Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Εκτροπή ή Παρεκτροπή ... ???




Αγαπητοί, Φίλοι και Συνάδελφοι.

Από δημοσίευμα στο διαδίκτυο έμαθα ότι παραιτούμαι από το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας. Του Σωματείου που στάθηκα ένας εκ των πρωτεργατών κατά την ίδρυση του, μέσα από πραγματικά δύσκολες συνθήκες που πάντα πρέπει να θυμόμαστε για να μην επανέλθουν, του Σωματείου που στην πρώτη θητεία με ανέδειξε τρίτο στην σειρά προτίμησης των μελών του και στη τελευταία με κατέταξε δεύτερο αφού με εμπιστεύθηκε περίπου το 50% των μελών του δηλαδή, εσείς.

Για να γίνει πιστευτό το δημοσίευμα και να του προσδώσουν  το ανάλογο κύρος οι συντάκτες της ανακοίνωσης επικαλούνται  γνωμοδότηση της Ομοσπονδίας μας (Π.Ο.Ε – Ο.Τ.Α), γεγονός το οποίο  γεννάει πολλά ερωτηματικά ως προς το ερώτημα που απεύθυναν στην Ομοσπονδία , την γνωμοδότηση που έδωσε αυτή και το ρόλο που έπαιξε, αν έπαιξε, η Ομοσπονδία  στις συγκεκριμένες  διεργασίες οι οποίες  αφορούν μόνο το Σωματείο μας και κανέναν άλλον.

«…Να σημειωθεί ότι για Νομικούς λόγους (λόγω της αμφισβήτησης από τον αιτούντα) το Δ.Σ του Σωματείου απευθύνθηκε στην ΠΟΕ-ΟΤΑ και πήρε την απόφαση δεδομένου ότι- όπως φάνηκε από την ενημέρωση της Ομοσπονδίας- δεν υπήρχε κανένα νομικό κώλυμα για την αποδοχή παραίτησης….» απόσπασμα από την ανακοίνωση.

Η Ομοσπονδία έδωσε γνωμοδότηση ότι πρέπει οπωσδήποτε να γίνετε δεκτή μια παραίτηση, ασχέτως αν  το μέλος που προτίθετο να παραιτηθεί  δηλώνει παρουσία της ολομέλειας του Διοικητικού Συμβουλίου, καταγεγραμμένο στα πρακτικά και πριν συζητηθεί το θέμα της αποδοχής παραίτησης, ότι αποσύρει οριστικά την παραίτησή του η οποία δεν είχε καν ακόμα πρωτοκολληθεί?   Δε το νομίζω.


Το θέμα είναι πως περίμεναν την ευκαιρία που δεν θα είμαι παρών προκειμένου να αποφύγουν την ευθεία αντιπαράθεση μαζί μου, να συγκαλέσουν έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου (κι αυτή αντικαταστατική διαδικασία, τριήμερη ειδοποίηση χρειάζεται) και με επιχείρημα τη γνωμοδότηση της Ομοσπονδίας (αν αληθεύει, ότι υπήρξε)να πείσουν τα υπόλοιπα μέλη που είχαν μάλλον άγνοια του καταστατικού και της νομοθεσίας να ψηφίσουν υπέρ της αποδοχής της παραίτησής μου. Δεν θα ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που θα δίναμε πίσω παραίτηση μέλους πριν περάσει το θέμα αποδοχής της ή μη από το Δ.Σ. ανάλογη περίπτωση ήταν αυτή του νυν προέδρου που όταν κατέθεσε γραπτή παραίτηση το καλοκαίρι του την επιστρέψαμε πριν αυτή συζητηθεί στην ολομέλεια. (καταγεγραμμένο στα πρακτικά)

Είναι η δεύτερη στη σειρά ετσιθελική (δεν τη λέω πραξικοπηματική) που γίνεται μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, η πρώτη ήταν όταν χωρίς καμία παραίτηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από την ιδιότητα που νομίμως κατείχαν, έγινε γενική ανασύσταση των ιδιοτήτων των μελών στο Δ.Σ. ενώ θα έπρεπε να γίνει μόνο πλήρωση θέσης προέδρου εφόσον μόνο αυτός παραιτήθηκε. (πάλι με αιφνίδια κλήση για συνεδρίαση).

Οι ενέργειες αυτές αλλά και ίδιου τύπου (προσμέτρηση ψήφου δια τηλεφώνου) σαφώς ελέγχονται και επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμα, που όμως θα γίνει με μοναδικό γνώμονα το αποκλειστικό συμφέρον του Σωματείου μας και των εργαζόμενων μελών του, διότι  δεν θα γίνω ο Δούρειος Ίππος της διάσυρσης ή της διάλυσης του Σωματείου που πάλεψα να ιδρυθεί και να καταξιωθεί, όπως έχουν βάλει σκοπό κάποιοι άλλοι, που  δεν είναι ανώνυμοι, θέλοντας να το οδηγήσουν εκεί, είτε από την άγνοια και την απειρία  τους είτε αποτελεί αυτοσκοπό τους.

Άλλωστε στην πρόσφατη εορταστική εκδήλωση «που αποφάσισαν για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ να  διοργανώσουν  οι έξι ΠΡΟΕΔΡΟΙ των Σωματείων του Δήμου κατόπιν προτροπής του Δημάρχου υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά», ακούστηκε δια στόματος Δημάρχου η επιθυμία του στο να ενοποιηθούν τα σωματεία, αλλά για μένα αυτό αποτελεί τη μισή αλήθεια …η άλλη μισή περικλείεται στην ταξική φυσιογνωμία του Σωματείου μας που λόγω της δυναμικής, της αγωνιστικότητας, της διεκδικητικότητας  και της αποφασιστικότητας που το διακρίνει θα είναι για όλους τους Δημάρχους, πρώην – νυν και επόμενους,  ένα μεγάλο αγκάθι που θα γίνετε τροχοπέδη σε κάθε αντεργατικούς σχεδιασμούς που θα θέλουν να υλοποιήσουν. Γι’ αυτό και θα προσπαθούν με τους δικούς τους τρόπους να το «κλαδέψουν» ή να το σκεπάσουν με "λουλουδάκια χαρωπά" 

Θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι από την αρχή της θητείας του, αν εξαιρέσεις μια εθιμοτυπική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αρχή, ο Δήμαρχος δεν έχει ξανασυναντηθεί ποτέ με την ολομέλεια του Διοικητικού Συμβουλίου παρά μόνο με τον πρόεδρο? Μάλιστα στις δύο τελευταίες συναντήσεις, ο νυν πρόεδρος μπήκε στη διαδικασία να αποφασίσει ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ του Διοικητικού Συμβουλίου για δύο, κατά τη γνώμη μου, πολύ σοβαρά θέματα.

Οι αλαζονικές τάσεις στο να αποφασίζει ο πρόεδρος μόνος του, μη λαμβάνοντας υπόψη το Διοικητικό Συμβούλιο ή οι υπόγειες διεργασίες από θέση ισχύος φίμωσης και σπίλωσης αυτών που αντιστέκονται και πραγματικά αγωνίζονται, όπως και οι φασίζουσες πρακτικές  να σκίζονται ανακοινώσεις, καταργώντας την ελεύθερη έκφραση απόψεων και θέσεων, είναι χαρακτηριστικά άλλων εποχών που αφήσαμε στο παρελθόν και κανείς δεν θέλει όχι να ζει αλλά ούτε και  να θυμάται. Η δε εξαγορά συνειδήσεων  που συνεχίζει να αποτελεί αρχή και αποτελεσματικότατο όπλο της οποιασδήποτε μορφή εξουσίας για να περνάει «το δικό της», δεν πρέπει να βρίσκει πρόσφορο έδαφος πρωτίστως στους συνδικαλιστές αλλά και στους εργαζόμενους μετατρέποντας τους σε υποχείριά της.

Οι λόγοι της αρχικής παραίτησης έστω και αν την απέσυρα δεν σταμάτησαν να ισχύουν και δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά ότι θα συνεχίσω να ενημερώνω, να ενεργώ και να αγωνίζομαι με την οποιαδήποτε ιδιότητα κι αν έχω, διότι όπως χαρακτηριστικά ανέφερα στο κείμενο παραίτησης δεν πρόκειται να «συμμορφωθώ ποτέ προς τα υποδείξεις», ούτε και θα υπακούσω σε «άνωθεν εντολές» πλην των εργαζομένων, όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση έπραξα και ζήτησα την απόσυρση της παραίτησης η οποία  με «γκρίζες» διεργασίες δεν κατέστη δυνατή.

Φίλοι και Συνάδελφοι
Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που τα εργασιακά μας δικαιώματα  δέχονται βάρβαρες επιθέσεις από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυβερνήσεων και των συγκυβερνήσεων, οι μισθοί μας εξαϋλώνονται και η αξιοπρέπεια μας συνθλίβεται, δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε από τις ψεύτικες υποσχέσεις και τις φρούδες ελπίδες που κάποιοι περίτεχνα μας δίνουν. Η ενεργή συμμετοχή μας στα συνδικαλιστικά μας όργανα είναι αυτή που χαράζει την πορεία δράσης, που δίνει δυναμική στους αγώνες μας, μην αφήνοντας περιθώρια στις ηγεσίες για καθυστερήσεις, ολιγωρίες ή  πισωγυρίσματα. Η ενότητα και η συσπείρωση όλων των μελών του Σωματείου μας τώρα, είναι περισσότερο αναγκαία όσο ποτέ, γιατί αυτά που θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν στο άμεσο μέλλον είναι πολύ πιο επώδυνα από αυτά που ήδη βιώνουμε. (Ιδιωτικοποιήσεις, καταργήσεις υπηρεσιών και θέσεων, απολύσεις, επιχειρησιακές συμβάσεις νέοι φόροι και χαράτσια).

Η Ελεύθερη Έκφραση των Εργαζομένων  παρά του ότι προσπάθησαν  να την βάλουν σε καλούπι, η προσπάθεια τους δεν τελεσφόρησε  κι έτσι θα συνεχίσει να υπηρετεί την αλήθεια και το δίκιο των εργαζομένων χωρίς ενδοιασμούς, παραταξιακές αγκυλώσεις και «υποχρεώσεις»  σε κανένα, δίνοντας πάντα το παρόν σε όλους τους αγώνες που θα χρειαστεί. 

Με την ευκαιρία των ημερών θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους Χρόνια Πολλά με υγεία και ευτυχία για εμάς τους ίδιους αλλά και για τις οικογένειες μας. 

Εύχομαι ολόψυχα το 2012 να είναι η χρονιά που θα στιγματιστεί από νικηφόρους αγώνες των εργαζομένων παίρνοντας πίσω αυτό που μας ανήκει, ... τις ζωές μας !!!

Βασίλης Γκιτάκος
πρ. Γ.Γ.
Σ.Ο.Μ.Ε.Δ.Π.           

δημοσίευσε ...