Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Επώδυνα Μέτρα διατάζει η Κ.ΛΑΓΚΑΡΝΤ και το ΔΝΤ


 
Λαγκάρντ: Πρέπει να εφαρμοστούν επώδυνα μέτρα

"κλεμμένο" από : topontiki
«Για να επανέλθει η χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης, είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν επώδυνα μέτρα, με τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη τόσο σε κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, η κ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι «όπως και στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, μπορούν οι χώρες να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να προχωρήσουν σε υποτίμηση με το να μειώσουν το εργασιακό κόστος». Παράλληλα, τόνισε ότι απαιτείται «πολιτική και κοινωνική αποδοχή, στήριξη των εφαρμοζόμενων μέτρων, προκειμένου να καταστεί η χώρα πιο ευέλικτη και ανταγωνιστική, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη και να προκύψουν νέες θέσεις εργασίας, αλλά και συνειδητή στάση εκ μέρους των ιθυνόντων να βάλουν σε μία τάξη τα δημόσια οικονομικά».

Σε ερώτηση για το πως αναμένει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας «με τον κατώτατο μισθό να μειώνεται 22% και συνεπώς να μειώνεται η ζήτηση, οι (ασφαλιστικές) εισφορές και τα έσοδα για το κράτος», η κ. Λαγκάρντ απαντά ότι «υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ακόμα για αύξηση των εσόδων του κράτους από την είσπραξη των φόρων, δηλαδή την πάταξη της φοροδιαφυγής. Για τους μισθούς λέει ότι σε σύγκριση με τον κατώτατο μισθό άλλων ευρωπαϊκών χωρών, στην Ελλάδα «είναι μεγαλύτερος κατά 50% απ' ό,τι στην Πορτογαλία, 17% απ' ό,τι στην Ισπανία και πολλαπλάσιος απ' ό,τι σε άλλες χώρες όπως η Κροατία», δείχνοντας σε νέες μειώσεις μισθών στο άμεσο μέλλον και προσέθεσε ότι η λύση βρίσκεται στην «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».

Για το ενδεχόμενο «εκδήλωσης σοβαρών κοινωνικών αναταραχών με την επιπλέον μείωση του κατώτατου μισθού και την περικοπή δαπανών στους ευαίσθητους τομείς της υγείας και της παιδείας», η κ. Λαγκάρντ υποστηρίζει ότι «είναι απαραίτητο να καταλάβουν όλοι και να αποδεχθούν τις θυσίες που πρέπει να γίνουν, για να ορθοποδήσει η χώρα και να μπορεί στο μέλλον να απεξαρτηθεί από την οικονομική συνδρομή των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ».

δημοσίευσε ...