Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Οι εργαζόμενοι δεν ανακουφίζονται οικονομικά από τα νέα "όπλα" του δημάρχου



Μεγάλος αλλά απόλυτα δικαιολογημένος ο θόρυβος που έχει ξεσπάσει από την απόφαση της δημοτικής αρχής να προμηθευτεί σε μια τόσο ζοφερή οικονομική περίοδο νέο στόλο απορριμματοφόρων , προκαλώντας το κοινό αίσθημα, αναθέτοντας μάλιστα, την επισκευή και συντήρηση του σε ιδιώτη, διπλασιάζοντας έτσι σχεδόν το κόστος της προμήθειας και χρεώνοντας το Δήμο και τους Δημότες το υπέρογκο ποσό των 8.000.000 ευρώ.
Θα περίμενε κανείς, η δημοτική αρχή να απαντήσει επί της ουσίας και με σοβαρότητα στις καταγγελίες – αναφορές που κάνουμε και εμείς αλλά και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και όχι να χρησιμοποιεί επικοινωνιακές ατάκες και βεγγαλικά επιχειρήματα, προκειμένου να πείσει τους δημότες για την «αναγκαιότητα» της προμήθεια αυτής σε μια τόσο επώδυνη ξαναλέμε, οικονομικά περίοδο για τους εργαζόμενους και για το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.

Διαβάζοντας την απάντηση που έδωσε το γραφείο τύπου για λογαριασμό του  δήμαρχου Πειραιά, στον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συμμαχία για τον Πειραιά» κ. Γιάννη Καρδαρά και στην καταγγελία που έκανε και επειδή εμπλέκει στην απάντηση του και τους εργαζόμενους, τους οφείλουμε μια απάντηση για να μην εκληφθεί η σιωπή μας ως αδυναμία . Θα περιοριστώ δε, αυστηρά μόνο σε δυο - τρία θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους.

Να πληροφορήσουμε ευθέως τον δήμαρχο Πειραιά ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν απλά μειωμένα εισοδήματα αλλά σχεδόν μηδενικά και δεν θα τους ανακουφίσουν την φτώχεια και την εξαθλίωση που ζούνε, τα νέα «όπλα» που διατρανώνει ο δήμαρχος ότι θα φέρει, η απαλλαγή από την νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική που ο ίδιος μετά μανίας υποστηρίζει και που τους θέλει απολυμένους και πεινασμένους, αυτό θα τους ανακουφίσει. Κανένα νέο απορριμματοφόρο, όσο σύγχρονο και εξελιγμένο να είναι, δεν θα «κατεβάζει» γάλα για τα παιδιά τους ή θα πληρώνει το ενοίκιο του σπιτιού τους. Και δεν λαϊκίζω όπως πολύ εύκολα θα ισχυρισθείτε. Αν δεν καταλαβαίνεται ότι αυτή τη σκληρή πραγματικότητα ζουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, τότε ζείτε σε άλλον πλανήτη.

Η αξιοπρέπεια των εργαζομένων που την θυμάστε και την επικαλείστε μόνο και μόνο για να πετύχετε το σκοπό σας, βρίσκεται στην εργασία τους που εσείς και η μνημονιακή πολιτική που υπηρετείται θέλετε να τους την αφαιρέσετε, διαλύοντας και καταργώντας το ήδη υπάρχον επί δεκαετίες τμήμα του συνεργείου επισκευής και συντήρησης οχημάτων.

Η υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία μας δεν κρίνεται από το αν το όχημα είναι καινούργιο ή οκταετίας, κρίνεται από το αν ο δήμος μεριμνεί ώστε να είναι καθαρό από τα ζουμιά και τα σκουλήκια των απορριμμάτων και της χωματερής για να δουλεύουν με αυτό οι εργαζόμενοι. Και δυστυχώς δεν το κάνετε, δεν μεριμνείτε γι’ αυτό.

Αφήνετε αόριστα αιχμές για διαφθορά εργαζομένων στο θέμα των ανταλλακτικών και ενώ από τη μία γίνεστε θεματοφύλακας της αξιοπρέπειας των εργαζομένων, πριν αλέκτωρ λαλήσει έρχεστε από την άλλη και την σπιλώνεται. Κρύβεστε πίσω από αοριστολογίες, εμείς όμως σας μιλάμε με στοιχεία. Αν έχετε και εσείς στοιχεία για διεφθαρμένους εργαζόμενους, σας προκαλούμε να τα βγάλετε, γιατί τέτοιες αοριστολογίες έχουμε και εμείς να πούμε ειδικά όταν πρόκειται για ένα τόσο υπέρογκο ποσό όπως αυτό των 8.000.000 ευρώ.

Κανένα από τα οχήματα του δήμου δεν είναι ούτε γερασμένο ούτε πεπαλαιωμένο όπως τα χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Πειραιά και κανένας υπηρεσιακός παράγοντας δεν έχει υπογράψει για την αντικατάσταση αυτών των οχημάτων, όπως δεν έχει υπογράψει και κανένας πάλι υπηρεσιακός παράγοντας για να ιδιωτικοποιηθεί το συνεργείο επισκευής και συντήρησης όπως το προωθεί η σημερινή δημοτική αρχή.

Οι Ιδιωτικοποιήσεις που τις βαφτίζουν και «επενδυτική ανάπτυξη» και η εξυπηρέτηση των εργολαβικών συμφερόντων αποτελεί κανόνα στην νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική της συγκυβέρνησης και αυτών που την υπηρετούν. Αυτός είναι ο απώτερος σκοπός και της δημοτικής αρχής Πειραιά. Αλλά αυτό θα γίνει με όρους και όχι με όρους του δήμου αλλά του εκάστοτε εργολάβου που στη συγκεκριμένη περίπτωση θα έχει και προικοδότηση.

Υ.Γ. όσο για την Δημοκρατία που επικαλείται το γραφείο τύπου του δημάρχου, την έχουμε ζήσει από κοντά στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.  

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΙΤΑΚΟΣ
Μέλος του Γεν. Συμβουλίου της ΠΟΕ - ΟΤΑ 

δημοσίευσε ...