Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Η τρόικα εσωτερικού κρέμεται από μία κλωστή... Ας την κόψουμε!

Λίγες μέρες μόνο πριν από την κατάθεση στη Βουλή των μνημονιακών μέτρων που οδηγούν σε κοινωνικής χρεοκοπία και η κυβέρνηση εμφανίζει εικόνα διάλυσης... Σε αυτές τις συνθήκες δεν είναι καθόλου βέβαιο το πόσο εύκολα θα περάσουν τα μέτρα και πολλά εξαρτώνται από τη μαζικότητα των κινητοποιήσεων των επόμενων ημερών.
"κλεμμένο" από : ΒΑΘΥ ΠΡΑΣΙΝΟ 
Η συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας των μνημονίων έχει δεχθεί σημαντικά πλήγματα, που έγιναν φανερά με την ψηφοφορία για τις ιδιωτικοποιήσεις. Η εικόνα διάλυσης γεννά ανησυχία στους επιτελείς του Μαξίμου. Δεν αποκλείουν απώλειες στον αριθμό των βουλευτών που θα στηρίξουν το πακέτο των δημοσιονομικών και εργασιακών μέτρων κοινωνικής λεηλασίας που έχουν εκπονήσει με βάση τις απαιτήσεις των δανειστών.
 
Οι ρωγμές στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία κατά την πρόσφατη ψηφοφορία για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας έχουν προκαλέσει αγωνία αλλά και εκνευρισμό στο πρωθυπουργικό επιτελείο, με δεδομένη την επικείμενη κατάθεση προς ψήφιση των μέτρων.
 
Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν ήδη υπολογισμούς για τον αριθμό των βουλευτών που θα στηρίξουν την κυβερνητική πολιτική και μετρούν απώλειες, κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Με άλλα λόγια... τα «κουκιά» δείχνουν, για την ώρα, να μην τους βγαίνουν.
 
Ωστόσο, συνεχίζονται οι προσπάθειες να μεταβάλει η ΔΗΜΑΡ -έστω και την τελευταία στιγμή- τη στάση της και γι' αυτόν τον λόγο παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας του Αντώνη Σαμαρά με τον Φώτη Κουβέλη.
 
Οι διαφωνίες της ΔΗΜΑΡ με σημαντικές πτυχές της πολιτικής που ακολουθείται αλλά και ηεσωκομματική ρήξη στο ΠΑΣΟΚ επηρεάζουν σημαντικά τη συνοχή της κυβέρνησης και δεν αποκλείουν ότι στο άμεσο μέλλον -ακόμη και να ψηφιστούν τα μέτρα την Τετάρτη- τα προβλήματα στο κοινοβουλευτικό έργο και δη στην προώθηση νομοσχεδίων θα ενταθούν.

Κομμάτια και θρύψαλα το ΠΑΣΟΚ


Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση της ΚΟ, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με επιστολή της στον Ευάγγελο Βενιζέλο γνωστοποίησε την αποχώρησή της από το ΠΑΣΟΚ, η Κατερίνα Μπατζελή άνοιξε θέμα ηγεσίας, ο Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε δικαιωμένος για την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου και η Αριστερή Πρωτοβουλία του Γ. Παναγιωτακόπουλου ζήτησε άμεση απεμπλοκή από την κυβέρνηση.

Επίσης, δύο βουλευτές, οι Μ. Κασσής και Θ. Παραστατίδης, δήλωσαν ξεκάθαρα ότι θα καταψηφίσουν τα μνημονικά μέτρα και άλλοι τέσσερις (Κ. Σκανδαλίδης, Ι. Κουτσούκος, Μ. Μπόλαρης, Θ. Τζάκρη) διεμήνυσαν ότι θα διασαφηνίσουν τη θέση τους την ημέρα της ψηφοφορίας (!).

Ο Σαμαράς προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα...
Σε ανοιχτή επικοινωνία με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους θα παραμείνει μέχρι το «παρά ένα» της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή ο Αντ. Σαμαράς.
Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ενημερωθεί για τα όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και να ανταλλάξουν απόψεις για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη Βουλή.

Ο ρόλος της ΔΗΜΑΡ
Επίσης ανοιχτός παραμένει ο δίαυλος του Μεγάρου Μαξίμου και με τη ΔΗΜΑΡ, γιατί ακόμη και ο τρόπος που θα επιλέξει η ΔΗΜΑΡ να «αντιδράσει» στα εργασιακά έχει τη σημασία του...
Στο εσωτερικό της ΝΔ συζητούν ήδη το ενδεχόμενο οι βουλευτές του Φ. Κουβέλη να επιλέξουν την αποχή, κάτι που εάν τελικά συμβεί, τότε το «πακέτο» των μέτρων μπορεί να «περάσει» και με μικρότερη πλειοψηφία, με δεδομένο ότι το αποτέλεσμα κρίνεται από τους παρόντες βουλευτές.
 
Πηγή : left,gr

δημοσίευσε ...