Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Δήμοι: Παιδικοί Σταθμοί με εταιρείες λαϊκής βάσης!

Αιχμές
"κλεμμένο" από: askota.gr 
Αυτό δεν είναι λύση, αλλά η πλήρης κατάργηση των εργασιακών σχέσεων και κάθε εργασιακού δικαιώματος. Οι Δήμαρχοι, αντί να "εφευρίσκουν" τέτοιες "λύσεις" θα έπρεπε να  συμπτήξουν μέτωπο αντίστασης απέναντι στην πολιτική του μνημονίου και να το ακυρώσουν στην πράξη, προσλαμβάνοντας όλοι, με τις προϋποθέσεις του ΑΣΕΠ και με την εγγύηση, για την αξιοκρατία, από λαϊκές επιτροπές, προσωπικό για τη λειτουργία τουλάχιστον όλων των κοινωνικών (παιδικοί σταθμοί κλπ) και ανταποδοτικών (καθαριότητα) υπηρεσιών.

Αυτό θα αποτελούσε τη ΛΥΣΗ και κυρίως θα ενεργοποιούσε τις τοπικές κοινωνίες για την αμφισβήτηση στην πράξη των αντικοινωνικών-μνημονιακών πολιτικών!

Μια τέτοια μαζική "παρανομία" των Δημάρχων θα άξιζε τη ενεργή-λαϊκή υποστήριξη και την ανάπτυξη κύματος αλληλεγγύης!
Το εργατικό κίνημα και η Αριστερά μπορεί να το δοκιμάσουν και να πρωτοστατήσουν στην ανάπτυξη ενός εθνικού και ευρωπαϊκού κύματος αλληλεγγύης!

Ακολουθεί το δημοσίευμα από το aftodioikisi.gr
Λύση στην τραγική κατάσταση που διαμορφώνεται στις κοινωνικές δομές των δήμων λόγω της υποχρηματοδότησης, όπως, για παράδειγμα, είναι οι παιδικοί σταθμοί και τα ωδεία με την έλλειψη προσωπικού και την αδυναμία απορρόφησης των δικαιούχων παιδιών, προσπαθούν να δώσουν οι δήμοι με τη δημιουργία συνεταιρισμών λαϊκής βάσης, στο πλαίσιο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, με μετόχους άνεργους - πρώην δημοτικούς υπαλλήλους. Το «δικαίωμα» αυτό απορρέει από το νόμο Ν. 4019/2011 «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ Α' 216/30.09.2011).

Με τον τρόπο αυτό, πολλοί δήμοι θα προσπαθήσουν το επόμενο διάστημα να απορροφήσουν το σύνολο των παιδιών, ήτοι 96.151 παιδιά από τα συνολικά 64.000 που έγιναν δεκτά (είτε μέσω κρατικής-ευρωπαϊκής επιδότησης και περικοπών είτε μέσω χορηγιών).

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το «μεγάλο μυστικό είναι το να έχει ο δήμος χρήματα», όπως λέει χαρακτηριστικά και με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, ο οποίος είναι και ο πρώτος που έκανε Συνεταιρισμό Λαϊκής Βάσης για τους παιδικούς.

Και ίσως εδώ το «μπλόκο» να έρχεται να το «σπάσει» ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος με τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην aftodioikisi.gr είχε μιλήσει για την ανάγκη να εισρεύσουν και ιδιωτικά ευρώ στους δήμους μέσω, προφανώς, αλλαγής του νομικού πλαισίου. 

Στόχος να είναι σε θέση να παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες μέσω κοινωνικών εταιρειών, με τους πλούσιους δημότες να χρηματοδοτούν έμμεσα τους οικονομικά αδύναμους.

Μέτοχοι της εταιρείας είναι άνεργοι βρεφονηπιοκόμοι και βοηθητικό προσωπικό, που εργάζονταν ως συμβασιούχοι στους παιδικούς. Ταυτόχρονα, μπορεί να είναι και εργαζόμενοι σ' ένα παιδικό, με τα δικαιώματα που απορρέουν από το νόμο: ασφάλιση στο ΙΚΑ και μισθό σύμφωνα με την τρέχουσα συλλογική σύμβαση που έχουν οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου.

Σύμφωνα με το 4019/2011: «Τα κέρδη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης δεν διανέμονται στα μέλη της, εκτός αν τα μέλη αυτά είναι και εργαζόμενοι σε αυτή, οπότε εφαρμόζεται η παράγραφος 2 (§1). Τα κέρδη διατίθενται ετησίως κατά ποσοστό 5% για το σχηματισμό αποθεματικού, κατά ποσοστό έως 35% διανέμονται στους εργαζομένους της επιχείρησης ως κίνητρο παραγωγικότητας σύμφωνα με τα οριζόμενα στο καταστατικό τους και το υπόλοιπο διατίθεται για τις δραστηριότητες της επιχείρησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (§2)».

Το αρχικό κεφάλαιο το βάζει ο δήμος από τα χρήματα που διαθέτει, ενώ την εταιρεία τη διοικούν ουσιαστικά οι πρώην εργαζόμενοι. Ο δήμος, ανάλογα με τις ανάγκες που έχει σε κάθε παιδικό, συντάσσει την Προγραμματική Σύμβαση, με το συνολικό κόστος (μισθοδοσία, λειτουργικά κτλ), και κατόπιν την υπογράφει με το Συνεταιρισμό για τους παιδικούς.

Μέσω αυτής της Προγραμματικής Σύμβασης, ο Συνεταιρισμός είναι υποχρεωμένος να κάνει ό,τι προβλέπεται από αυτή: να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για την πρόσληψη εργαζομένων, οι οποίοι έχουν πλήρη δικαιώματα, ανάλογα με αυτά των μονίμων συναδέλφων τους.

Μια ανάλογη εταιρεία παροχής υπηρεσιών στους παιδικούς από τους πρώην εργαζομένους του έχει στα σκαριά και ο Δήμος Καλλιθέας, όπως δήλωσε μιλώντας στην ιστοσελίδα ο πρόεδρος των παιδικών σταθμών του δήμου Γιώργος Μαργωμένος. Η διαδικασία βρίσκεται στο Ελεγκτικό για προσυμβατικό έλεγχο και αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του ο Συνεταιρισμός από το Δεκέμβριο.

Ωστόσο, «πρωτοπόρος» είναι ο Δήμος Καλλιθέας στη δημιουργία Συνεταιρισμού για το Δημοτικό Ωδείο. Η Προγραμματική Σύμβαση έχει εγκριθεί και από την περιφέρεια. Πρόκειται για τετραμερή σύμβαση μεταξύ Δήμου Καλλιθέας - Περιφέρειας Αττικής - υπουργείου Πολιτισμού - Συνεταιρισμού Εργαζομένων.

Ανάλογη εταιρεία υπάρχει σκέψη να ιδρυθεί και στο Δήμο Αθηναίων, καθώς ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης ήταν ο πρώτος που διατύπωσε την πρόθεσή του να τη δημιουργήσει. Σύμφωνα με τις δηλώσεις της προέδρου των παιδικών σταθμών Μαρίας Ηλιοπούλου, «έχουν γίνει οι σχετικές εισηγήσεις, τόσο από πλευράς δήμου όσο και από πλευράς εργαζομένων, βρισκόμαστε στο στάδιο της μελέτης, και πολύ σύντομα θα γίνουν οι ανάλογες ανακοινώσεις».

δημοσίευσε ...