Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

«Οι Δήμοι ανήκουν στους Δημότες και όχι στους μεσάζοντες και τους ιδιώτες»

Το σύνθημα αυτό δείχνει ότι παίρνει «σάρκα και οστά» μόνο μέσα από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με επιτυχία κατέληξε στις 13 Αυγούστου η κινητοποίηση των συλλόγων εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. του νομού Ηρακλείου και απέτρεψαν την ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας στο Δήμο Μαλεβιζίου.

Η δυναμική μαζική και ενωτική κινητοποίηση των εργαζομένων απέτρεψε την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε εργολάβους για την αποκομιδή και μεταφορά των απορριμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκατ ευρώ, αφού οι εργαζόμενοι μπλόκαραν τις εργασίες της επιτροπής για την πραγματοποίηση του διαγωνισμού.

Ανάλογη περίπτωση επιτυχίας αποτελεί και η κινητοποίηση των εργαζομένων στο Δήμο Ρόδου και του εκεί σωματείου της καθαριότητας, που την προηγούμενη εβδομάδα κατάφεραν να μην πλειοψηφήσει στο δημοτικό συμβούλιο η πρόταση του Δημάρχου για ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι τέτοιες αποφάσεις ιδιωτικοποιήσεων από τα αιρετά μέλη των Δήμων είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την νεοφιλελεύθερη πολιτική της συγκυβερνώσας τριανδρίας. Αποσκοπούν στην διάλυση και υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών και των κοινωνικών δομών στους δήμους, στην απόλυση εργαζομένων και στην ακόμα μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των δημοτών μέσω των αυξημένων δημοτικών τελών, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ιδιωτών μεγαλοεργολάβων.

Το μεγάλο πρόβλημα των ιδιωτικοποιήσεων στους Δήμους είναι πανελλαδικό και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η κατάργηση των νόμων και των διατάξεων που δίνουν τη δυνατότητα στους Δημάρχους να προχωράνε σε ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών των δήμων μπορεί να επιτευχθεί μια και καλή μέσα από την συνολική αγωνιστική κινητοποίηση του κλάδου.

Να θυμίσουμε ότι η ΑΣΚ-ΟΤΑ από την αρχή είχε ταχθεί στο πλευρό των εργαζομένων τόσο της Κρήτης όσο και της Ρόδου και είχε καταγγείλει τις δημοτικές αρχές Μαλεβιζίου και Ρόδου αντίστοιχα που εκμεταλλευόμενες τα μνημόνια προχωρούν σε ιδιωτικοποιήσεις των οργανωμένων υπηρεσιών καταργώντας έτσι τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα τους.

Θεωρείται απαράδεκτη η επικοινωνιακή εκμετάλλευση στην οποία αποσκοπούν τα στελέχη της ΔΑΚΕ – ΟΤΑ, όταν αφού πρώτα έχουν ταχθεί εμμέσως υπέρ της τήρησης των μνημονίων με την ψήφο τους στην ΑΔΕΔΥ, μετά παρευρίσκονται στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων κατά των ιδιωτικοποιήσεων. Ελπίζουμε να δικαιολόγησαν τη ψήφο τους αυτή στους εργαζόμενους που παλεύουν για την διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών στους δήμους αλλά αγωνίζονται και για το δικαίωμα στην εργασία κόντρα στις απολύσεις που θα επιφέρουν τα μνημόνια και οι ιδιωτικοποιήσεις. Όπως επίσης ελπίζουμε ότι η συνύπαρξη στην κινητοποίηση της Κρήτης του επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ – ΟΤΑ και προέδρου της ε.ε. της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον επικεφαλής της ΔΑΚΕ-OTA δεν ήταν προϊόν μεθόδευσης και αποκλεισμού των υπόλοιπων παρατάξεων της ε.ε. της ομοσπονδίας, γιατί κάτι τέτοιο θα επιβεβαίωνε ακόμα περισσότερο την «συνεταιριστική» τους σχέση.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για το δήμο Ρόδου ΕΔΩ
Η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για το δήμο Μαλεβιζίου ΕΔΩ

δημοσίευσε ...