Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Μπροστά σε στάση πληρωμών και χρεωκοπία ο ΕΟΠΥΥ

Σχόλιο του Aristerix
"κλεμμένο" από : ygeionomikoi.gr

 
Το ρεπορτάζ του Υγειονομικού συντάκτη Αιμίλιου Νεγκή της εφημερίδας Επενδυτής 22/9/12 και τα στοιχεία που παραθέτει για τον ΕΟΠΥΥ παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού επιβεβαιώνουν εκτιμήσεις που είχαν γίνει μέσα από τη σελίδα μας σε προηγούμενο χρόνο σχετικά με την οικονομική κατάσταση του οργανισμού. Τότε μιλούσαμε για ένα έλλειμμα του οργανισμού που θα άγγιζε τα 3 δις ευρώ για το 2012 ενώ παράλληλα προϋπήρχαν απαιτήσεις προς ιδιώτες και δημόσια Νοσοκομεία για τα προηγούμενα χρόνια που άγγιζαν τα 3,5 δις ευρώ.
Σήμερα σωστά ο Αιμίλιος Νεγκής μιλά για χρεοκοπία του οργανισμού. Είναι γνωστό ότι ο ΕΟΠΥΥ με μεγάλες καθυστερήσεις καταβάλλει κυρίως και με μεγάλες καθυστερήσεις μόνο δαπάνες για φάρμακα. Στις υπόλοιπες υποχρεώσεις του ο οργανισμός έχει καταστεί «μπαταξής» αφού τα έσοδα του μέρα με τη μέρα καταρρέουν.

Είχε επίσης επισημανθεί ότι οι δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις σε ιδιώτες έχουν υποεκτιμηθεί τόσο σε σχέση με το παρελθόν όσο και εξαιτίας του γεγονότος ότι τα διαγνωστικά εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) έχουν ουσιαστικά διαλυθεί.

Βεβαίως από τα στοιχεία που παραθέτει ο Επενδυτής προκύπτει ότι το μαγείρεμα των στοιχείων συνεχίζεται προκειμένου να εμφανιστεί μικρότερο ο έλλειμμα του οργανισμού. Έτσι μειώνουν τις υποχρεώσεις προς τα δημόσια νοσοκομεία για να εμφανίσουν λιγότερο τραγική την εικόνα του ΕΟΠΥΥ.

Τέλος η υποτιθέμενη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, που αποτέλεσε το βασικό επικοινωνιακό εργαλείο του κ. Λοβέρδου και σήμερα χρησιμοποιείται από τους Λυκουρέντζο – Σαλμά όχι μόνο δεν επιβεβαιώνεται αλλά μάλλον θα υπερβεί και αυτή του 2011, δυστυχώς όμως θα πληρωθεί από την τσέπη των πολιτών εξαιτίας των συνεχών κινητοποιήσεων αλλά και την έλλειψης ασφαλιστικής κάλυψης μεγάλου μέρους του πληθυσμού.

Δυστυχώς αυτή η κατάσταση οδηγεί τους εργαζόμενους και το Ελληνικό λαό να βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο αφού πλέον δεν μπορούν να προσεγγίσουν βασικές υπηρεσίες υγείας και είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν πολύ ακριβά, αν βεβαίως έχουν τη δυνατότητα. Σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουν «να πάνε σαν το σκυλί στ’ αμπέλι».

Τέλος «δεν κρατιόμαστε» και θέλουμε να κάνουμε ένα σχόλιο σχετικά με την διαρροή που είδε το φώς της δημοσιότητας ότι δηλαδή ο κ. Κουβέλης έβαλε βέτο απαιτώντας την παραμονή στην ηγεσία του ΕΟΠΥΥ του κ. Βουδούρη. Χωρίς να θεωρούμε ότι η τραγική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ οφείλεται κυρίως στις αποφάσεις της Διοίκησης του, όμως δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι ο κ Βουδούρης στήριξε «με νύχια και με δόντια» τις πολιτικές επιλογές που οδήγησαν τον ΕΟΠΥΥ σε χρεοκοπία. Να τον χαίρεστε λοιπόν κ Κουβέλη.
 


Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του Αιμίλιου Νεγκή στην Εφημερίδα Επενδυτής

ΕΜΜΕΣΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ TOY ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ, Μ.ΣΑΛΜΑ

«Δυστυχώς επτωχεύσαμε»

Όπως όλα δείχνουν, μετά τα φάρμακα, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη και για εργαστηριακές και παρακλινικές εξετάσεις. Την Τρίτη, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, M. Σαλμάς, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εργαστηρίων, διαγνωστικών κέντρων και κλινικών του ιδιωτικού τομέα. Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Σαλμάς ούτε λίγο ούτε πολύ δήλωσε «δυστυχώς επτωχεύσαμε», όπως ο Χαρίλαος Τρικούπης το 1893- Δηλαδή, τους είπε ότι ο διαθέσιμος προϋπολογισμός έχει εξαντληθεί και ότι δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα χρήματα μέχρι το τέλος του έτους...

Να σημειώσουμε ότι επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας δεν υπήρξε για το θέμα. Άλλωστε, τους τελευταίους δύο μήνες, παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα στον χώρο της υγείας είναι από τα πρώτα θέματα στην επικαιρότητα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει παραχωρήσει ούτε μία συνέντευξη Τύπου - σαν τη στρουθοκάμηλο που κρύβει το κεφάλι της στην άμμο...

Χοντρό μαχαίρι

Οι εκπρόσωποι των φορέων του ιδιωτικού τομέα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έκοψε αυθαίρετα τον προϋπολογισμό για διαγνωστικές εξετάσεις, μεταφέροντας κονδύλια στον κωδικό που αφορούσε τη φαρμακευτική δαπάνη.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν δίκιο. Υποστηρίζουν ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ προέβλεπε 350 εκατ. ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ το 2011 είχαν δαπανηθεί 240 εκατ. μόνο για τον ΟΠΑ∆. Την Τρίτη, ο κ. Σαλμάς τούς ενημέρωσε ότι το σχετικό κονδύλι ανέρχεται σε 187 εκατ. ευρώ και ότι μέχρι τον Ιούνιο είχαν δαπανηθεί 246 εκατ. (131% του προϋπολογισμού)! Ψαλίδι έπεσε και σε άλλες κατηγορίες δαπανών, όπως αποτυπώνεται στον παρακείμενο πίνακα. Το τραγελαφικό είναι ότι περικόπηκε και ο προϋπολογισμός της νοσοκομειακής περίθαλψης, πλην ιδιωτικών κλινικών, από 1 δις. σε 700 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, περικόπηκαν και τα έσοδα για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ!

Όπως ήταν φυσικό, οι εκπρόσωποι των φορέων του ιδιωτικού τομέα αντέδρασαν και αποφάσισαν την Πέμπτη και αυτοί με τη σειρά τους να άρουν την πίστωση στον ΕΟΠΥΥ, όπως και οι φαρμακοποιοί.

Με άλλα λόγια, στην πράξη πλέον ο ΕΟΠΥΥ δεν προσφέρει κάλυψη για φάρμακα σε 18 νομούς και διαγνωστικές εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα όλης της χώρας! Πρακτικά, δηλαδή, ο φορέας έχει ακυρωθεί. Το επόμενο βήμα, λοιπόν, θα είναι οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να ζητήσουν να μην τους γίνονται κρατήσεις για ιατρική περίθαλψη, εφόσον αυτές δεν έχουν κανένα αντίκρισμα!

Η στάση πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ θα μεταφραστεί αργά ή γρήγορα σε «λουκέτα» στον ιδιωτικό τομέα της υγείας; Για τα μικρά συνοικιακά εργαστήρια, ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί σχεδόν αποκλειστικό πελάτη, ενώ και στις μεγάλες αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων κατέχει μεγάλο μερίδιο. Το ίδιο ισχύει για τις μικρές και μεσαίες κλινικές. Το τσουνάμι της κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους ξεκίνησε...

δημοσίευσε ...