Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Ξανά το χαράτσι στη ΔΕΗ παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις

Από το τέλος του μήνα και πάλι το χαράτσι της ΔΕΗ, παρά τη δέσμευση Σαμαρά για την κατάργησή του

Μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ήταν και η αποδέσμευση του τέλους ακινήτων από το λογαριασμό της ΔΕΗ. Μετά τη συνολική αναδίπλωση όμως και την έμπρακτη απόδειξη ότι όλες οι δεσμεύσεις ήταν ψέματα προεκλογικού χαρακτήρα, σειρά έχει και το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ να παραμείνει... αδιαπραγμάτευτο.

Την ώρα που χιλιάδες πολίτες ζουν στα όρια της φτώχειας και πάμπολλα νοικοκυριά αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά, την ώρα που η ανεργία έχει χτυπήσει... κόκκινο, η τρόικα διέταξε να συνεχιστεί η είσπραξη του τέλους ακινήτων και να μην επιτρέπεται ουδεμία διευκόλυνση στην αποπληρωμή του λογαριασμού της ΔΕΗ. Επομένως, χαράτσι και λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος θα εισπράττονται από τη ΔΕΗ μαζί, χωρίς καμία αλλαγή στο καθεστώς που ξέραμε! Όπως πλέον έχει γίνει σαφές, κάθε επιθυμία της τρόικας γίνεται αυτόματα δεκτή από την κυβέρνηση, που δείχνει πλέον πρόθυμη να πάρει πίσω και αυτή τη δέσμευση που αφορούσε το χαράτσι.

Με βάση τον υπολογισμό ότι ο συγκεκριμένος φόρος φέρνει πάνω από 2 δις ευρώ στο κράτος, το γεγονός πως περίπου 500 χιλιάδες πολίτες δεν πλήρωσαν το χαράτσι ακινήτων ανησύχησε ιδιαίτερα την τρόικα. Απαίτησε, λοιπόν, να δει έσοδα από το τέλος ακινήτων.

Με δεδομένη, όμως, την απόφαση των δικαστηρίων, ότι δεν μπορεί να κόβεται το ρεύμα αν κάποιος δεν πληρώσει το χαράτσι, είναι εύλογο το ερώτημα γιατί το οικονομικό επιτελείο πιστεύει ότι δεν θα υπάρξουν φέτος ακόμα περισσότεροι από τους 500 χιλιάδες πολίτες που δεν πλήρωσαν το χαράτσι πέρυσι. Ειδικά αν συνυπολογίσουμε ότι τα ελληνικά νοικοκυριά θα πρέπει τώρα να πληρώνουν κάθε μήνα τη δόση για τους φόρους εισοδήματος. Τι κάνει την κυβέρνηση να πιστεύει ότι το κίνημα των πολιτών που αντιστάθηκε σε αυτές τις αντισυνταγματικές πρακτικές είσπραξης από τους μη έχοντες και τους φτωχούς δεν θα ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο τώρα που η κρίση γίνεται όλο και πιο βαθιά, που η κοινωνική χρεοκοπία παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Τρόικα: Όχι σε ξεχωριστά ειδοποιητήρια
Το διήμερο 28-29 Ιουλίου, θα αρχίσουν να ταχυδρομούνται οι πρώτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ στους οποίους θα περιλαμβάνεται και το χαράτσι για το 2012. Το χαράτσι θα πληρωθεί σε πέντε διμηνιαίες δόσεις.

Η τρόικα απέρριψε την πρόταση για έκδοση ξεχωριστών ειδοποιητηρίων από τη ΔΕΗ, με το αιτιολογικό ότι έτσι θα ετίθετο σε κίνδυνο η είσπραξη του τέλους και το υπουργείο Οικονομικών δεν θα πετύχει τον προσδοκώμενο στόχο εσόδων που για το 2012 ανέρχεται σε 2,2 δισ. ευρώ.

Η μόνη διαφορά πλέον είναι ότι δίνεται η δυνατότητα σε όσους αδυνατούν να εξοφλήσουν το σύνολο του λογαριασμού να μπορούν να πληρώσουν το ποσό που αντιστοιχεί στις χρεώσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα. Όσοι ιδιοκτήτες δεν πληρώσουν το χαράτσι δεν κινδυνεύουν με διακοπή του ρεύματος, καθώς το μέτρο κρίθηκε αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ωστόσο, για τις οφειλές θα ενημερώνονται οι εφορίες.

"Μετά το κίνημα Δεν Πληρώνω, υπάρχει το κίνημα Δεν Έχω"
"Όσες δόσεις και αν μπουν, υπάρχει κόσμος που δεν μπορεί να πληρώσει", δήλωσε επίσης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Μετά το κίνημα Δεν Πληρώνω, υπάρχει το κίνημα Δεν Έχω, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κουβέλης της... ευθύνης
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στη ΝΕΤ, δεν εξέφρασε διαφωνία στο θέμα της διατήρησης του χαρατσιού στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Περιορίστηκε μόνο σε δηλώσεις του τύπου "αυτό που συζητείται είναι αν αυτό το τέλος θα ενσωματωθεί ή αν θα αποτελεί ξεχωριστό σημείωμα στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Το λέω αυτό με το δεδομένο ότι είναι άλλο πράγμα να μη σου κόβουν το ρεύμα και δεν πρέπει να κόβεται το ρεύμα και δεν θα κόβεται το ρεύμα και άλλο πράγμα αυτό το βάρος του ειδικού τέλους".

Μαζί με τα νοικοκυριά καταστρέφουν και τη ΔΕΗ
Η αντισυνταγματική φοροεισπρακτική πρακτική τόσο των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, όσο και της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, που αποτελεί συνεχιστή των ίδιων αντιλαϊκών πολιτικών, προκαλεί πέρα από οικονομική εξαθλίωση των νοικοκυριών και οικονομική εξασθένιση της ΔΕΗ. 

Με βάση τα στοιχεία, οι βεβαιωμένες οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς οικιακού ρεύματος φτάνουν τα  762,5 εκατ. ευρώ.

Να θυμίσουμε εδώ ότι αυτή η κατάσταση στα έσοδα της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού επιδεινώθηκε από την επιλογή του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλου, να μετατρέψει τη ΔΕΗ σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι με εγκυκλίους του κυρίου Βενιζέλου, τα ποσά που πλήρωσαν οι καταναλωτές μόνο για την κατανάλωση ρεύματος, αρνούμενοι να πληρώσουν το χαράτσι, τελικώς "βαφτίστηκαν" αυθαίρετα, παράνομα και αντισυνταγματικά ως χαράτσι και πήγαν στην εφορία, αφήνοντας απλήρωτη τη ΔΕΗ!!!

Ο πρώην υπουργός είχε διατάξει τη ΔΕΗ μέσω ανακοίνωσης να θεωρείται καταβολή χαρατσιού η πληρωμή μέσω ΑΤΜ του ποσού που αντιστοιχεί σε ρεύμα, Δημοτικά Τέλη και εισφορά υπέρ της ΕΡΤ, όπως επέλεξαν να κάνουν χιλιάδες συμπολίτες μας καταθέτοντας μάλιστα σχετικά εξώδικα συντονισμένα μαζί με Δήμους, επιτροπές, συνελεύσεις γειτονιών κ.λπ. στα οποία ρητά δήλωναν ποια οφειλή εξοφλούσαν.

Δηλαδή ο πρώην υπουργός, κατά σαφέστατη παραβίαση της διάταξης του άρθρου 422 του Αστικού Κώδικα, διέταξε να παίρνονται χρήματα που οι πολίτες έδωσαν για να καλύψουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις και οφειλές τους, για να δοθούν στους δανειστές!!! 

Το ότι βέβαια με αυτή την τακτική επιβαρύνεται οικονομικά η ΔΕΗ ελάχιστα ενδιαφέρει την κυβέρνηση, αφού ως τρόικα εσωτερικού επιδιώκει να χρησιμοποιήσει και πάλι την επιχείρηση ηλεκτρισμού ως φοροεισπράκτορα και στη συνέχεια να ιδιωτικοποιήσει αυτόν τον πυλώνα της οικονομίας, στο πλαίσιο του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας που έχει αποφασίσει με τους δανειστές.

Στο βίντεο που ακολουθεί ο σημερινός πρωθυπουργός δεσμεύεται προεκλογικά να καταργήσει το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, κατά την παρουσίαση του Οικονομικού Προγράμματος της Ν.Δ. στο Ζάππειο. Κατηγορεί, επίσης, για το χαράτσι τον Ευάγγελο Βενιζέλο που το εμπνεύστηκε και συνδέει τις "ζημιές και τις χασούρες" της ΔΕΗ με την είσπραξη του τέλους από τους λογαριασμούς ρεύματος!

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Η εκβιαστική συσχέτιση της είσπραξης του χαρατσιού με το δημόσιο αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος είναι παράνομη, ανάλγητη, άδικη και αντισυνταγματική
Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ανακοίνωσή του για τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για το χαράτσι αναφέρει χαρακτηριστικά: "Και το τελευταίο φύλλο συκής πολιτικής αξιοπιστίας της μνημονιακής συγκυβέρνησης κατέπεσε. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις περί κατάργησης του χαρατσιού ήταν ένα ακόμη συνειδητό ψέμα για τον εγκλωβισμό και την παραπλάνηση των ψηφοφόρων. Η εκβιαστική συσχέτιση της είσπραξης του χαρατσιού με το δημόσιο αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος είναι παράνομη, ανάλγητη, άδικη και αντισυνταγματική. Η σύνδεση του χαρατσιού με το λογαριασμό του ρεύματος θα προκαλέσει για μια ακόμη φορά τεράστια προβλήματα στα δοκιμαζόμενα από την κρίση νοικοκυριά και ταυτόχρονα θα οδηγήσει στην οικονομική καταστροφή τη ΔΕΗ".

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καταλήγει με το εκ των πραγμάτων προφανές: "Οι πολίτες μέσα από τα κινήματα αντίστασης και ανυπακοής δεν θα επιτρέψουν την ολοκληρωτική εξόντωσή τους".

Πηγή : left.gr

δημοσίευσε ...