Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Ο Δήμος ανήκει στους Δημότες και όχι στους ιδώτες.


Δεν θα κουραστούμε ποτέ, όσο κι αν το θέλουν κάποιοι, να αντιδρούμε δυναμικά σε όποια ιδιωτική πρωτοβουλία προσπαθήσει να θίξει τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Είναι υποχρέωση μας άλλωστε, ως Σωματείο, να διαφυλάττουμε τον κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα της υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου από κάθε είδους "μυστικές", "θολές" και άνευ λόγου και αιτίας συμφωνίες με ιδιωτικά συμφέροντα στον τομέα αυτό. 

Μετά από καταγγελίες που δεχτήκαμε μέσω mail από αναγνώστες μας κατοίκους του Πειραιά αλλά και από συναδέλφους μας, για απορριμματοφόρα Ιδιωτικής Εταιρείας που έκαναν αποκομιδή απορριμμάτων στα όρια του Δήμου μας και συγκεκριμένα σε περιοχές όπως Μικρολίμανο και Πασαλιμάνι, το Σωματείο αντέδρασε άμεσα. 

Ξημερώματα Πέμπτης 28 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 1:00 π.μ. μέλη του Δ.Σ. πραγματοποίησαν έλεγχο στις εν λόγω περιοχές για να δουν αν πράγματι ευσταθούν οι καταγγελίες. Έτσι διαπιστώθηκε ότι ένα απορριμματοφόρο άγνωστης προελεύσεως μάζευε τα μπουκάλια μέσα από τα καταστήματα διασκέδασης που υπάρχουν στην περιοχή του Μικρολίμανου ενώ ένα δεύτερο απορριμματοφόρο κατά τις 3:30 π.μ. έκανε την εμφάνισή του και μάζευε όλους τους κάδους της περιοχής. Όπως ήταν αναμενόμενο, το σταματήσαμε εγκαίρως και ζητήσαμε από το τριμελές πλήρωμα του να μας δείξει την άδεια που έχει για να κάνει αυτή τη εργασία που αντιτίθεται ως γνωστό στη νομοθεσία, αλλά κυρίως θίγει άμεσα τα εργασιακά μας δικαιώματα.  Παράλληλα επικοινωνήσαμε με την Διοίκηση της Υπηρεσίας Καθαριότητας και την Δημοτική Αρχή οι οποίοι μας διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει καμία σχετική άδεια ή έγκριση για αποκομιδή απορριμμάτων σε Ιδιωτική Εταιρεία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι προηγούμενο βράδυ η εταιρεία είχε αξιώσει από το δικό μας συνεργείο αποκομιδής να μην ξαναπεράσει από εκείνη την περιοχή, διότι την είχαν αναλάβει πλέον αυτοί όπως ισχυρίστηκαν.

Η συνέχεια δόθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα του Δημοτικού Θεάτρου αφού απαιτήσαμε να οδηγηθεί όλο το πλήρωμα, το απορριμματοφόρο αλλά και ο εκπρόσωπος της εταιρείας που εμφανίστηκε. Καταγγείλαμε το γεγονός, καταγράφηκε και επιφυλασσόμαστε πλέον για κάθε νόμιμο δικαίωμα  να κινηθούμε δικαστικά.

Υπήρξαν κάποιοι έντονοι διάλογοι με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, ο οποίος ενώ στη αρχή ισχυριζόταν ότι αυτό γίνεται για λόγους στατιστικής και συλλογής στοιχείων, πράγμα που δεν ευσταθεί, διότι θα μπορούσε κάλλιστα το πρόγραμμα αυτό να εκτελεστεί από την υπηρεσία μας και από τους εργαζόμενους της, μετά θέλοντας να  δικαιολογήσει την ενέργειά τους αυτή μας μίλησε για περιβαλλοντολογική ασυνειδησία και κακή εκτέλεση εργασίας των εργαζομένων στην Καθαριότητα του Δήμου.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα συμφέροντα είναι αρκετά μεγάλα και έχει ανοίξει οι όρεξη σε πολλούς ιδιώτες για τα καλά "φιλέτα" της καθαριότητας των Δήμων, που αποσκοπούν στην κερδοσκοπία χωρίς καμιά μα καμιά περιβαλλοντολογική ή άλλη αγωνία. 

Έχουμε δηλώσει κατά καιρούς ότι είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων από ιδιωτικά συμφέροντα που πλήττουν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου μας αλλά και τους Δημότες. Θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε δυναμικά και αποφασιστικά σε κάθε ενέργεια που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και ανοίγει "πόρτες" στον Ιδιώτη για την είσοδό του στον τομέα της Καθαριότητας. Θα μας βρίσκουν πάντοτε μπροστά τους όταν προσπαθούν να αλλάξουν τον Κοινωνικό και Δημόσιο χαρακτήρα στις υπηρεσίες του Δήμου μας.   

δημοσίευσε ...