Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Στο κρεβάτι του Προκρούστη υπηρεσίες και δομές του Δημοσίου

Ακρωτηριάζουν κατά 30% το δημόσιο

Πιστή η νέα κυβέρνηση στον μνημονιακό στόχο της περικοπής κατά 30% του Δημοσίου.

Πιστή στον μνημονιακό στόχο για τη δραστική μείωση κατά 30% των δομών του κράτους αποδεικνύεται η νέα κυβέρνηση, όπως προέκυψε μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη, Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, και Επικρατείας, Δ. Σταμάτη.

Η σύσκεψη είχε ως θέμα τους στόχους και την εξέλιξη της διοικητικής μεταρρύθμισης, διαδικασία την οποία θα επιβλέπει προσωπικά, όπως δήλωσε, ο κ. Σαμαράς. Βασικός στόχος της νέας κυβέρνησης αναδείχθηκε η μείωση κατά 30% των υπηρεσιών του Δημοσίου, επιδίωξη που είχε τεθεί εξαρχής από την τρόικα και είχε ήδη δρομολογηθεί επί θητείας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης του Δημήτρη Ρέππα. Σύμφωνα με τον Αντ. Μανιτάκη, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, η συρρίκνωση αυτή θα αποφέρει αντίστοιχη μείωση στις λειτουργικές δαπάνες του κράτους, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσά που θα εξοικονομηθούν.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, το να υπολογίσουμε το όφελος είναι πάρα πολύ δύσκολο, γιατί είναι έμμεσο και είναι και απώτερο και αυτό αντανακλάται στην οικονομία, αντανακλάται στους πολίτες, αντανακλάται στη διαδικασία Τέλη Αυγούστου ξεκινάει η αξιολόγηση δομών σε όλα τα υπουργεία. Τον Ιανουάριο του 2013 η αξιολόγηση του προσωπικού λήψης των αποφάσεων. Μπορούμε όμως, με έναν πρόχειρο υπολογισμό, να υπολογίσουμε από τώρα ότι θα έχουμε ανάλογη μείωση των λειτουργικών εξόδων των διοικητικών μονάδων που καταργούνται ή των διοικητικών μονάδων που συγχωνεύονται.

Η διαδικασία με την οποία θα μειωθούν οι δομές είναι κυρίως αυτή της αξιολόγησης, για την οποία ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έθεσε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη, θα έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση σε όλα τα υπουργεία, η οποία θα ολοκληρωθεί ώς τα τέλη του έτους. Πρότυπο αυτής της αξιολόγησης δομών θα αποτελέσει ίο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο θα έχει ετοιμάσει το νέο οργανόγραμμά του στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των υπηρεσιών θα ακολουθήσει, όπως σημείωσε, η αξιολόγηση του προσωπικού τον Ιανουάριο του 2013. Μετατάξεις, όχι απολύσεις Για το προσωπικό των υπηρεσιών που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν μετά την αξιολόγηση, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπήρξε κατηγορηματικός ότι δεν θα γίνουν απολύσεις αλλά μετατάξεις, παρά τις αντίθετες μνημονιακές δεσμεύσεις για 15.000 απολύσεις ώς το τέλος του 2012 και 150.000 ώς το 2015.

Δεν πρόκειται να γίνει επαναλαμβάνω, καμία απόλυση. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα της μετακίνησης που προσφέρει η ισχύουσα νομοθεσία. Και θα χρησιμοποιηθούν κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των υπηρεσιών, στις ικανότητες και στα προσόντα των υπαλλήλων, ώστε να μετακινηθούν στα υπουργεία εκείνα που αξιοποιούνται και οι ίδιοι καλύτερα, αλλά και ωφελούν περισσότερο τον τόπο και εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον , ανέφερε ο κ. Μανιτάκης.

Επείγει η συγχώνευση κατάργηση των 60 οργανισμών Σε ερώτηση για τη λεγόμενη λίστα Πάγκαλου με τους 60 οργανισμούς που θα συγχωνευτούν ή θα καταργηθούν άμεσα, ο κ. Μανιτάκης απάντησε ότι είναι θέμα του επείγει , μετά και την εντολή Σαμαρά να προχωρούμε ταχύτατα. Παρ' όλα αυτά απέφυγε να κάνει συγκεκριμένες ανακοινώσεις, μιας και, όπως σημείωσε, το ζήτημα μελετάται και τις προσεχείς βδομάδες θα ανακοινωθεί τι θα γίνει με αυτούς τους οργανισμούς.

Θα μελετήσουμε όλες αυτές τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, τις έχουμε στα χέρια μας, θέλουμε να τις αξιοποιήσουμε, να δούμε ό,τι είναι δυνατόν να γίνει, και φυσικά θα πρέπει να τηρήσουμε όλες τις τυπικές εκείνες διαδικασίες που επιβάλλουν η νομοθεσία και το Σύνταγμά μας, κατέληξε ο κ. Μανιτάκης.

Ψηλά στη λίστα των στόχων της νέας κυβέρνησης είναι ακόμη η μείωση της γραφειοκρατίας και η κατάργηση των λεγόμενων διοικητικών βαρών στον τομέα της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, επίκειται και η κύρωση από τη νέα Βουλή της σχετικής συμφωνίας που υπεγράφη με τον ΟΟΣΑ, εμπειρογνώμονες του οποίου θα αναλάβουν έναντι του ποσού των 1,2 εκατ. ευ ρώ να προτείνουν μέτρα μείωσης των γραφειοκρατικών βαρών σε 13 τομείς της οικονομίας ώς το 2013.

Αναδημοσίευση από την ΑΥΓΗ 14/07/2012

δημοσίευσε ...