Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Επιδρομή στα εφάπαξ

Δραματικές μειώσεις στα εφάπαξ βοηθήματα που χορηγούν τα Ταμεία Πρόνοιας, πρόκειται να προχωρήσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες η Κυβέρνηση.
Μάλιστα η...επιδρομή που επιχειρείται θα είναι χωρίς έλεος, που σε κάποιες περιπτώσεις, όπως των Εργοληπτών Δημοσίων Έργων που ασφαλίζονται στο ΕΤΑΑ θα φθάσουν και στο 83%.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, τα καταβαλόμενα εφάπαξ βοθήματα 22 Ταμείων είναι αναντίστοιχα των εισφορών που κατέβαλαν οι εργαζόμενοι κατά την διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Ισχυρίζεται δηλαδή η Κυβέρνηση ότι τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών τοκιζόμενα, δε αποδίδουν το ποσό του χορηγούμενου εφάπαξ.

Ωστόσο, υπάρχουν έντονες ενστάσεις για τον ισχυρισμό αυτόν γιατί, όπως αντιτείνουν οι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων, οι αναλογιστικές μελέτες ορισμένων ταμείων καταλήγουν σε εντελώς διαφορετικά οικονομικά αποτελέσματα από αυτά που παρουσιάζει το Υπουργείο Εργασίας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να αποσταλούν άμεσα και σε πρώτη φάση εξώδικες διαμαρτυρίες για τον διαστρεβλωμένο τρόπο υπολογισμού. Πιθανά να ακολουθήσει και αναζήτηση ποινικών ευθυνών στην περίπτωση που επαληθευτεί ότι ο τρόπος υπολογισμού και εξαιτίας αυτού η δικαιολόγηση της περικοπής, δεν ήταν ο ενδεδειγμένος.

Η προωθούμενη διάταξη, που περιλαμβάνεται στο συνολικό πακέτο των 11,5 δις ευρώ που αναζητεί η τρόικα για την επόμενη διετία, πρόκειται να περάσει την πόρτα της Βουλής τα επόμενα 24ωρα, μαζί με τις υπόλοιπες επώδυνες διατάξεις σε εργατικά και ασφαλιστικά θέματα.

Ειδικότερα για το εφάπαξ βοήθημα, θα προβλέπεται η καταβολή του μειωμένου ποσού, αναδρομικά από 1/1/2010, για όσους ακόμη δεν είχαν την δυνατότητα να το πληρωθούν, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη κάνει αίτηση συνταξιοδότησης, σχεδόν πριν από 2 χρόνια!!! Το τραγελαφικό της όλης ιστορίας, είναι ότι θα επιβληθεί εισφορά ποσοστού 1-3% επί τους ποσού της κύριας σύνταξης, για όσους συνταξιούχους έχουν λάβει αυξημένα ποσά εφάπαξ από 1/1/1995 και μετά!!!. Είναι βέβαια, ότι εν ονόματι της είσπραξης κρατικών εσόδων, κάθε τί παράλογο μπορεί να συμβεί... 

Αναλυτικά τα ποσοστά της περικοπής του εφάπαξ ανά ταμείο (σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ), αναμένεται να είναι τα ακόλουθα:
-Αστυνομικών του ΤΕΑΠΑΣΑ 1,94%
-Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου του ΤΑΠΙΤ 2,21%
-Κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ
-Εφημεριδοπωλών & Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ 8,21%
-Προσωπικού Εταιρειών Τσιμέντου του ΤΑΠΙΤ 17,35%
-Μηχανικών & Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ
-Προσωπικού Ιπποδρομιών του ΤΑΠΙΤ 18,38%
-Δημοσίων Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ 22,67%
-Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Θεσσαλονίκης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ 28,41%
-Δικηγόρων Αθηνών του ΕΤΑΑ 32,8%
-Λογαριασμού Πρόνοιας Υπαλλήλων ΙΚΑ 35,11%
-Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος του ΤΠΔΥ 36,94%
-Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων  του ΤΠΔΥ 40,31%
-Προσωπικού Ιονικής & Λαϊκής Τράπεζας του ΤΑΥΤΕΚΩ 41,17%
-Προσωπικού ΕΡΤ και Τουρισμού του ΤΕΥΤΕΚΩ 41,48%
-Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστήματων του ΤΑΠΙΤ 41,52%
-Υπαλλήλων ΝΠΔΔ 42,29%
-Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων του ΤΕΑΠΑΣΑ 45,49%
-Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ΤΑΠΙΤ 46,63%
-Προσωπικού Ταμείου Νομικών του ΤΠΔΥ 52,21%
-Υπαλλήλων Φερμακευτικών Εργασιών του ΤΑΠΙΤ 63,91%
-Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ 83%

Πηγή: Φορολογικά Νέα

δημοσίευσε ...