Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

ΑΣΚ-ΟΤΑ: περιοδεία στη Θεσσαλονίκη

Την Τρίτη 19 και την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012, κλιμάκιο της Α.Σ.Κ.–Ο.Τ.Α., αποτελούμενο από το Γιώργο Χαρίση, μέλος της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ και τους Θωμά Μπιζά, Μηνά Μοναστηρίδη και Βασίλη Γκιτάκο, μέλη της διοίκησης της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. παραβρέθηκε σε σύσκεψη της παράταξης στο νομό Θεσσαλονίκης και περιόδευσε σε χώρους εργασίας.

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε, σε αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου στη Σταυρούπολη, συγκέντρωση των μελών της Α.Σ.Κ. των Δήμων του νομού Θεσσαλονίκης όπου έγινε ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις στην ομοσπονδία μετά το συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, τις συνθήκες που διαμορφώνονται μετά τις βουλευτικές εκλογές και την άμεση προετοιμασία της παράταξης για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων για τις εκλογές αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα υπηρεσιακά συμβούλια των Ο.Τ.Α. του νομού Θεσσαλονίκης.

Απ’ όλους τους παρευρισκόμενους τονίστηκε η αναγκαιότητα της ανασύνταξης του σ.κ., για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής από τη νέα τρικομματική συγκυβέρνηση, καθώς και η αναγκαιότητα της διεύρυνσης της παράταξης, με στόχο να υπάρχει παντού, σε όλους τους Δήμους και να ενταχθούν σε αυτή όλος αυτός ο κόσμος που η επιδείνωση της κατάστασής τους τους ενεργοποιεί και ριζοσπαστικοποιεί.

Όλοι οι ομιλητές αποδοκίμασαν την απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ να μην βάζει ούτε τα εισιτήρια για τη συμμετοχή του Μηνά Μοναστηρίδη στις συνεδριάσεις της Ε/Ε, τιμωρώντας μ’ αυτό όχι την παράταξή μας, αλλά τη δυνατότητα εκλογής στα ανώτατα όργανά της των συναδέλφων από την περιφέρεια.
Στο τέλος της σύσκεψης εκλέχτηκε νέα γραμματεία της παράταξης με στόχο την καλλίτερη παρέμβασή σ’ όλους τους Δήμους και το συντονισμό της δράσης της σε επίπεδο νομού Θεσσαλονίκης.

Ιδιαίτερα τονίστηκε σημασία τις ενίσχυσης των ψηφοδελτίων, που θα στηρίξει η ΑΣΚ-ΟΤΑ για τα νέα υπηρεσιακά συμβούλια, τα οποία θα κάνουν τις κρίσεις και τις αξιολογήσεις που θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις καταργήσεις υπηρεσιών και τις απολύσεις εργαζόμενων, δεδομένου ότι η νέα ενδοχώρια τρόικα θα τηρήσει τις συμφωνίες και τις υπογραφές της προηγούμενης. (15.000 απολύσεις για το 2012 και 150.000 απολύσεις σε βάθος τριετίας).

Μεγαλύτερη όμως έμφαση δόθηκε στο ότι η επιλογή της εκλογής των αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια πρέπει να υπερασπίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων και δεν μπορεί να εξυπηρετεί την εργοδοτική βούληση της οποιασδήποτε Δημοτικής Αρχής που κινείται στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής της συγκυβέρνησης.

Το κλιμάκιο της Α.Σ.Κ-Ο.Τ.Α. την Τετάρτη περιόδευσε σε χώρους δουλειάς και συζήτησε με τους εργαζόμενους τα προβλήματα που τους απασχολούν. Πιο συγκεκριμένα οι Θωμάς Μπιζάς και Βασίλης Γκιτάκος επισκέφτηκαν τα γραφεία του συνδέσμου διαχείρισης των απορριμμάτων του νομού, τις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ, καθώς και το ΣΜΑ του Δήμου Θεσσαλονίκης και μίλησαν σε συγκεντρώσεις των εργαζομένων, τονίζοντας την κρισιμότητα της διατήρησης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα αυτών των υπηρεσιών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην έλλειψη προσωπικού και στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ και που θα χρησιμοποιηθούν για την ραγδαία προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα δυσκολίας ή αδυναμίας καταβολής μισθού ή υπερωριών σε πολλούς Δήμους, από την οικονομική εξαθλίωση που υπέστησαν οι εργαζόμενοι με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, από την αντικειμενική αδυναμία των εργαζομένων της καταβολής των δόσεων των δανείων τους, από τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην υγειονομική περίθαλψη η ένταξή μας στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, από την καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και τις δυσοίωνες προοπτικές για τις συντάξεις το επικουρικό και το εφάπαξ, από τις νέες μορφές ελαστικών σχέσεων εργασίας που προωθούνται και αποτελούν κακό αντίγραφο των παλαιών, από την μη καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας ακόμα και στους δικαιούχους και φυσικά η εξαίρεση πολλών εργαζομένων από το επίδομα που στην πραγματικότητα θα έπρεπε να το λαμβάνουν είτε λόγω της ειδικότητας τους, είτε λόγω του χώρου εργασίας που απασχολούνται.

Την ίδια μέρα οι Γιώργος Χαρίσης και Μηνάς Μοναστηρίδης επισκέφτηκαν το Δημοτικό Βρεφοκομείο «Αγιος Στυλιανός», συζήτησαν με εργαζόμενους και συναντήθηκαν με την πρόεδρο του ιδρύματος κ. Τσιουτάνη Μαρία. Βασικό πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη προσωπικού και πόρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη λειτουργία του ιδρύματος.

Μέσα από τις επισκέψεις μας στους χώρους εργασίας και της επαφής μας με τους συναδέλφους προκύπτει το συμπέρασμα ότι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί είναι απόρροια της μνημονιακής πολιτικής που ασκήθηκε από την προηγούμενη συγκυβέρνηση και όπως όλα δείχνουν θα επιδεινωθούν από την ίδια πολιτική που θα συνεχίσει η νέα, δέσμια των συμφερόντων των τοκογλύφων δανειστών μας, της τρόικας και του κεφαλαίου.

Είναι φανερό ότι η συγκυβέρνηση που αναδείχθηκε από τις πρόσφατες εκλογές δεν θα αλλάξει την καταστροφική πορεία των εργασιακών μας σχέσεων, της ύφεσης ,της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, απεναντίας μάλιστα, θα υπηρετήσει και θα υπακούσει στις εντολές της τρόικας χωρίς να παρεκκλίνει από τα συμφωνηθέντα και υπογραφέντα μνημόνια και δανειακές συμβάσεις.

Σε αυτή η νέα λαίλαπα των μέτρων που ετοιμάζονται να πάρουν εις βάρος των εργαζομένων, το εργατικό κίνημα για να μπορέσει να αναχαιτίσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική πρέπει να βρεθεί ενωμένο και δυνατό, να ξεπεράσει γρήγορα τα προβλήματα αντιπροσωπευτικότητας και διάσπασης του και να προχωρήσει στην ενεργοποίηση και το συντονισμό από τα κάτω όλων των εργαζομένων.

δημοσίευσε ...