Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΤΟ ΥΠ.ΕΣ. ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΓΗΤΟ ΚΑΙ ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟ


Συνέντευξη του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων  Οεργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης  στην aytodioikisi.gr

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμη Μπαλασόπουλου στην aftodioikisi.gr είναι το εξής:

- Κύριε Μπαλασόπουλε πριν από 20 ημέρες συμφωνήσατε μεταξύ άλλων με τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο για την υπογραφή ΣΣΕ. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει υπογραφεί. Τι έχει συμβεί;

Παρότι υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση, είμαστε σε αναμονή εντός της εβδομάδας να συναντηθούμε με τους εκπροσώπους των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών. Οι δεσμεύσεις ήταν ξεκάθαρες και οποιαδήποτε προσπάθεια εκ των υστέρων αμφισβήτησής τους θα αντιμετωπιστεί δυναμικά.

- Για την ΠΟΕ-ΟΤΕ η μη υπογραφή ΣΣΕ είναι casus beli. Τι σκοπεύετε να κάνετε σε περίπτωση που δεν προχωρήσει άμεσα;

Ήδη, από την ημέρα που ανεστάλη η απεργία καλέσαμε τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει το ΥΠΕΣ αλλά και την αντιμετώπιση των δεκάδων απολύσεων που πραγματοποιούνται καθημερινά στους ΟΤΑ όλης της χώρας. Προειδοποιούμε το υπουργείο ότι αν δεν υπογραφεί ΣΣΕ είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσουμε ακόμη και μέσα στα Χριστούγεννα σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

- Εκτός όμως από τη ΣΣΕ υπάρχει και το θέμα των συμβασιούχων στο οποίο κι εσείς αναφερθήκατε, με πρώτους αυτούς του ΧΥΤΑ Φυλής. Τελικά τα δικαστήρια δεν τους δικαίωσαν, με αποτέλεσμα να βρεθούν εκτός εργασίας. Θα συνεχιστούν οι αντιδράσεις γι’ αυτή την εξέλιξη;

Ειδικά για τους εργαζόμενους στον ΕΣΔΚΝΑ τις επόμενες ημέρες που συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ - ΟΤΑ θα ανακοινώσει συγκεκριμένες κινητοποιήσεις (στάση εργασίας, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας καταλήψεις κλπ) για να εκφράσουμε την αντίθεση μας αλλά και να απαιτήσουμε την επανα-πρόσληψη των συναδέλφων, καθώς είναι αναγκαίοι σε έναν ευαίσθητο τομέα όπως αυτόν της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

- Δηλαδή, οι Αθηναίοι μπορεί να κάνουν Χριστούγεννα με σκουπίδια;

Αυτό δεν εξαρτάται από τις διαθέσεις των εργαζομένων αλλά από τις αποφάσεις της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς στη νέα περίοδο του «Καλλικράτη» ουσιαστικά όλες οι ενέργειες του πραγματοποιούνται χωρίς την ενημέρωση και, βεβαίως, τη συμμετοχή των εργαζόμενων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

- Υποστηρίζετε ότι το υπουργείο Εσωτερικών προχωράει τον «Καλλικράτη» χωρίς τους εργαζόμενους;

Ναι, προχωράει χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την παρουσία και την αναγκαιότητα του ανθρώπινου δυναμικού που είναι απαραίτητο για την εφαρμογή του προγράμματος.

- Με τους υπόλοιπους χιλιάδες συμβασιούχους των δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων τι θα γίνει; Το υπουργείο υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που λήγουν οι συμβάσεις τους δεν ανανεώνονται και καλεί τους δημάρχους να προκηρύσσουν θέσεις μέσω ΑΣΕΠ. Δεν είναι αυτή μια λογική πρόταση;

Λογική πρόταση θα ήταν αν δεν υπήρχε η συνεχής ανανέωση των συμβάσεων αυτών των εργαζομένων τα προηγούμενα χρόνια και η ενασχόλησή τους σε βασικούς τομείς όπως η διαχείριση των στερεών αποβλήτων, τα ΚΕΠ, οι κοινωνικές δομές κλπ. Αυτό το προσωπικό είναι απολύτως απαραίτητο για τους δήμους, καθώς καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το υπουργείο πρέπει να αντιληφθεί ότι η αποχώρησή του θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους ΟΤΑ και στην εφαρμογή του «Καλλικράτη».

- Γιατί όμως να μην διοριστούν μέσω ΑΣΕΠ;

Εμείς δεν λέμε να μην διοριστούν μέσω ΑΣΕΠ. Αλλά πρέπει το υπουργείο να επαναφέρει για τρεις μήνες το νόμο για την αυξημένη μοριοδότηση της εμπειρίας, οι ΟΤΑ να προχωρήσουν άμεσα σε προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού και από εκεί και πέρα να σταματήσει η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού το οποίο έρχεται να καλύψει πάγιες και διαρκείς ανάγκες με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια νέα στρατιά ομήρων συμβασιούχων. Το ΥΠΕΣ πρέπει να πάψει να είναι ανάλγητο και αδιάλλακτο και να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό ένα υπαρκτό πρόβλημα, γιατί διαφορετικά δεν πρόκειται ο «Καλλικράτης» να εφαρμοστεί μέσα σ’ ένα τέτοιο δυσμενές περιβάλλον. Το υπουργείο πρέπει να αντιληφθεί ότι «Καλλικράτης» χωρίς το αναγκαίο προσωπικό θα οδηγηθεί πριν ακόμη ξεκινήσει η εφαρμογή του στην αποτυχία.

- Ωστόσο οι νέοι «Καλλικρατικοί» δήμοι ενισχύονται και με τους υπό μετάταξη υπαλλήλους των νομαρχιών…

Αυτοί έρχονται να καλύψουν τις ανάγκες που προκύπτουν από τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων των νομαρχιών στους δήμους. Και μάλιστα αυτοί που θα έρθουν μπορεί να είναι λιγότεροι από αυτούς που είναι αναγκαίοι για την ανταπόκριση των δήμων στις νέες αρμοδιότητες τους.

- Λένε ορισμένοι ότι και στους δήμους ισχύει εν πολλοίς αυτό που συμβαίνει σε πολλές υπηρεσίες του δημοσίου. Δηλαδή, ότι το μεγάλο φόρτο εργασίας τον αναλαμβάνουν οι συμβασιούχοι, ενώ οι μόνιμοι είναι «χαλαροί». Ισχύει αυτό;

Όχι, σε καμία περίπτωση δεν ισχύει αυτό. Όλοι ισότιμα είτε είναι μόνιμοι είτε συμβασιούχοι απασχολούνται στο αντικείμενο για το οποίο έχουν προσληφθεί.

δημοσίευσε ...