Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Η Δημοτική Αστυνομία δεν «στρατιωτικοποιείται» και δεν γίνεται κατασταλτικός μηχανισμός του κράτους

Ανακοίνωση της ΑΣΚ-ΟΤΑ με αφορμή τις μεθοδεύσεις της διοίκησης του Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών Αθήνας για την αυτόκλητη εκπροσώπηση του κλάδου σε συνάντηση με τον υπουργό εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδη, καθώς και για την απαίτηση του υπουργού για μετατροπή της δημοτικής αστυνομίας σε «σώμα», σύμφωνα με την ανακοίνωση - καταγγελία που εξέδωσε η Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων Δημοτικής Αστυνομίας Αθήνας (Ε.Κ.Ε.Δ.Α.).
Από το 2008 παρακολουθούμε τη μεθοδευμένη προσπάθεια των κυβερνήσεων να ανοίξει ο δρόμος για ένα νέο σώμα αστυνόμευσης και καταστολής στα πρότυπα των δημοτικών αστυνομιών της Ευρώπης με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων από την ΕΛ.ΑΣ. προς τη Δημοτική Αστυνομία και το θολό πλαίσιο λειτουργίας της.

Οι αρμοδιότητες και ο τρόπος άσκησής τους, η ειδική ιεραρχία, η πρόβλεψη ξεχωριστού πειθαρχικού συμβουλίου, η διαρκής ετοιμότητα του δημοτικού αστυνόμου, ο τρόπος πάταξης του παρεμπορίου, η υποχρεωτική 8αετία, ο τρόπος πρόσληψης και εκπαίδευσης στις σχολές, η υπηρεσιακή κατάσταση των δημοτικών αστυνόμων και οι μετατάξεις, καθώς και μία σειρά από ρυθμίσεις, αφορούν την αυτονόμηση της Ειδικής Υπηρεσίας των Δήμων.

Στην εποχή του μνημονίου, με τη συζήτηση για το μεταναστευτικό αλλά και τις διαθέσεις του δημάρχου Καμίνη ειδικά μετά το περυσινό καλοκαίρι και το κίνημα των Αγανακτισμένων, έχουμε δραματικό αντίκτυπο στον τρόπο άσκησης των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας.

Ως ΑΣΚ-ΟΤΑ είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιοδήποτε σχέδιο μετατροπής της Δημοτικής Αστυνομίας σε κατασταλτικό μηχανισμό και σε απολύσεις.

Καταδικάζουμε κάθε απόπειρα τρομοκράτησης των εργαζομένων με εκβιαστικά διλήμματα.

Σε οποιοδήποτε τέτοιο κυβερνητικό βήμα θα έρθουν αντιμέτωποι με τους εργαζόμενους.

Διεκδικούμε μια Δημοτική Αστυνομία με κοινωνικό χαρακτήρα, μια Υπηρεσία που δεν θα είναι όργανο είσπραξης εσόδων και καταστολής, αλλά μια Υπηρεσία που θα είναι δίπλα στον δημότη και όχι απέναντί του∙ ταυτόχρονα, διεκδικούμε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο εργασίας των υπαλλήλων που θα απαντά σε θέματα ασφάλειας και υγιεινής, καθώς και σε θέματα ενιαίας μεταχείρισης και δικαιωμάτων όπως σε όλους τους κλάδους των ΟΤΑ.

Καλούμε τους συναδέλφους δημοτικούς αστυνόμους να αντισταθούν σε οποιαδήποτε κίνηση εκφασισμού και εκφυλισμού του ρόλου της Δημοτικής Αστυνομίας μέσα από την ενεργό δράση και συμμετοχή στις μάχες του εργατικού κινήματος.

Με μισθούς πείνας, μηδενικές παροχές υγείας και αμφίβολη συνταξιοδότηση, ο μόνος δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι πια ο δρόμος του αγώνα και της ανατροπής.

Παράλληλα, διεκδικούμε από την ΚΕΔΕ να πάρει θέση απέναντι στον εκβιασμό «γίνεστε σώμα ή απολύεστε» του υπουργείου, ώστε να αποτραπούν οι συντηρητικές και ακροδεξιές λογικές.

Τέλος, αποδοκιμάζουμε οποιαδήποτε ‘συζήτηση’ του υπουργείου με μεμονωμένους κύκλους, ζητώντας την ικανοποίηση των προτάσεων και των αιτημάτων όπως εδώ και χρόνια έχουν διαμορφωθεί και κατατεθεί από την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., ώστε η Δημοτική Αστυνομία να αποκτήσει τον κοινωνικό και προληπτικό χαρακτήρα που της αναλογεί.


Η ανακοίνωση σε μορφή Word ΕΔΩ

δημοσίευσε ...