Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

ΣΟΪΜΠΛΕ: ΣΑΣ ΣΥΓΧΑΙΡΩ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ 18 ΔΙΣ ΑΛΛΑ Η ΔΟΣΗ ΑΡΓΕΙ!

ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΧΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ!
«Δεν έχουμε περάσει ακόμα τον κάβο με την Ελλάδα», ανέφερε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και εκτίμησε ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης «μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες», παρά την υπερψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας ύψους 18 δισ. ευρώ από το ελληνικό κοινοβούλιο, μιλώντας σήμερα (8/11) σε οικονομικό φόρουμ στο Αμβούργο.

Ο Β. Σόιμπλε χαιρέτισε πάντως την έγκριση από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ του νέου  προγράμματος λιτότητας, το οποίο θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2016.

Η φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου στην Ελλάδα «άντεξε αυτή τη νύχτα, παρά τις διαδηλώσεις και τη γενική απεργία», ανέφερε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στην Ελλάδα «τίποτε δεν έχει χαθεί». «Τίποτε δεν έχει επίσης κερδιστεί, αλλά ο κυνισμός δεν μας οδηγεί πουθενά».

Καθυστέρηση της απόφασης για την εκταμίευση «βλέπει» εξάλλου και ο γερμανικός Τύπος, λίγα μόλις 24ωρα πριν το Eurogroup της Δευτέρας.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε σήμερα την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο των νέων μέτρων λιτότητας, κάνοντας λόγο για ένα «σημαντικό βήμα», αλλά ξεκαθάρισε πως πρέπει να γίνουν και άλλα για να λάβει η Αθήνα την επόμενη δόση των 31,5 δισ.

«Καλωσορίζουμε το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας ως ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Θυμάμαι ωστόσο (...) ότι υπάρχει άλλη μια δεύτερη σημαντική ψηφοφορία την Κυριακή για τον προϋπολογισμό του 2013», δήλωσε ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν.

«Η επιτυχής έκβαση αυτής της ψηφοφορίας θα είναι προφανώς επίσης κρίσιμη για να ανοίξει ο δρόμος ώστε τη Δευτέρα το Eurogroup να προχωρήσει τη συζήτηση», πρόσθεσε ο κ. Ο' Κόνορ.

Τόνισε ακόμη πως χρειάζεται να υπάρξουν συμφωνίες όσον αφορά στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις μελλοντικές ανάγκες χρηματοδότησης για να αποδεσμευτεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Η δουλειά αυτή θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, είπε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε παραδέχτηκε ότι η έγκριση του πακέτου από την ελληνική βουλή αποδεικνύει τη θέληση της χώρας να παραμείνει στο ευρώ και πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι αλληλέγγυα στις προσπάθειες του ελληνικού λαού. 

«Η απόφαση της ελληνικής Βουλής για το πακέτο περικοπών που πρότεινε η κυβέρνηση αποτελεί σημαντική ομολογία υπέρ της αναγκαίας πολιτικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων», είπε ο Βεστερβέλε, συμπληρώνοντας πως «το μήνυμα αυτό ακούγεται σε ολόκληρη την Ευρωζώνη».

Πηγή: iskra

δημοσίευσε ...