Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Λακωνική Διαχείριση Αποριμμάτων : το περιβάλλον πάνω από τους κερδοσκόπους !!!




"κλεμμένο" από :  kinisi-esdkna

" Ολοκληρωμένη Αειφορική  Κοινωνικά αποδεκτή διαχείριση των απορριμμάτων – Η υφιστάμενη κατάσταση και η Ενεργειακή αξιοποίησή τους με εναλλακτικές μεθόδους που θα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος",  είναι το θέμα της ημερίδας που θα λάβει χώρα το Σάββατο 21 Απριλίου στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου στη Σπάρτη.

Την  Ημερίδα διοργανώνουν  η Λακωνική Βιοενεργειακή Α.Ε., ο Αγροτικός Πολιτιστικός & Αθλητικός Σύλλογος Αφυσσού, «Διόσκουροι», και ο Εκπολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Κοκκινόραχης, «Πάρνων», για ναΤο Σάββατο 21 Απριλίου όλοι στη Σπάρτη (από 09,30 έως 15,00 ώρα στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου) .

Ομιλητές στην ημερίδα:
  1. Καραβασίλη Μαργαρίτα, Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ).
  2. Χρήστος Πλειώτας (πρόεδρος Αγροτικού Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Αφυσσού ''Διόσκουροι'') και Λάμπρος Παλαιοκώστας (πρόεδρος Εκπολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Κοκκινόραχης «Πάρνων»), «Η Υφιστάμενη διαχείριση των απορριμμάτων μας. Επιτακτική όσο ποτέ η παύση λειτουργίας και η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Αφυσσού».
  3. Γεώργιος Πουλοκέφαλος, πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, «Πολιτική της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων».
  4. Αργυρόπουλος Σταύρος, Λακωνική Βιοενεργειακή Α.Ε., «Λακωνική Εταιρεία Πολυμετοχικής Κοινωνικής Βάσης». Διαλογή στη πηγή, H εφικτή πρόταση της διαχείρισης των απορριμμάτων μας - μηδενικό υπόλειμμα - με τη συμμετοχή του πολίτη τόσο στη διαχείριση όσο στα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.
  5. Ρέντζος Θεόδωρος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας RAM EUROPE A.E., «Εφαρμογή ολοκληρωμένης μηχανικής διαχείρισης - κομποστοποίησης με έμφαση στη Διαλογή στη πηγή.
  6. Κοκκίνης Ηλίας, δικηγόρος-περιβάλλοντος, «Νομικά ζητήματα στην διαχείριση των απορριμμάτων».
  7. Χατζηγεωργίου Ιωάννης, καθηγητής Γεωπονικού Παν. Αθηνών. «Έμφαση σε διαχείριση βοσκοτόπων - βοσκο-ικανότητα - λίπανση φτωχών εδαφών, διάβρωση».
  8. Δαναλάτος Νικόλαος, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - Βόλος, «Ενεργειακά φυτά, αγριαγκινάρα, σόργο ή κάτι πιο εξωτικό. Ήπια διαχείριση του αγροτικού περιβάλλοντος».
  9. Κακάτσιος Ξενοφώντας, καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, «Ενεργειακή αξιοποίηση της Βιομάζας και των οργανικών αστικών στερεών αποβλήτων με αναερόβια χώνευση, παραγωγή βιοαερίου».
  10. Μουρκάκος Χάρης, διευθυντής της εταιρείας Ανακύκλωσης Αδρανών Νοτίου Ελλάδος, «Διαχείριση Αδρανών Αποβλήτων».
Μετά το πέρας των εισηγήσεων από τους ομιλητές θα ακολουθήσει συζήτηση. Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί όλοι οι τοπικοί άρχοντες (βουλευτές, περιφερειάρχης, αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, οι δήμαρχοι Λακωνίας, το δ.σ. του Δήμου Σπάρτης, πρόεδρος και γραμματέας ΠΕΔ, οι δήμαρχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς και φορείς απ' όλη την Πελοπόννησο).

Σε σχετικό δελτίο τύπου που για την εκδήλωση αναφέρονται τα εξής:
«Από την πραγματικότητα της τοπικής ανεξέλεγκτης διαχείρισης των απορριμμάτων μας (ΧΑΔΑ – ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΙ – ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ δίπλα σε αρχαία και την Ιερά Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα) στο στοίχημα της κοινωνικής και αειφορικής διαχείρισης και της ενεργειακής αξιοποίησής τους: η μηδενική παραγωγή απορριμμάτων δεν είναι ουτοπία: είναι μια κοινωνική συμμετοχική διαδικασία, είναι η Λακωνική πρόταση των πολιτών».

Επίσης, με αφορμή  τη διοργάνωση της ημερίδας, ο πρόεδρος της Λακωνικής Βιοενεργειακής Α.Ε. κ. Σταύρος Αργυρόπουλος αναφέρει τα εξής:
«Τα απορρίμματα μας είναι μια μορφή Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας εφ’ όσον διαχωριστούν στη πηγή που παράγονται δηλ. στην οικία, στο γραφείο, στο εργοστάσιο. Η αξιοποίηση τους με περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό όφελος αφορά όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως. Μέσω του μηχανισμού μιας κοινωνικής πολυμετοχικής εταιρείας δίνεται η πολυπόθητη λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων-προϊόντων. Μέσω της εκπαίδευσης του πολίτη, ενημέρωσης, τεχνο- οικονομικής και περιβαλλοντικής ανάλυσης και επεξήγησης, κερδίζουμε αυτά που δεν πρέπει να αφήσουμε σε ανεξέλεγκτα, φαραωνικού τύπου εργοστάσια και «πονηρές» λύσεις».

Την ημερίδα υποστηρίζουν ο Οικολογικός Σύνδεσμος Σπάρτης, η Παρέμβαση Πολιτών Σπάρτης, το Ινστιτούτο Σπάρτης, ο Σύλλογος Γεωπόνων Λακωνίας. ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης, η Ποδηλατοκίνηση Σπάρτης – 3Π, ο Φιλοζωικός Σύλλογος Σπάρτης, η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας, ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σκούρας, ο ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο Μάνης και ο Α.Ο. Χρυσάφων.

δημοσίευσε ...