Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

ΑΠΑΞΙΩΣΗ


Εδώ και κάμποσο καιρό στη χώρα μας , διεξάγεται ένα πείραμα το οποίο δεν έχει προηγούμενο σε κανένα άλλο κράτος του κόσμου. (Η περίπτωση της Αργεντινής διαφέρει). Αυτό που θέλω να σημειώσω όμως , είναι κάτι που εντάσσεται μέσα στα πλαίσια των ριζικών αλλαγών που έρχονται αλλά αφορά άμεσα τους συναδέλφους εργαζόμενους στο δημόσιο αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα .


Ας πάρουμε για παράδειγμα την καθαριότητα των δήμων της χώρας.

Η καθαριότητα είναι κάτι που φαίνεται , είναι βιτρίνα . Κάτι όμως που κατά γενική ομολογία δεν υπάρχει. Για να υπάρξει , χρειάζονται 1ον χρήματα και 2ον πολιτική βούληση .Η πολιτική βούληση χρειάζεται γιατί κάποιος πρέπει να σπάσει τα αυγά και αφού θεωρητικά το κάνει , μετά να πληρώσει για τη ζημιά , κάτι που στα νεοελληνικά ονομάζουμε ‘πολιτικό κόστος’. Οπότε αναζητούμε άλλη λύση η οποία ίσως μας φέρει και κάποιο ‘κέρδος’ πολιτικά ,ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Και εξηγώ: εδώ και κάμποσο καιρό , το αποτέλεσμα της εργασίας όσων δουλεύουν στην καθαριότητα απαξιώνεται συστηματικά και αυτή η ίδια η εργασία παρεμποδίζεται , με διάφορους τρόπους. πχ. Δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού από το 2004 , αντίθετα έχουν συνταξιοδοτηθεί πάρα πολλοί συνάδελφοι. Εδώ και καιρό διοχετεύουν στα ΜΜΕ ειδήσεις για τους δήθεν κακούς δημοσίους υπάλληλους πως φταίνε για όλα τα δεινά της χώρας .Δημοσιεύουν παραποιημένα και ψεύτικα στοιχεία για τεράστιους μισθούς και γενικά ‘φτιάχνουν’ κλίμα εχθρικό. Πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έθεσε θέμα άρσης της μονιμότητας. Σιγά- σιγά στα ΜΜΕ ακούμε πως είναι και απαίτηση της Τρόικας οι απολύσεις και η συρρίκνωση του δημοσίου. Η κοινή γνώμη είναι σχεδόν έτοιμη να χειροκροτήσει αυτόν που πρώτος θα εξυγιάνει (ξεπουλήσει) την καθαριότητα αλλά και οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία( υγεία , μεταφορές κτλ) και θα στείλει στο σπίτι τους , τους έτσι κι αλλιώς ‘τεμπέληδες’ που ‘τόσα χρόνια πληρώνονται χωρίς να κάνουν τίποτα’. Να είστε σίγουροι πως όποιος πολίτης ερωτηθεί , αυτή την άποψη έχει.

1ον δίνουμε την καθαριότητα σε ιδιώτες και καρπωνόμαστε το οικονομικό όφελος από την ‘πώληση’. 2ον φεύγει από επάνω μας η ευθύνη και γλιτώνουμε τη γκρίνια (τα φορτώνουμε όλα στους εργολάβους) 3ον καταργείται η υπηρεσία καθαριότητας και πάνε τα ρεμάλια σπίτι τους (οπότε γλιτώνουμε τη μισθοδοσία).

Τώρα θα μου πεις είμαστε σίγουροι πως με τους ιδιώτες στην καθαριότητα θα έχουμε και καθαρές πόλεις; Όχι αλλά αυτό δεν μας ενδιαφέρει . Αυτή είναι άλλη συζήτηση.

Σκοπός των αρχών είναι κρατούν ικανοποιημένη την κοινή γνώμη που οι ίδιοι διαμορφώνουν και τους φίλους των εκάστοτε κυβερνώντων που από όσο γνωρίζουμε είναι κατά το πλείστον εργολάβοι και ΌΧΙ …σκουπιδιάρηδες.

ΥΓ. 1. μην γελιέστε , έχει ξαναπαιχτεί το έργο με μεγάλη επιτυχία βλέπε Ολυμπιακή(ακόμα από τον ΟΑΕΔ πληρώνονται οι απολυμένοι και θα πληρώνονται για πολύ ακόμη. Ο κόσμος όμως νομίζει πως απαλλαχτήκαμε από αυτούς τους κακούς).

ΥΓ. 2. Τα ίδια και χειρότερα ετοιμάζουν και στην Υγεία και στις Μεταφορές ΚΑΙ έχει και συνέχεια.
Ι.Β.

δημοσίευσε ...