουν σε μια χώρα κατεστραμμένη με πολύ φτωχό εργατικό δυναμικό.
 
Σε αυτό το καλά οργανωμένο σχέδιο το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να έχει απαντήσεις καλά επεξεργασμένες ,   τελικούς στόχους , με χρονοδιαγράμματα και με επεξεργασμένες τακτικές για τις κινηματικές δράσεις.
 
Όπως δεν αποφασίζουν αυτοί τυχαία και στο πόδι,  το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς. 

Όπως κλιμακώνουν αυτοί την πίεση απέναντι μας με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, πρέπει να κλιμακώσουμε και εμείς αντίστοιχα τις δράσεις και τους αγώνες μας.
 
Η προσήλωση στον στόχο που είναι η ανατροπή των πολιτικών των μνημονίων και της κυβέρνησης δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση όσο φαίνεται.
 
Η προσήλωση στον στόχο είναι η μόνη που μπορεί να μας «υποχρεώσει» να ξεπεράσουμε ψυχώσεις και ανόητους τακτικισμούς και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της εποχής.
 
Μόνο έτσι θα μπορούμε να εξοπλίσουμε οργανωτικά και πολιτικά τον κλάδο για μαζικές άμυνες και για μαζικές και νικηφόρες επιθέσεις .
 
Πρέπει να συγκαλέσουμε άμεσα το  γενικό συμβούλιο και να επεξεργαστούμε ένα σχέδιο αντιμετώπισης της νέας κατάστασης.
 
Ο χρόνος είναι μεγάλος αντίπαλος  και πρέπει να πάρουμε άμεσες αποφάσεις .  Πρέπει όμως  να συζητήσουμε μεθοδικά και σοβαρά τα ζητήματα τακτικής και στρατηγικής του συνδικαλιστικού κινήματος στην εποχή των μνημονίων.
 
Αυτή η συζήτηση δεν είναι πολυτέλεια αλλά είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη αν θέλουμε να σταματήσουμε να  μετράμε μόνο ήττες και πληγές.

*Ο Θωμάς Μπιζάς είναι μέλος της Ε.Ε της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

δημοσίευσε ...