Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Σκέψεις για την στάση των παρατάξεων στην πανελλαδική συγκέντρωση των Δ.Σ. των Συλλόγων

Του Θωμά Μπιζά*
Ίσως το πιο θετικό στοιχείο της πανελλαδικής σύσκεψης μαζί με την μαζική συμμετοχή των συλλόγων ήταν η  συμμετοχή της ΔΑΣ-ΟΤΑ στις εργασίες της συνάντησης  ( η πρώτη μετά την αποχώρηση της από το 41ο συνέδριο).  
Πολλά στελέχη της ΔΑΣ –ΟΤΑ ιδιαίτερα από την Αττική  την Θεσσαλονίκη και την Ήπειρο μίλησαν στην σύσκεψη για την αναγκαιότητα της κοινής δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος ,  για την αποτροπή των αντεργατικών πολιτικών της κυβέρνησης , για την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων κλπ.

Από την πλευρά της η  ΑΣΚ-ΟΤΑ χαρακτήρισε  ως πολύ  θετικό το γεγονός την παρουσία της ΔΑΣ και τόνισε την  ανάγκη η φωνή της ΔΑΣ να ακούγεται και στις συνεδριάσεις της Ε.Ε και του Γενικού συμβουλίου.
Έτσι και αλλιώς η ΑΣΚ-ΟΤΑ το θέμα της ενότητας του κλάδου μετά και τα όσα συνέβησαν στο 41ο συνέδριο το θέτει συνεχώς ως  πρώτη προτεραιότητα.
Το ενωτικό και θετικό  κλίμα στην πανελλαδική σύσκεψη έδειξε πόσο βαθειά λαθεμένη και επιζήμια ήταν και η στάση των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ στο ζήτημα του αποκλεισμού των συλλόγων και πόσο λάθος ήταν η αποχώρηση της ΔΑΣ από το συνέδριο και η άρνησή της να καταθέσει ψηφοδέλτια για το Γ.Σ και την ΑΔΕΔΥ.
Τώρα πρέπει να υπάρξουν βήματα από όλες τις πλευρές και κυρίως  από την πλευρά του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής για οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης και ενότητας.
 
Στην δημιουργία τέτοιου κλίματος δεν βοηθούν φωνές που τάχα υπερασπίζονται τον παραταξιακό πατριωτισμό της ΠΑΣΚΕ  με την στοχοποίηση της ΑΣΚ-ΟΤΑ και των στελεχών της.
 
Ούτε βοηθούν τα απαράδεκτα εμπόδια σε στελέχη της ΑΣΚ όπως στον  συνάδελφο Μοναστηρίδη να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της Ε.Ε. Η στάση της ΑΣΚ να μην απαντά σε αυτού του επιπέδου τις επιθέσεις , αλλά μόνο να επιμένει να μιλά για την ουσία των προβλημάτων, οδηγεί αυτές τις ακραίες φωνές σε  πολιτική και συνδικαλιστική απομόνωση.
 
Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε επίσης πως η ενωτική μας στάση ιδιαίτερα προς τις ΑΚΙΣ μάλλον έχει παρεξηγηθεί από την ηγεσία των συσπειρώσεων .
Ενωτική πρόταση και διάθεση δεν σημαίνει και πολιτική ασυλία σε συμπεριφορές απαράδεκτες και οπορτουνιστικές,
 
Η ηγεσία των ΑΚΙΣ δεν μπορεί να επιτίθεται στην ΑΣΚ δίνοντας αριστερό άλλοθι στην ΠΑΣΚΕ. 

Δεν μπορεί να λέει ότι παρατραβάει η ΑΣΚ το θέμα του συνεδρίου , ή ότι μπορεί να γίνει προγραμματικό προεδρείο με την συμμετοχή των ΠΑΣΚΕ – ΑΣΚ – ΑΚΙΣ , ή να  μην λέει τίποτα απολύτως για τις επιθέσεις ενάντια στην ΑΣΚ από την ΠΑΣΚΕ ή να σφυρίζει αδιάφορα για το θέμα του Μοναστηρίδη .
 
Η στάση των ΑΚΙΣ δυστυχώς  μάλλον επιβεβαιώνει τα όσα έχουν ακουστεί για 
πολιτικά γραμμάτια που πρέπει να εξοφληθούν και αφορούν τις προεκλογικές διαδικασίες του 41ου συνέδριου.
Πρέπει όμως επιτέλους να καταλάβουν πως  δεν πρόκειται να επιτρέψουμε αυτό να γίνει σε βάρος της ΑΣΚ-ΟΤΑ και των στελεχών της.
 
Η ΑΣΚ-ΟΤΑ το ζήτημα της ενωτικής δράσης των δυνάμεων της αριστεράς δεν το λέει δημαγωγικά. Το λέει και το εννοεί. 
Και αυτή η πρόταση αφορά και την ΔΑΣ-ΟΤΑ και τις ΑΚΙΣ. Για αυτόν τον λόγο θέλουμε να είμαστε και αυστηροί σε απαράδεκτες συμπεριφορές . Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.

Ο Θωμάς Μπιζάς είναι μέλος της εκλετεστικής επιτροπής της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

δημοσίευσε ...