Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

"ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΙΠΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ"




Σημαντικά προβλήματα από τη μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου του Δήμου Αμαρουσίου


Ερωτηματικά για την καταγραφή του εξοπλισμού κατά τη μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου


Από τον Γιάννη Μπολέτη

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Αμαρουσίου κ. Νίκος Καλλιμάνης αναφέρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19 Ιανουαρίου σε ζητήματα που αφορούν τη μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου από την οδό Αγ. Αθανασίου 31 στη Λεωφόρο Αμαρουσίου - Χαλανδρίου 41 στο Μαρούσι, στο χώρο που βρίσκεται το εργοστάσιο ανακύκλωσης.
Ο κ. Καλλιμάνης αναφέρθηκε και σε γενικότερα θέματα που αφορούν την αποκομιδή των απορριμμάτων αλλά και τις συνθήκες υγιεινής σε ό,τι αφορά την αποκομιδή και τη μεταφορά τους στη χωματερή.

Σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση ο Πρόεδρος ανέφερε ότι αυτή έγινε εν αγνοία διευθυντών και προϊσταμένων του αμαξοστασίου. Επίσης σε ακαταλληλότητα του χώρου αφού τα απορριμματοφόρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν στο χώρο, αλλά και στο θέμα χρήσης γης αφού ο χώρος διεκδικείται από την Ελεήμονα Εταιρεία. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην απάντηση που έδωσε η Πολεοδομία στους διευθυντές του αμαξοστασίου ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει στο συγκεκριμένο χώρο το αμαξοστάσιο αλλά και στη γύρω περιοχή λόγω των χρήσεων γης. Υπενθύμισε το πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς καθώς εκκρεμεί δικαστική απόφαση.

Ο κ. Καλλιμάνης τόνισε τα θανατηφόρα ατυχήματα που προκαλούνται στο χώρο μεταφόρτωσης των απορριμμάτων αλλά και στο χώρο συντήρησης των οχημάτων, σύμφωνα με την έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Ασφάλειας. Ο ίδιος ρώτησε τι μέτρα έχουν παρθεί για την πρόληψη ατυχημάτων και για την προστασία των εργαζομένων και ζήτησε συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα την προστασία των εργαζομένων από τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο χώρο εργασίας όπως και τις συνθήκες εργασίας. Σημείωσε το κονδύλι των 500.000 ευρώ του τεχνικού προγράμματος για την αναμόρφωση του χώρου μεταφόρτωσης και τη μεταφορά του αμαξοστασίου. Έθεσε το ερώτημα εάν τη μεταφόρτωση θα τη λειτουργήσει ο ιδιώτης ή ο Δήμος.

Επισήμανε τις ασθένειες που προκαλούνται στους εργαζόμενους από τα μικρόβια, καθώς και τα εργατικά ατυχήματα, όπως επίσης και τη μήνυση που κατατέθηκε από πολίτη όσον αφορά τα μολυσματικά ιατρικά απορρίμματα.

Σημαντική ήταν επίσης η παρατήρηση του κ. Καλλιμάνη σχετικά με τα μολυσματικά ιατρικά απορρίμματα, σε έλεγχο που έγινε στη χωματερή και στην καταγγελία συγκεκριμένα για το Μαρούσι, με καταγραφή πινακίδων των απορριμματοφόρων. Τέλος έθεσε ένα σημαντικό ερώτημα προκειμένου να απαντηθεί από τη Διοίκηση, εάν για την μεταφορά του αμαξοστασίου έγινε καταγραφή του εξοπλισμού.

Απαντήσεις δόθηκαν από τη Διοίκηση. Ο κ. Επ. Κατσιγιάννης δήλωσε ότι ο Δήμος δεν παραλαμβάνει μολυσματικά απορρίμματα από νοσοκομεία, καθώς είναι υπόθεση των ίδιων των νοσοκομείων.

Ο κ. Τσιπουράκης ανέφερε ότι υπάρχει νομοθεσία για τα απόβλητα τα οποία πρέπει να στέλνονται από τα νοσοκομεία στην υψικάμινο. Τόνισε δε ότι αν δεν τηρούνται οι νόμοι δεν ευθύνεται ο Δήμος.


Σχετικά με τα παραπάνω δόθηκε στη δημοσιότητα ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Αμαρουσίου, την οποία σας παραθέτουμε:
         
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

 Κυρίες και Κύριοι.    
 Αυτές τις μέρες κατ' εντολή της Διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου επιχειρείται  η μετεγκατάσταση  του αμαξοστασίου από την οδό Αγ. Αθανασίου 31  που βρίσκεται σήμερα στην Λεωφόρος Αμαρουσίου - Χαλανδρίου 41 στο Μαρούσι.  
  Η όλη διαδικασία προκαλεί αίσθηση αφού κανένας θεσμικός παράγοντας Διευθυντής ή προϊστάμενος στη Δ/νση Καθαριότητας από τους παρακάτω αναφερόμενους  δεν ενημερώθηκε η καλέστηκε να  πει τη γνώμη του όπως αποδεικνύουν τα έγγραφα τους. Συγκεκριμένα παραλάβαμε αντίγραφο ΥΠΟΜΝΗΜΑ- ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ   με Α.Π 1719  10/1/2012 και Α.Π 3025 13/1/2012 υπογεγραμμένο από τους συναδέλφους Α Μαυροειδή ,Π Μόσχα  ,Γ. Κάρτσωνα, Γ Χάλαρη  Χ Κιαπέκου, Ι Καραμεσούτη , απευθυνόμενο στο Γραφείο Δημάρχου ,Γενικού Γραμματέα και Αντιδήμαρχο  Καθαριότητας κ. Ε.Κατσιγιάννη.
        Στα συγκεκριμένα έγγραφα διαμαρτύρονται οι προαναφερόμενοι για εργασίες μεταφοράς προσωπικών τους αντικειμένων καθώς και εγγράφων σε άλλο  χώρο χωρίς να έχουν ενημερωθεί, καθώς και για την ακαταλληλότητα του χώρου όπως προκύπτει, από απάντηση  με έγγραφο της η πολεοδομία του Δήμου Αμαρουσίου (σας το επισυνάπτουμε) με  αριθμό πρωτοκόλλου 47854/1-7-2011 όπου δηλώνει ότι στο συγκεκριμένο σημείο είναι περιοχή Γενικής Κατοικίας και ότι μπορούν να λειτουργήσουν συνεργεία χαμηλής όχλησης  και σε καμιά περίπτωση αμαξοστάσια. Στο συγκεκριμένο χώρο δεν έχει γίνει ούτε μια μελέτη όπως γνωρίζουμε. Δεν γνωρίζουμε να έχει γίνει καμία απογραφή του υλικού που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο αμαξοστάσιο στην  οδό Αγ. Αθανασίου 31  και είναι παροπλισμένος η κατεστραμμένος (οχήματα, δίκυκλα, μηχανές κοπής γκαζόν, ηλεκτρολογικό υλικό , κτλ,) περιουσία του Μαρουσιώτικου Λαού .
     Το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εν λόγου χώρου (Αμαρουσίου Χαλανδρίου) είναι διεκδικήσιμο και από την Ελεήμων Εταιρεία. Τι θα συμβεί αν αύριο κερδηθεί από τα αρμόδια δικαστήρια ο συγκεκριμένος χώρος από τη προαναφερθείσα εταιρεία; Που θα βρεθούν τα οχήματα του Δήμου και οι εργαζόμενοι;
Άποψη του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου  είναι ότι βεβαίως  σε καμιά περίπτωση ο σημερινός χώρος στην οδό Αγ. Αθανασίου 31  δεν πληροί τις προϋποθέσεις και θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν υπάρχουν τουαλέτες, βρύσες και αποδυτήρια  για τους εργαζόμενους το έτος 2012.                                                                  
    Κατά τη γνώμη μας ο συγκεκριμένος χώρος σε καμιά περίπτωση δεν πληροί σήμερα τις προϋποθέσεις ώστε να μεταφερθεί ολόκληρος  ο  στόλος των οχημάτων, το συνεργείο των οχημάτων αλλά και διοικητικές υπηρεσίες που στεγάζονται μέχρι σήμερα στο αμαξοστάσιο του Δήμου αντιθέτως δημιουργούνται διάφορα  προβλήματα.
     Θεωρούμε όμως απαράδεκτο  ότι η μεταφορά του αμαξοστασίου γίνετε σε έναν εξίσου ακατάλληλο  χώρο που προσθέτει ακόμα ένα πρόβλημα το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
   Καλούμε τη Διοίκηση του Δήμου να μη προχωρήσει σε καμιά περίπτωση στη μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου αν δεν βρεθεί ο κατάλληλος χώρος που το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι καθαρό και να έχουν τηρηθεί  οι προδιαγραφές που απαιτούνται για τα Δημόσια Κτήρια  όπου θα πληρούνται οι ανάγκες  και των εργαζομένων.  Το ΔΣ αλλά και οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουν κι άλλο την υποβάθμιση και απαξίωση των υπηρεσιών αλλά και την εργασιακή ζωή των εργαζομένων.          
Συνημμένα  Έγγραφο Πολεοδομίας Δήμου Αμαρουσίου με Α.Π. 47854/1-7-2011

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                   Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΝΙΚ. ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ          ΣΠ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΣ

δημοσίευσε ...