Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Ιδιώτης στην Καθαριότητα, αλλά με οχήματα ...του Δήμου !!!



Μπλόκο στη συνεργασία δήμων της Κρήτης με ιδιώτες λόγω...οδήγησης!

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακύρωσε τις αποφάσεις της Χερσονήσου και του Μαλεβιζίου που σχεδιάζουν να δώσουν την αποκομιδή των σκουπιδιών στους ιδιώτες

"κλεμμένο" από : cretalive.gr
Του Κ.Μπογδανίδη
Στον αέρα βρίσκονται τα σχέδια των δήμων της Κρήτης για την οργάνωση των υπηρεσιών καθαριότητας και τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ....

καθώς η γραφειοκρατία και η…πολυνομία δεν τους αφήνει να προχωρήσουν! Ειδικά στην περίπτωση των τουριστικών δήμων όπως η Χερσόνησος , κινδυνεύει ένα πρόγραμμα της τάξης των 9,5 εκατομμυρίων ευρώ αν και υπάρχει θετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου!
Οι δήμοι έχουν κάνει το σχεδιασμό τους-πχ η Χερσόνησος έχει ήδη προχωρήσει το διαγωνισμό ή το Μαλεβίζι που ετοιμάζεται να δώσει την αποκομιδή στους ιδιώτες- και από το υπουργείο βγήκε….φιρμάνι ότι απαγορεύεται να συνεργαστούν με ιδιώτες για την αποκομιδή απορριμμάτων αφού σύμφωνα με ένα Νομο (2503/97) τα κρατικά αυτοκίνητα πρέπει να τα οδηγούν μόνο…υπάλληλοι! Το οξύμωρο είναι ότι υπάρχει άλλη νομική διάταξη που δίνει το δικαίωμα στους ΟΤΑ να συνεργάζονται με τους ιδιώτες για την αποκομιδή των απορριμμάτων , αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και η διάταξη για…τους οδηγούς!
Στο δήμο Μαλεβιζίου έπεσαν από τα σύννεφα όταν πήραν στα χέρια τους την απόφαση της Αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης με την οποία ακυρώνεται η αριθ. 38/2012 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μαλεβιζίου αναφορικά με την «έγκριση εκτέλεσης των υπηρεσιών καθαριότητας με τίτλο «αποκομιδή απορριμμάτων των Δημοτικών – Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Μαλεβιζίου, κατάρτιση όρων και σύνταξη της διακήρυξης της δημοπρασίας»!
“Εμείς ήμασταν έτοιμοι να προχωρήσουμε και τώρα μας λένε όχι. Όντως υπάρχει πρόβλημα με το Νομο που λέει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με ιδιώτες, αλλά άλλος Νομος λέει ότι δεν μπορούν να οδηγούν τα αυτοκίνητα όσοι δεν είναι υπαλληλοι’ τονίζει ο αντιδήμαρχος Μαλεβιζίου κ.Φασουλάκης που χθες μετέβη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να πληροφορηθεί λεπτομέρειες.
‘Μας ξεκαθαρισαν ότι δεν μπορούν να  Κάνουν τίποτα. Η να προσφύγουμε στην επιτροπή του άρθρου 152 ή να αλλάξουμε την απόφαση χωρίς να φαίνεται παραχώρηση των απορριμματοφόρων στους ιδιώτες’ λέει ο κ.Φασουλάκης που χθες με τον κ.Μαμουλάκη προσπαθούσαν να βρουν λύση. Μάλιστα ο κ.Μαμουλάκης ήταν εκείνος που μίλησε με το δήμαρχο Χερσονήσου κ.Δοξαστάκη για να τον Ρωτήσει πως ο ίδιος έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα αφού ήξερε ότι ο δήμος του είναι ένα βήμα πριν την υπογραφή της σύμβασης! Και όταν οι ΔΥο δήμαρχοι συνομιλούσαν έφτασε στη Χερσόνησο το έγγραφο της ΑΔ βάσει του οποίου ακυρώνεται και η απόφαση της οικείας οικονομικής επιτροπής!
“Δεν είναι δυνατόν να έχουμε απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δηλαδή δικαστική απόφαση και να έρχεται μια διοικητική πράξη για να μας πει ότι δεν μπορεί να ισχύσει’! εξανέστη ο κ.Δοξαστάκης που θεωρεί έκτος τόπου και χρόνου αυτή την απόφαση!
‘Εμείς έχουμε ένα κέρδος 2 εκατομμυρίων ευρώ από αυτή τη συνεργασία με τους ιδιώτες. Είναι ένα πρόγραμμα για την τριετία 9,5 εκατομμυρίων! Τι θα Κάνουμε; Θα αφήσουμε τα απορριμματοφόρα να σαπίζουν για να μην τα οδηγεί δήθεν ιδιώτης;’ αναρωτιέται και επισημαίνει ότι έχει γίνει λάθος ερμηνεία του Νομου.
“ΘΑ το δούμε τη Δεύτερα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αλλά είμαι βέβαιος ότι είναι κενό γράμμα αυτή η ιστορία. Σ’εμας έρχεται το Ελεγκτικό Συνέδριο και λέει ναι. Αυτό είναι υπεράνω όλων’ αναφέρει ο δήμαρχος Χερσονήσου.

Η απόφαση της Αποκεντρωμένης
Στην απόφαση που κοινοποιήθηκε χθες στο δήμο Μαλεβιζίου για παράδειγμα αναφέρεται:
. Αποφασίζουμε 
Ακυρώνουμε την αριθ. 553/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του
Δήμου Μαλεβιζίου και την αριθ. 38/2012 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μαλεβιζίου αναφορικά με την «έγκριση εκτέλεσης των υπηρεσιών καθαριότητας με τίτλο «αποκομιδή απορριμμάτων των Δημοτικών – Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Μαλεβιζίου, κατάρτιση όρων και σύνταξη της διακήρυξης της δημοπρασίας» για τον ακόλουθο λόγο:
Με το άρθρο 13 της διακήρυξης προβλέπεται η παραχώρηση από το Δήμο στον ανάδοχο τεσσάρων (4) απορριμματοφόρων και ενός (1) απορριμματοφόρου ανακύκλωσης, των οποίων οι οδηγοί και οι χειριστές θα ανήκουν στο προσωπικό του αναδόχου, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 19, παρ. 4 του
Ν.2503/97 οι οποίες ορίζουν ότι η οδήγηση κρατικών οχημάτων από ιδιώτες επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για την αντιμετώπιση φυσικών, τεχνολογικών ή άλλων καταστροφών, εφόσον αυτοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς την καταβολή αμοιβής ή αποζημίωσης.
Κατά της απόφασης αυτής μπορεί να γίνει προσφυγή εντός ενός (1) μηνός από την έκδοση/κοινοποίησή της από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον στην Ειδική Επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης που εδρεύει στην οδό Αλμυρού 14, στο Ηράκλειο.
-----------------------------
m.l. : γι' αυτό κόπτονται οι Δήμαρχοι να πάρουν καινούργιο εξοπλισμό εν μέσω οικονομικής κρίσης ?
για να τα βρει έτοιμα ο Ιδιώτης ...???

δημοσίευσε ...