Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Τίποτα δεν πάει χαμένο ...




   Μετά από εικοσιμία μέρες ενωτικού αγώνα απέναντι σε μια αδιάλλακτη και σκληρή κυβέρνηση, το δευτεροβάθμιο όργανό μας, η Ομοσπονδία εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έληξε τις απεργιακές κινητοποιήσεις της, κατόπιν εισηγήσεων των πρωτοβάθμιων Σωματείων μελών της.

Δύο στόχους είχε, εξ αρχής των κινητοποιήσεων, θέσει η Ομοσπονδία.
Ο ένας αφορούσε τον κλάδο μας και είχε να κάνει με το εξοντωτικό για εμάς πολυνομοσχέδιο που εφαρμόζει την "εργασιακή εφεδρεία" - απόλυση, την κατάργηση οργανικών θέσεων, εξαθλιωτικές μειώσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, το επικουρικό ταμείο και άλλα πολλά εγκλήματα.
Ο δεύτερος αφορούσε γενικά την κοινωνία, άνεργους, εργαζόμενους, συνταξιούχους και όλους τους άλλους κλάδους του δημοσίου που πλήττονται από την βαρβαρότητα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ασκούνται τα τελευταία χρόνια.
Μάλιστα έθεσε τον στόχο αυτό κάτω από το επιβλητικό σύνθημα "ή εμείς ...ή αυτοί !!!", αποσκοπώντας στην αφύπνιση του κόσμου μεν, αλλά πολύ περισσότερο δε στην δυναμική κινητοποίηση των ηγεσιών των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων μας, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ώστε να συνεχίσουν και να πάρουν το βάρος του αγώνα αυτές πλέον, με στόχο την ανατροπή της πολιτικής που ασκείται και που λειτουργεί εξοντωτικά για την κοινωνία μας.

Πράγματι, οι εργαζόμενοι του κλάδου μας ανταποκρίθηκαν αμέσως στο ομόφωνο κάλεσμα της Ομοσπονδίας μας, απέκλεισαν δημοτικά γκαράζ, δημαρχιακά μέγαρα, δημοτικά κτήρια και προπάντων το χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, τον ΧΥΤΑ Φυλής, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν και τρεις πορείες - συγκεντρώσεις που όμοιες τους σε όγκο και παλμό δεν θυμάμαι να υπήρξαν στο παρελθόν, δείχνοντας έτσι την οργή και την αγανάκτηση που ξεχειλίζει στον καθένα μας αλλά και την αποφασιστικότητά μας για αγώνες αντίδρασης, αντίστασης και ανατροπής.

Η κυβέρνηση πανικόβλητη μπροστά στο ποτάμι οργής του κλάδου μας και τις δυναμικές κινητοποιήσεις μας, επιδόθηκε σε κινήσεις απόγνωσης δείχνοντας τον πανικό στον οποίο έχει περιέλθει. Έθεσε σε εφαρμογή τον κοινωνικό αυτοματισμό συκοφαντώντας την ηγεσία της ομοσπονδίας αλλά  και το σύνολο των εργαζομένων μιλώντας για υψηλόμισθους, στοχεύοντας στο να μας φέρει αντιμέτωπους με την υπόλοιπη κοινωνία, μια κοινωνία όμως που ήταν πρωτόγνωρα μαζί μας, πως να μην ήταν  άλλωστε? Έβαλε τον "συνήγορο .... " Δήμαρχο Αθηναίων να ποινικοποιήσει την αντίδρασή μας σύροντας μας στα Δικαστήρια προκειμένου να βγει παράνομη και καταχρηστική η απεργία μας, το αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ήταν να βγει παράνομη λίγες μόνο ώρες πριν εκπνεύσει η διάρκεια της 48ωρης απεργίας.

Έριξε και τον "μικρό πρωθυπουργό" στη μάχη και επικαλούμενος τον κίνδυνο της Δημόσιας Υγείας αγνοώντας ότι πραγματικός κίνδυνος είναι τα αντεργατικά μέτρα του νομοσχεδίου και η βάρβαρη κυβερνητική πολιτική, που προκαλούν εξαθλίωση  και φτώχεια, έκλεισε συμφωνία με ιδιώτες να μαζέψουν το σκουπίδι, το μόνο που κατάφερε ήταν να τον κοροϊδέψουν οι ιδιώτες χρεώνοντας διπλά και τριπλά δρομολόγια, χρέος που θα το πληρώσουν οι Δημότες. Πέφτοντας οικτρά έξω στις επικοινωνιακές προβλέψεις τους για καθάρισμα του Λεκανοπεδίου το περασμένο Σαββατοκύριακο οι "νοικοκυραίοι" που ούτε τα σκουπίδια των νοσοκομείων δε σήκωναν για να μεταφέρουν στο ΧΥΤΑ Φυλής που πλέον αστυνομοκρατούσανε μετά τη νυχτερινή επέμβαση των ΜΑΤ  , τους ήρθε η έμπνευση του στρατού που μη έχοντας άλλη δουλειά να κάνει θέλησαν να τον βγάλουν να μαζεύει σκουπίδια από τους δρόμους. Δεν τους έκατσε ούτε αυτό, γιατί προφανώς θα υπήρξαν αντιδράσεις από αξιωματικούς ή κάποιος πιο ήρεμος θα τους εξήγησε ότι δεν πρέπει να "βγάλουν το στρατό στο δρόμο"  και έτσι στράφηκαν,  έντρομοι από την αντίσταση του κλάδου «προς συμμόρφωση»,  στο έσχατο μέσο  που διαθέτουν για να πλήξουν συνδικαλιστικούς αγώνες, την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ. Κι αυτό ακόμα, κυριευμένοι από το άγχος των λαθών τους μισό το έκαναν, κήρυξαν επίταξη μόνο στους οδηγούς και στα οχήματα καθαριότητας, ενώ για τους εργάτες καθαριότητας χρειάστηκε δεύτερο ΦΕΚ να υπογράψει ο πρωθυπουργός για να τους επιστρατεύσει.

Με τα μέτρο αυτό, παρά τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει στην παραπαίουσα κυβέρνηση, αποδυναμώθηκε η ισχύς των κινητοποιήσεων μας και φάνηκε καθαρά, όπως άλλωστε και σε απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου στο παρελθόν, πως ο τομέας της καθαριότητας είναι αυτός που κρατάει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό  τον αγώνα, πράγμα που αποδείχτηκε κι από τις Γεν. Συνελεύσεις που έγιναν την προηγούμενη Παρασκευή ενόψει της απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής. Με επιταγμένους τους εργαζόμενους στην Καθαριότητα και ψηφισμένο όντας το πολυνομοσχέδιο, δεν αποτυπώθηκε διάθεση πραγματικού αγώνα και απεργιακών κινητοποιήσεων.

Δεν ξέρω αν χάσαμε ή αν κερδίσαμε, ξέρω όμως ότι είμαστε με ψηλά το κεφάλι και υπερήφανοι,  ο έντιμος και δυναμικός αγώνας που δώσαμε δεν έχει τελειώσει, έφερε σε δυσχερή θέση την κυβέρνηση που αναδιπλώνεται κηρύσσοντας άρση της επίταξης και «απελευθέρωση» του δυναμικότερου κομματιού του κλάδου από τα δεσμά της ομηρίας, ενώ  η μέχρι σήμερα αδιάλλακτη κυβέρνηση θα κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Ομοσπονδία για να λύσει προβλήματα που δημιουργεί το πολυνομοσχέδιο έκτρωμα και έχουν να κάνουν με τις «εφεδρείες», το μισθολόγιο, τις ιδιωτικοποιήσεις ….

Με ευθύνη της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, των συνδικαλιστικών παρατάξεων ή ακόμη αν θέλετε και των αριστερών κομμάτων στη Βουλή. Ο αγώνας που άρχισε από ορισμένους κλάδους  πρέπει να στηριχτεί πραγματικά και να ηγηθούν για την ενότητα και τη  συνέχιση του, αν θέλουμε πραγματική ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού και της εξοντωτικής για την κοινωνία πολιτικής και όχι προσχηματική. Μόνο έτσι μπορούμε να πάμε σε έναν αγώνα ανατροπής  διαρκείας, όλων των εργαζομένων, όλης της κοινωνίας που βιώνει την κρίση στο πετσί της με τον χειρότερο τρόπο.

Μην περιμένει κανείς από μεμονωμένους κλάδους να φτάσουν στο νήμα και πολύ περισσότερο μην υιοθετήσουμε μορφές πάλης και κινητοποιήσεων τα περιβραχιόνια και τις σημαιούλες, όπως κάποιοι θέλουν προπαγανδιστικά ή με αφέλεια να περάσουν, γιατί αν επιλέξουμε τέτοιες μορφές να είστε σίγουροι ότι «το χάσαμε … το κορμί».

Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου έδειξε ότι υπάρχει πλέον ετοιμότητα και  αποφασιστικότητα, τα προβλήματα είναι υπαρκτά και δεν σταματούν εδώ, η τρόικα και οι δανειστές  ζητούν  «ωμό κρέας» και οι υποταγμένοι δεν έχουν ενδοιασμούς στο να το δώσουν.

Οι μεγαλειώδες συγκεντρώσεις που δυστυχώς φρόντισε το παρακράτος να βαφτούν με αίμα και να κλείσουν με τον τραγικό θάνατο του 53χρονου οικογενειάρχη συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ δεν θα πάνε χαμένες,












δεν θα τις αφήσουμε να πάνε χαμένες

@"timeo Danaos et dona ferentes"                 
               Β.Γ
         


         

δημοσίευσε ...