Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Θέσεις και "Θεσούλες" ….



  Σήμερα, δύο πολύ σοβαρά θέματα, που αφορούν τους εργαζόμενους, «κατεβαίνουν» για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά. Το ένα αφορά τον Νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας και το άλλο την «κοινωφελή εργασία» ή ενοικίαση εργαζομένων, όπως στην πραγματικότητα θα έπρεπε να ονομάζετε.

 Ο Νέος Οργανισμός όμως, που φιλοδοξεί να είναι σύγχρονος και αποδοτικός, αντικαθιστώντας έναν παλιό αναχρονιστικό που δεν κάλυπτε τις σημερινές ανάγκες, έρχεται να καταργήσει επτακόσιες εβδομήντα οκτώ (778) ΘΕΣΕΙΣ εργασίας μόνιμου και αορίστου χρόνου προσωπικού, εκ των οποίων, οι διακόσιες πενήντα (250) είναι ΘΕΣΕΙΣ προσωπικού  Καθαριότητας (οδηγοί, χειριστές, εργάτες). Πράγμα που έρχεται σε αντίθεση για ένα Δήμο με 163.910 κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι διερχόμενοι, οι μετανάστες κ.ά.), οι οποίοι εκ των πραγμάτων είναι πολλαπλάσιοι αριθμητικά από την δεκαετία που συστάθηκε ο παλιός Οργανισμός του Δήμου.

Παρήγορο ίσως πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι παρά τις πολλές καταργήσεις, υπάρχουν και 2.506 ΘΕΣΕΙΣ μόνιμου και αορίστου χρόνου προσωπικού που αισιοδοξούμε να πληρωθούν για να καλύψουν πραγματικά τις ανάγκες του Δήμου. Για να μην σας μείνει απορία για τους πόσους εργαζόμενους έχει ο Δήμος να σας πληροφορήσω ότι αυτή τη στιγμή για την εξυπηρέτηση των 163.910 κατοίκων και όχι μόνο υπηρετούν μόλις 2.779 υπάλληλοι.

  Αξίζει να σημειωθεί  ότι οι καταργημένες ΘΕΣΕΙΣ εργασίας τουλάχιστον, δεν αφορούν υπηρετούντες υπαλλήλους, όπου θα μπορούσαμε να έχουμε τα «παρατράγουδα» που φυσιολογικά είχαν δημιουργηθεί, όταν η προηγούμενη Δημοτική Αρχή με την περιβόητη τροποποίηση του Οργανισμού το Δεκέμβριο του 09 επιχείρησε «εξ αμελείας» να καταργήσει θέσεις υπηρετούντων υπαλλήλων, ευτυχώς αυτό αποφεύχθηκε στο Νέο Οργανισμό.

Στα αξιοσημείωτα του Νέου Οργανισμού είναι ότι κάποιες περίεργες "ΘΕΣΟΥΛΕΣ"  διατηρήθηκαν ενώ κάποιες άλλες πιο σημαντικές καταργήθηκαν, δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω παρά μόνο ότι δεν χρειαζόμαστε τόσους «ταγματάρχες» όταν δεν υπάρχουν «οπλίτες» ή εκτός κι αν εξυπηρετήσουν μελλοντικά άλλους σκοπούς… που θα τους εξετάσουμε όταν και αν.

Όπως επίσης αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός της σύστασης δύο Διευθύνσεων Δημοτικής Αστυνομίας με τις οκτώ (!) Υποδιευθύνσεις τους…, η ΕΛ.ΑΣ. άραγε έχει τόσες πολλές υποδιευθύνσεις στην Αττική …???

Είχα ξαναγράψει σε παλαιότερη ανάρτηση (Σάββατο, 9 Ιουλίου 2011) Ενοικιάσεις Εργαζομένων - τιμαί συμφέρουσαι .... για τις νέες ελαστικές σχέσεις εργασίας που προωθούνται σε όλο το Δημόσιο Τομέα αντικαθιστώντας τα stage. Μάλιστα το νέο τους «όνομα» είναι κοινωφελής εργασία …, άλλωστε επικοινωνιακά πουλάει περισσότερο η λέξη κοινωφελής…


Με λίγα λόγια, για να καταλάβετε, είναι ένα καινούργιο πρόγραμμα που σχεδίασε και προωθεί το Υπουργείο για την καταπολέμηση της ανεργίας …λένε. Δίνει τη δυνατότητα μέσω των Μ.Κ.Ο να προσλαμβάνουν οι Δήμοι και γενικά ο Δημόσιος Τομέας άνεργους του ΟΑΕΔ με πεντάμηνη (!) σύμβαση εργασίας προς 25 ευρώ (!) ημερησίως, δηλαδή 625 ευρώ μηνιαίως (!). Αυτή βέβαια είναι η θεωρία τους που δυστυχώς απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Στην ουσία πρόκειται για στυγνή εκμετάλλευση της ανάγκης για εργασία, πρόκειται για νομιμοποιημένη «ενοικίαση» εργαζομένων, εκμεταλλευόμενοι τις συνθήκες, που οι ίδιες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, έχουν δημιουργήσει στον τομέα της Εργασία και της Ανεργίας.

Οι 600 και πλέον "ΘΕΣΟΥΛΕΣ", που γι’ αυτές θα αποφασίσει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά μόνο "ΘΕΣΟΥΛΕΣ" ψηφοθηρικής ομηρίας εργαζομένων, όπως θέλουν να έχουν τους εργαζόμενους οι κυβερνώντες.

Ανοίγει ο δρόμος για νέες πελατειακές σχέσεις των βουλευτών και των Δημάρχων, ανανεώνοντας με καινούργιες ανά τακτά χρονικά διαστήματα μάλιστα, μιας και οι προσλήψεις αυτές θα είναι εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ και μόνο για πέντε μήνες.

Το σίγουρο είναι ότι οι άνεργοι που θα πάρουν μέρος στο πρόγραμμα αυτό θα κληθούν να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, στην καθαριότητα, στο πράσινο, σε παιδικούς σταθμούς και όπου αλλού έχουν ανάγκη οι Δήμοι προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν σε βασικές τους ανάγκες.

 Ποιος ο λόγος λοιπόν να μην δώσουν μόνιμη και σταθερή εργασία σε ανέργους λύνοντας πραγματικά το πρόβλημα τους και όχι πρόσκαιρα και ευκαιριακά όπως επιχειρούν ?

Ποιος ο λόγος παράκαμψης του ΑΣΕΠ και οι προσλήψεις θα γίνουν από εταιρίες ενοικίασης εργαζομένων όπως θα είναι οι Δικαιούχοι πράξης (φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οι οποίοι θα έχουν και την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος) ?

Όπως καταλαβαίνετε τα δύο αυτά θέματα συνδέονται απόλυτα μεταξύ τους, γιατί μιλάμε για θέσεις και για … "θεσούλες"… παίζοντας ανήθικα με τον πόνο του κάθε ανέργου και της οικογένειάς του.

"timeo Danaos et dona ferentes"
    Β.Γ.

 

δημοσίευσε ...