Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης: Εκμετάλλευση, οι μισθοί των 500 ευρώ

Ιστορική απόφαση από το πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Δικαίωσε τους εργαζόμενους στο μετρό, καθώς αναγνώρισε το δικαίωμα στην απεργία λόγω ανατροπής των μισθολογικών δεδομένων.

Ως "αβάσιμη" απορρίφθηκε από το μονομελές πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αγωγή της κατασκευάστριας κοινοπραξίας του μετρό Θεσσαλονίκης, με την οποία ζητούσε να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο έργο.

Σύμφωνα με τη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, κρίθηκαν αντισυνταγματικές τόσο η κατάργηση της μετενέργειας όσο και η μείωση του κατώτατου μισθού.

Το δικαστήριο θεώρησε μείζον θέμα το θέμα των αμοιβών που συνιστούν πλέον εκμετάλλευση του εργαζομένου και θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση του.

Οι εργαζόμενοι διανύουν την πέμπτη εβδομάδα κινητοποιήσεων, με αίτημα την αλλαγή των συμβάσεων 30 νεοπροσληφθέντων εργατοτεχνιτών με τους όρους της κλαδικής, αντί της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Παρεμβάσεις δια των νομικών τους εκπροσώπων στο δικαστήριο έγιναν υπέρ της κοινοπραξίας από την Αττικό Μετρό και υπέρ των εργαζομένων από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η απεργία είναι "νόμιμη" και ότι "δεν είναι καταχρηστική", συμμεριζόμενο τις αιτιάσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων ότι "η γενικότερη αλλαγή των αμοιβών" είναι και κατά την άποψη του δικαστηρίου "αντισυνταγματική", κατά παράβαση των άρθρων 26 και 43 παρ. 2 του Συντάγματος.

Στην απόφαση του δικαστηρίου τονίζεται επίσης ότι στην προκειμένη περίπτωση παραβιάζεται "η αρχή της ισότητας στις εργασιακές σχέσεις", ότι το μέγεθος των μειώσεων των μισθών συνιστά "πλέον εκμετάλλευση του εργαζόμενου" και ότι ο χρόνος της απεργίας δικαιολογείται από τα αιτήματα και δεν επηρεάζει κρίσιμα την εξέλιξη του έργου. Το δικαστήριο επιδίκασε δικαστικά έξοδα (250 ευρώ) στην κοινοπραξία.

Εργαζόμενοι: "Δικαιωθήκαμε παρά τη λάσπη"

"Οι εργαζόμενοι του Μετρό παρά την οικονομική και κοινωνική δυσκολία ενός τέτοιου αγώνα, παρέμειναν ενωμένοι και με συντριπτική πλειοψηφία δεν υποχώρησαν ούτε στιγμή. Δεν υποχώρησαν ούτε κάτω από τις απειλές που δέχτηκαν, ούτε από τις απεργοσπαστικές ενέργειες των υπευθύνων του έργου κι ούτε όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη λάσπη που δέχτηκαν από τις ανακοινώσεις της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.. Παρέμειναν πιστοί στον αγώνα συμπαραστεκόμενοι στους 30 επαναπροσληφθέντες εργατοτεχνίτες, που κλήθηκαν να εργαστούν με το εξευτιλιστικό ποσό των 460€. ", αναφέρουν οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωση τους.

Παράλληλα, ιστορική χαρακτήρισε την απόφαση το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι "η δικαστική αυτή απόφαση βάζει φρένο στις αντεργατικές πολιτικές των εργοδοτών και δικαιώνει όχι μόνο τους εργαζόμενους του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, αλλά το σύνολο των εργαζομένων που βλέπει πίσω από υπουργικές αποφάσεις και πράξεις, να καταπατούνται τα συνταγματικά κατοχυρωμένα τους δικαιώματα".

Πηγή: news247.gr, 20-11-2012

δημοσίευσε ...