Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ Θεμιστοκλής Μπαλασόπουλος: Ο «Καλλικράτης» φέρνει χιλιάδες απολύσεις

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ Θεμιστοκλής Μπαλασόπουλος ΣΤΗ City Press
http://www.citypress.gr/index.html?action=article&article=78144


Εδώ και αρκετές μέρες η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει μπει σε κύκλο κινητοποιήσεων και απεργιών. Ποια είναι τα προβλήματα του κλάδου σας;


Οι εργαζόμενοι βιώνουν μια οικονομική εξαθλίωση. Αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ενώ τα ασφαλιστικά και τα εργασιακά τους δικαιώματα έχουν μπει σε μια μέγγενη που συνεχώς σφίγγει. Αγωνιζόμαστε για την άμεση υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας και επέκταση της εφαρμογής της σε όλους τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις των ΟΤΑ, για ένα νέο, ενιαίο και δίκαιο μισθολόγιο, για αναπλήρωση των απωλειών του εισοδήματός μας, για επαναφορά και διεύρυνση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας και για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα.

Πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις διεκδικήσεις σας;

Αρχικά με αδιαφορία και αρνητισμό. Έφτασε, μάλιστα, σε σημείο να αρνείται ακόμη και τη συζήτηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Φαίνεται, όμως, ότι κατάλαβε πως η επιλογή της μετωπικής σύγκρουσης κάθε άλλο παρά ευνοϊκή έκβαση θα είχε. Στην πρόσφατη συνάντηση ο κ. Ντόλιος δεσμεύτηκε για την άμεση υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας για το προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου των ΟΤΑ και για τη θετική εξέταση του αιτήματος που αφορά το ενιαίο πλαίσιο αμοιβών και όρων απασχόλησης των εργαζομένων στις επιχειρήσεις των ΟΤΑ. Μετά τις δεσμεύσεις του κ. Ντόλιου αποφασίσαμε να μη συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις. Αναμένουμε, βέβαια, και παραμένουμε σε επαγρύπνηση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων.

Ιδιαίτερα στον κλάδο της καθαριότητας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι τεράστιο…

Η αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα της συνολικής παρέμβασης όλων των φορέων που εμπλέκονται. Αμέσως θα πρέπει να εφαρμοστεί ο περιφερειακός σχεδιασμός όπως προβλέπεται, να απορριφθούν οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΣΔΚΝΑ για την κατασκευή στην Αττική εργοστασίου-μαμούθ και να εφαρμοστούν με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα προγράμματα ανακύκλωσης. Σε αντίθετη περίπτωση η είσοδος των ιδιωτών στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων θα εκτινάξει το κόστος από 42,00 ευρώ σε 120,00 ευρώ τον τόνο (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα αντισταθμιστικά οφέλη), επιβαρύνοντας και πάλι τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Τι προβλέπει το μνημόνιο για τον κλάδο σας και σε ποιο σημείο επικεντρώνεται η διαφωνία σας;

Το «νέο μισθολόγιο», που για τους εργαζόμενους αποκαλείται νέο «φτωχολόγιο», επιχειρείται να αποτελέσει το «άρμα» για νέες περικοπές στους μισθούς και τα επιδόματά μας. Προετοιμάζεται νέα επιδρομή στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα, κυρίως στην επικουρική σύνταξη και στο εφάπαξ, ενώ το πρόγραμμα «Καλλικράτης» μεθοδεύεται να αποτελέσει το πρόκριμα για χιλιάδες απολύσεις. Σχεδιάζονται, επίσης, νέες περικοπές στην Υγεία, με τροποποίηση του κανονισμού παροχών στο ΤΥΔΚΥ (ταμείο Υγείας) και περαιτέρω υποβάθμιση της υγειονομικής μας περίθαλψης. Όλα αυτά δεν μπορούμε να τα δεχτούμε.

Τελικά οι μετατάξεις είναι και νέες προσλήψεις;

Αν οι δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών εφαρμοστούν και ουσιαστικά γίνουν αποδεκτές από την τρόικα, τότε φαίνεται ότι ξεπερνιέται ένα σοβαρό πρόβλημα. Σε αντίθετη περίπτωση οι αλλαγές αυτές θα δημιουργήσουν εκρηκτικό μείγμα αντίδρασης, καθώς θα υπάρξει περαιτέρω κατάργηση μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Τι μειώσεις μισθού και επιδομάτων υφίσταται σήμερα ο εργαζόμενος στους ΟΤΑ;

Η μείωση ήταν η ίδια για τους μισθούς και τα επιδόματα του προσωπικού που απασχολείται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έχει φτάσει στο 25%, χωρίς να υπολογίζεται το «πάγωμα». Επιπλέον, για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ περικόπηκαν κατά 20% τα έξοδα κίνησης. Από 365 ευρώ «χάθηκαν» λόγω της πολιτικής του μνημονίου τα 70 ευρώ. Αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που προχωρήσαμε σε κινητοποιήσεις πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η αφαίμαξη του εισοδήματός μας μέσω της άμεσης και της έμμεσης φορολογίας είναι επίσης δυσβάσταχτη.

Τα νούμερα, όμως, φαίνεται πως δεν βγαίνουν. Τι εναλλακτική υπάρχει πέρα από την περικοπή θέσεων εργασίας ή τη δραστική μείωση μισθών στο Δημόσιο;

Πρέπει να γίνει κατανοητό πως η επιβάρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Με τα μέτρα που έχουν ληφθεί η αγελάδα των εργαζομένων του δημόσιου τομέα πλέον ασθενεί βαριά και κινδυνεύει να ψοφήσει. Η κυβέρνηση και η τρόικα θα πρέπει να στραφούν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Να οδηγήσουν στο ταμείο τους έχοντες και τους κατέχοντες, αυτούς που χρόνια τώρα απομυζούν το δημόσιο χρήμα χωρίς να έχουν προσφέρει ανάλογα αντισταθμίσματα ή να έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας.

Τι θα γίνει με τους συμβασιούχους στο Δημόσιο;

Οι συμβασιούχοι στην πλειοψηφία τους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο Δημόσιο, και κυρίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι, λοιπόν, υποχρέωσή μας να προασπίσουμε το δικαίωμά τους στην πλήρη και σταθερή απασχόληση. Ειδικότερα στους ΟΤΑ, που από 1-1-2011 θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα «Καλλικράτης», η απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων από σημαντικούς τομείς λειτουργίας τους (ΚΕΠ, κοινωνικές δομές, παιδικοί σταθμοί και διαχείριση των στερεών αποβλήτων) θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία και την παροχή των υπηρεσιών αυτών.

Πώς μπορεί να σπάσει o φαύλος κύκλος των προεκλογικών προσλήψεων συμβασιούχων;

Εμείς, ως ΠΟΕ-ΟΤΑ, καταδικάσαμε πάρα πολλές φορές στο παρελθόν τέτοιου είδους πρακτικές που ακολουθούσαν οι κυβερνήσεις προεκλογικά. Ταχθήκαμε κατά των προσλήψεων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου και προειδοποιήσαμε εγκαίρως πως οι συμβασιούχοι αποτελούν εν δυνάμει κατηγορία ανέργων. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θεωρούμε πως ευθύνονται οι ίδιοι οι συμβασιούχοι για την κατάσταση που δημιουργήθηκε, αλλά οι κυβερνώντες, που τους εκμεταλλεύτηκαν προς άγραν ψήφων. Ο φαύλος αυτός κύκλος μπορεί να σπάσει με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μέσα από αξιοκρατικές και προπάντων γρήγορες διαδικασίες.

Με βάση το κύμα εξόδου εργαζομένων που παρουσιάζεται στο Δημόσιο, κρίνετε πως πρέπει να γίνουν καινούργιες προσλήψεις;

Διαπιστώνονται σημαντικά κενά σε φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στο έργο τους με το υπάρχον προσωπικό. Η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες με τις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων. Ένα παράδειγμα αποτελεί το ΤΥΔΚΥ, που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους του ελλείψει προσωπικού. Εμείς ζητάμε αναπλήρωση των κενών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ταυτόχρονα με αναστολή των αποσπάσεων υπαλλήλων σε διάφορα υπουργικά και κομματικά γραφεία.



δημοσίευσε ...