Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Νέα φοροεπιδρομή ετοιμάζει η κυβέρνηση

ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΕ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
 
Φορομέτρα - «σοκ» ύψους 2 δις ευρώ, μόνο για το 2013, περικλείει το νέο φορονομοσχέδιο, το οποίο αυξάνει υπέρμετρα τη φορολογική επιβάρυνση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, την ίδια στιγμή που μειώνει την επιβάρυνση των μεγάλων επιχειρήσεων (Α.Ε) και των «εχόντων».
Αναλυτικότερα, το προτεινόμενο φορολογικό νομοσχέδιο βάζει τέλος στις φοροαπαλλαγές των λαϊκών στρωμάτων και τιμωρεί όσους έχουν παιδιά και στεγαστικά δάνεια. Βάσει των ρυθμίσεων, διατηρούνται μόνο οι εκπτώσεις φόρου 10% για έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, έξοδα διατροφής μεταξύ πρώην συζύγων και δωρεές προς το δημόσιο, τους ΟΤΑ και κοινωφελή ιδρύματα.
 

Τεράστιες επιβαρύνσεις προκύπτουν και από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για ενοίκια κύριας κατοικίας ή παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων και ασφάλιστρα. Ένας μέσος μισθωτός δηλαδή θα δει το 2013 τους φόρους του να πολλαπλασιάζονται σε τρομακτικό βαθμό.
 
Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις, το τελευταίο σχέδιο του ΥΠΟΙΚ προβλέπει πως η φορολογία των μικρών εταιρειών (Ο.Ε. και Ε.Ε) θα αυξηθεί ενώ των μεγάλων εταιρειών ( Α.Ε. και ΕΠΕ) θα μειωθεί. Συγκεκριμένα, προβλέπονται πως όσες Ο.Ε. και Ε.Ε. τηρούν βιβλία Β κατηγορίας θα φορολογούνται με συντελεστές 26% και με 33% στα διανεμόμενα κέρδη.
 
Οι Ο.Ε. και οι Ε.Ε. που τηρούν βιβλία Γ κατηγορίας θα φορολογούνται όπως οι Α.Ε. και οι ΕΠΕ με συντελεστές 26% και 10% στα διανεμόμενα κέρδη.
 
Επίσης «κλειδώνει» η φορολογία των Α.Ε. και των ΕΠΕ στο συντελεστή 26% και 10% στα διανεμόμενα. Σύνολο φορολόγησης δηλαδή 33% έναντι του 40% που ισχύει σήμερα!
 
Τα καθαρά εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογούνται κλιμακωτά με συντελεστές 26% μέχρι τα πρώτα 50.000 ευρώ (χωρίς αφορολόγητο και χωρίς επιστροφή φόρου) και 33% για το υπερβάλλον ποσό. Έτσι, πλήττονται οι νέοι επιστήμονες, οι μικροεπαγγελματίες και οι μικροεπιχειρηματίες, οι οποίοι θα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ, την ίδια στιγμή που οι «μεγάλοι» ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν την φορολογική τους επιβάρυνση να μειώνεται από το 45%(για τα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ) στο 33% !
 
Επιπλέον το νομοσχέδιο προβλέπει:
 
- Τα γεωργικά εισοδήματα θα φορολογούνται αυτοτελώς με ένα οριζόντιο συντελεστή 13%.
 
- Αυξάνεται και η φορολογία των ναυτικών. Το εισόδημα του κατώτερου πληρώματος θα φορολογείται με συντελεστή 10%, από 3% που ισχύει μέχρι τώρα, ενώ το εισόδημα των αξιωματικών θα φορολογείται με συντελεστή 15%, από 6% που είναι σήμερα.
 
- Με κλίμακα θα φορολογούνται τα ενοίκια από το πρώτο ευρώ, πλήττοντας κυρίως τους μικροϊδιοκτήτες. Ειδικότερα, με συντελεστή 10% θα φορολογούνται τα εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ και με 33% το επιπλέον ποσό.
 
- Καταργούνται τα φορολογικά «προνόμια» για νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους.
 
- Αυξάνεται η φορολογία των τόκων των καταθέσεων από 10% σε 15%.
 
- Επιβάλλεται φόρος υπεραξίας 20% στην πώληση ακινήτων, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων και μετοχών εισηγμένων ή μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο.
 
- Δεν αλλάζει, μέχρι νεωτέρας βέβαια, κάτι στη φορολογία του εφάπαξ και των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης.
 
- Η φορολογία των φυσικών προσώπων αλλάζει ραγδαία με το νέο φορολογικό, καθώς αλλάζουν οι συντελεστές επί τα χείρω, καταργούνται φοροαπαλλαγές και το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και καθιερώνεται επιστροφή φόρου, η οποία βέβαια δεν θα ληφθεί υπόψη στη μηνιαία παρακράτηση, αυξάνοντας τη μηνιαία επιβάρυνση των μισθωτών.
 
Προβλέπουν επίσης την κατάργηση των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα, καθώς και των εκπτώσεων δαπανών από το φόρο εισοδήματος, που αυξάνουν τη φορολογία σε φορολογούμενους με προστατευόμενα τέκνα.
 
Βασική αλλαγή στο νέο φορολογικό καθεστώς είναι η νέα κλίμακα με μόλις τρία κλιμάκια από τα οκτώ που έχει η ισχύουσα, ενώ με την επιστροφή φόρου που καθιερώνεται το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται σε 9.000 ευρώ.
 
Στο πλαίσιο των αλλαγών καθιερώνονται συντελεστές:
 
- 21% για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ.
 
- 36% για εισοδήματα από 25.001 έως και 48.000 ευρώ.
 
- 45% για εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ.
 
Ταυτόχρονα καθιερώνεται «βασική» έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι και 18.000 ευρώ, χωρίς την προϋπόθεση της συλλογής των σχετικών αποδείξεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα καθιερωθούν έξτρα κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων από συγκεκριμένους επαγγελματίες.
 
Επίσης, όπως προείπαμε, καταργούνται οι φοροαπαλλαγές για όλα τα φυσικά πρόσωπα, όπως οι δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και ασφάλιστρα, που εξέπιπταν κατά 10% από το φόρο.
 
Ακόμη καταργούνται οι πρόσθετες μειώσεις φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς που κατοικούν ή εργάζονται για τουλάχιστον 9 μήνες το χρόνο σε παραμεθόριες περιοχές, που ανέρχεται σε 60 ευρώ για κάθε τέκνο.
 
Σε ό,τι αφορά όμως τα ιατρικά έξοδα, καθιερώνεται ένα νέο σύστημα, καθώς θα εκπίπτουν κατά ποσοστό 10% από το φόρο εισοδήματος μόνο οι δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, μόνο κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή και ασφαλιστικές εταιρείες και κατά το μέρος που υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος!
 
Επίσης θα εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά 10% από το φόρο οι δαπάνες για δωρεές, χορηγίες και διατροφή λόγω διαζυγίου.

Στο νέο αυτό φορολογικό πλαίσιο επιβαρύνονται υπέρμετρα οι μισθωτοί με παιδιά και στεγαστικό δάνειο, οι μικροεπαγγελματίες, τα «μπλοκάκια», οι αγρότες και οι μικρές επιχειρήσεις. Αντίθετα ελαφρύνονται οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι «μεγάλοι» ελεύθεροι επαγγελματίες (μεγαλογιατροί, μεγαλοδικηγόροι κτλ), οι οποίοι θα δουν τους φόρους που πληρώνουν να μειώνονται κατακόρυφα. 

Με δυο λόγια: Η βαρβαρότητα στο μεγαλείο της!

δημοσίευσε ...