Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Η στάση πληρωμών αρχίζει από την υπερωριακή απασχόληση στο δήμο Πειραιά?



Φαίνεται ότι στο δήμο Πειραιά, παρ’ ότι βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας των υπερχρεωμένων δήμων, αλλά που δεν αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα ώστε  να κινητοποιηθεί και να διεκδικήσει τα αυτονόητα από την κεντρική εξουσία, η στάση πληρωμών έρχεται με … δόσεις.

Πρώτα ξεκίνησε από την μη καταβολή της υπερωριακής απασχόλησης, στις περισσότερες υπηρεσίες χρωστάει ήδη πέντε μήνες ενώ στην καθαριότητα δύο και πάμε για τον τρίτο, αλλά είναι μάλλον αδύνατο να καταβληθούν στον κοντινό χρονικό ορίζοντα, διότι ο δήμος δεν έχει λεφτά, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος των οικονομικών σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με παρόντα συνδικαλιστικά στελέχη δ.σ. σωματείων του Δήμου και διοικητικά στελέχη υπηρεσιών του.

Κίνηση φυσικά που μόνο σαν θέληση αποτροπής κινητοποιήσεων και αντιδράσεων από πλευράς εργαζομένων μεταφράζεται, μπροστά μάλιστα και στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που έχει ήδη εξαγγείλει η ΠΟΕ – ΟΤΑ για τα νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που σχεδιάζει να πάρει η τρικομματική συγκυβέρνηση και πλήττει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους και το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι όλοι οι εργαζόμενοι είναι ίσοι και ότι όλοι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, επιβίωσης πλέον, η δημοτική αρχή δεν παρέλειψε να χρησιμοποιήσει την προσφιλή της τακτική του διαίρει και βασίλευε, λέγοντας ότι η υπηρεσία της καθαριότητας έστω και με καθυστέρηση θα πληρώνεται, αλλά όποτε βρίσκονται χρήματα (!).

Η προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζόμενων από την πραγματική αιτία της δυσμενής οικονομικής κατάστασης του δήμου, που δεν είναι άλλη από την νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκείται από την συγκυβέρνηση και που ο ίδιος ο δήμαρχος Πειραιά την υπηρετεί πιστά και την πρεσβεύει, παρά τις αντιμνημονιακές επικοινωνιακές κορώνες που κατά καιρούς εκτοξεύει, καθώς και η αποτροπή ή ο μετριασμός των αντιδράσεων των εργαζομένων, θα πέσει στο κενό.

Την μνημονιακή πολιτική της υποταγμένης στους τοκογλύφους συγκυβέρνησης που φέρνει σε οικονομικό αδιέξοδο τους Δήμους και τους εργαζόμενους σε εξαθλίωση, που κατεδαφίζει τις κοινωνικές δομές και καταργεί τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών των δήμων, βρίσκοντας άξιο συμπαραστάτη τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο, οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να την ανατρέψουν μέσα από τον δυναμικό και ενωτικό αγώνα που θα δώσουν.

Ο κοινωνικός αυτοματισμός της δημοτικής αρχής Μιχαλολιάκου που θέλει να διαμελίσει το σύνολο των  εργαζομένων,  δεν πρέπει και δεν θα περάσει.

Οι μηχανισμοί του «Δερβέναγα» εργολάβου και των «υπαρχηγών» του, που ήταν παρόν στη σύσκεψη προσβάλλοντας με την παρουσία του την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, θα βρουν τους εργαζόμενους του Δήμου Πειραιά αντιμέτωπους. 

Οι εργαζόμενοι του Δήμου Πειραιά ζώντας ήδη την φτώχεια και την εξαθλίωση και γνωρίζοντας ότι έχει δρομολογηθεί η ολοκληρωτική τους εξόντωση, θα ξεπεράσουν αν χρειαστεί τις αγκυλώσεις και τα «κωλύματα» των ηγεσιών των σωματείων και θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους ανατρέποντας την πολιτική που θέλει να τους στερήσει ακόμα και το δικαίωμα στην εργασία.

Είναι τυχαίο το γεγονός ότι κανένα σωματείο από τα έξι που υπάρχουν στο δήμο μας δεν πραγματοποίησε γενική συνέλευση προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για τα μέτρα που σχεδιάζει να πάρει η συγκυβέρνηση αλλά και για τις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η ομοσπονδία ? Όπως και κανένα σωματείο πλην του σωματείου οδηγών – μηχανικών και εργατοτεχνιτών του δήμου δεν παρευρέθηκε στην ιδιαίτερης σημασίας σύσκεψη των μελών των Δ.Σ. που πραγματοποίησε η ΠΟΕ-ΟΤΑ στα γραφεία της το Σάββατο 29/9/2012.

Καλούμε τις ηγεσίες όλων των Σωματείων του Δήμου Πειραιά να συγκαλέσουν άμεσα ανοιχτή έκτακτη γενική συνέλευση ΟΛΩΝ των εργαζομένων του Δήμου με θέμα την οργάνωση, την συμμετοχή και την αγωνιστική δράση των εργαζομένων του Δήμου Πειραιά στις κινητοποιήσεις της ΠΟΕ – ΟΤΑ.

Η ενότητα όλων των εργαζομένων του δήμου και η συσπείρωση τους σε κοινό αγώνα ενάντια στα σφαγιαστικά μέτρα και στην νεοφιλελεύθερη πολιτική της συγκυβέρνησης, πρέπει να μπει πάνω από κομματικές προτιμήσεις, από μικροπαραταξιακές συνδικαλιστικές αρνήσεις και από προσωπικές φιλοδοξίες.

Για την                                       Πειραιάς
Ελεύθερη Αγωνιστική       30 Σεμπτέμβριου 2012
Έκφραση

Γ. Λεωτσάκος
Β. Γκιτάκος
Μέλος του Γεν. Συμβουλίου
της ΠΟΕ-ΟΤΑ

δημοσίευσε ...