Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Από εννέα έως δεκατρείς μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στην δημ. επιχείρηση Κερατσινίου.

Την περασμένη Παρασκευή 21/9/2012 στην δημοτική επιχείρηση του Κερατσινίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων παρουσία των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Ε.Κ.Μ. της Β’ περιφέρειας Πειραιά κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και της κ. Τζένης Βαμβακά, προκειμένου να βρεθεί διέξοδο στο πρόβλημα, επιβίωσης πλέον, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης με την μη καταβολή των δεδουλευμένων τους, καθώς και για το μέλλον του εργασιακού τους βίου στην επιχείρηση.

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε το μεγάλο πρόβλημα οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και δεν αποτελεί εξαίρεση ο Δήμος Κερατσινίου, λόγω της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης κατά 60% που έχει συντελεστεί την τελευταία διετία και που οδηγεί στην ουσιαστική κατεδάφιση των κοινωνικών δομών των δήμων. Ενώ αναδείχθηκε ακόμα το πρόβλημα της κακοδιαχείρισης των οικονομικών της επιχείρησης, που απασχόλησε έντονα τους παρευρισκόμενους, αλλά και ο φανερός εμπαιγμός της δημοτικής αρχής προς τους εργαζόμενους στο θέμα της καταβολής των δεδουλευμένων.

Γεγονός αναμφισβήτητο πάντως είναι ότι η μνημονιακή και νεοφιλελεύθερη πολιτική της συγκυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων προσβλέπει στην κατάργηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών των δήμων καθώς και στη διάλυση των κοινωνικών δομών τους, με ανάθεση των υπηρεσιών σε ιδιώτες – εργολάβους.

Συμπαραστάτες σε αυτή την πολιτική της συγκυβέρνησης βρίσκονται πολλοί δήμαρχοι που παρά τις αντιμνημονιακές κορώνες και την επικοινωνιακή επαναστατική γυμναστική που κατά καιρούς ασκούν, στην πράξη χρίζονται … «βασιλικότεροι του βασιλέως».

Η θέση της ΑΣΚ - ΟΤΑ και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει κινηθούν οι εργαζόμενοι, οι δημοτικές αρχές και οι δημότες ώστε δυναμικά να την διεκδικήσουν, δεν είναι άλλη από το να απορροφηθούν όλες οι κοινωφελείς υπηρεσίες των δημοτικών επιχειρήσεων όπως είναι οι βρεφονηπιακοί - παιδικοί σταθμοί, ωδεία, αθλητισμός, πολιτισμός, βοήθεια στο σπίτι, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, κέντρα ημερήσια φροντίδας ηλικιωμένων κλπ και το προσωπικό τους, στους δήμους με τους ανάλογους πόρους.

Παρακάτω, ο Χαράλαμπος Μανουσιάδης δημοτικός σύμβουλος  Κερατσινίου - Δραπετσώνας και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ – Ε.Κ.Μ, σχετικά με τις συζητήσεις και συναντήσεις που έγιναν αναφέρει,

21/9/2012
 
Μια εικόνα από την σημερινή επίσκεψη στη ΔΗΚΕΠΑ… 

Σήμερα το πρωί επισκεφτήκαμε, τη ΔΗΚΕΠΑ Κερατσινίου-Δραπετσώνας, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με επικεφαλής τους βουλευτές Παναγιώτη Λαφαζάνη και Τζένη Βαμβακά.
Μας έγινε λεπτομερής ενημέρωση, τόσο από τους εργαζόμενους, την τριμελή επιτροπή και τον πρόεδρο του σωματείου Δημήτρη Κουτζή, όσο και από τον πρόεδρο και μέλη
του διοικητικού συμβουλίου που παρευρέθηκαν (Ζούπης, Κούβαρης).

Πραγματοποιήθηκε διεξοδική συζήτηση για την οικονομική κατάσταση, από όλες τις πλευρές και υπήρξε κατάθεση προτάσεων και πιθανών λύσεων .

Ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ κ.Θεοδωρακάκος, προσπάθησε να δώσει μια εικόνα στους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τις δυσκολίες και τα εμπόδια και ζήτησε την παρέμβαση μας για να υπάρξει ευνοϊκή ρύθμιση για τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις της επιχείρησης που πράγματι, αποτελούν εμπόδιο για οποιαδήποτε ενέργεια της. Δεν φαίνεται όμως να έπεισε τους εργαζόμενους ότι έχει λύσεις και υπήρξε σε εκείνο το σημείο κάποια ένταση.

Να σημειώσουμε επίσης ότι παρευρέθηκε και ο αντιπρόεδρος κ.Γιαννακίδης καθώς και δύο μέλη του Γενικού Συμβούλιου της ΠΟΕ-ΟΤΑ Βασίλης Γκιτάκος (με την ΑΣΚ-ΟΤΑ) και ο εργαζόμενος στον Δήμο μας, Σαββόπουλος Στέφανος.
 
Τέλος, είναι σημαντικό να πούμε ότι στην συνάντηση παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων και Δημοτικοί Σύμβουλοι της Διοίκησης Γιώργος Χονδροκούκης και Νίκος Μαρτάκης, αφήνοντας και οι δύο αιχμές προς την δημοτική αρχή, ότι δεν τους παρέχει σωστή και πλήρη ενημέρωση για το συγκεκριμένο ζήτημα.
 
Όπως φάνηκε από την όλη συζήτηση, οι συνέπειες του μνημονίου και των πολιτικών που στηρίζει και υλοποιεί η συγκυβέρνηση παίζουν βασικό ρόλο στην δραματική υποβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και την εξαθλίωση των εργαζομένων.
 
Μέσα σε όλα αυτά προστίθενται η κακοδιαχείριση και η προχειρότητα της δημοτικής αρχής, που όχι μόνο δεν κατάφερε να αποκρούσει τη γενικότερη κατάσταση, αλλά την επιβάρυνε.
 
Σε γενική κλίμακα και καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης οι εργαζόμενοι κατηγορούσαν τον Δήμαρχο και την διοίκηση για εμπαιγμό, ανικανότητα και ψεύτικες δεσμεύσεις.

Την συζήτηση-συνάντηση έκλεισε με την παρέμβαση του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος δήλωσε ότι οι βουλευτές και τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, σε άμεση και συνεχή συνεννόηση με τους εργαζόμενους, θα προχωρήσουν άμεσα σε συγκεκριμένες κινήσεις για την επίλυση του προβλήματος, με κατάθεση σχετικής επερώτησης στη Βουλή, παρέμβαση και πίεση για ρύθμιση όλων των ζητημάτων που αποτελούν εμπόδια για την πληρωμή των δεδουλευμένων, καθώς και πίεση προς την δημοτική αρχή για οριστική λύση του συνολικού προβλήματος, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

24/9/2012

Συνάντηση κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ και των Βουλευτών Π.Λαφαζάνη και Τ.Βαμβακά με τον Δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί.

Ενημερωθήκαμε και από τον Δήμαρχο για την συνολική εικόνα και προχωράμε άμεσα σε στήριξη και βοήθεια για να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να "ξεκολλήσει" το ζήτημα.
Ταυτόχρονα επιδιώκουμε να δοθεί οριστική λύση στο θέμα της επιχείρησης και να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι και μελλοντικά.

Βέβαια όλα αυτά, δεν είναι ανεξάρτητα από την γενικότερη εικόνα της χώρας και τις πολιτικές που μας εξαθλιώνουν. Ένα μεγάλο εμπόδιο είναι ότι η δημοτική αρχή δεν έχει διάθεση, ούτε την απαραίτητη δημοκρατική και "αγωνιστική" κουλτούρα για να παλέψει αυτές τις πολιτικές, όσο και να εκτελεί επικοινωνιακά τρικ και δήθεν αντι-μνημονιακές ρητορικές.

Παρόλα αυτά, υπήρχε ένας κοινός παρανομαστής για κάποιες ενέργειες, που αφορούν από φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα μέχρι και σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Βουλευτές του θα μεσολαβήσουν στα Υπουργεία και στην Περιφέρεια.

Μανουσιάδης Χαράλαμπος
Δημοτικός Σύμβουλος Κερατσινίου-Δραπετσώνας
Μέλος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ 

δημοσίευσε ...